Učenička zadruga “Novljanski Ogrc”

Nagradni izlet naših zadrugara

Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ organizirala je 11. prosinca 2023. nagradni izlet svojim zadrugarima koji marljivo rade unutar sekcija: Keramičari, Fuzija stakla, Vezilje i Modelari. Učenici

Opširnije

Keramičari 2023./2024.

I ove godine Keramičari nastavljaju s radom. Krenuli smo oblikujući japanske šalice za čaj i zdjelice. Tijekom godine naučit ćemo razne tehnike obrade gline. Oblikujući

Opširnije

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke.

Aktivnosti u našoj zadruzi potiču učenike na kreativnost te korisno provedeno slobodno vrijeme. Kroz zadrugarstvo se stječe duh poduzetništva, marljivosti i radinosti gdje učenici pokazuju svoje pozitivne vještine i znanje.

U zadnjih nekoliko godina u zadrugu se uključilo još više učenika i učitelja voditelja te ukupno imamo 11 sekcija, a to su fuzija stakla- voditeljica Ivana Begić Mesić, marketing zadruge-voditeljica Kornelija Krnić, zadrugari slikari, aranžeri cvjećari, decoupage, ekolozi, mali keramičari-voditeljica Jasenka Gugić, mlade vezilje, rukotvorine, voćari, zadrugari kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ljubica Bertić.

Izvannastavne aktivnosti je teško organizirati zbog dvosmjenskog rada škole, no nekada se nalazimo u međusmjeni nekada subotom. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti. Na našim druženjima proizvodimo različite proizvode od gline, stakla, rukotvorina (ukrase, nakit, broševe..), pregače, vrećice te još mnogo zanimljivih i kreativnih radova. Djeca se najviše raduju prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke na taj način ujedno razvijaju i svoj poduzetnički duh.

Učenička zadruga “Novljanski ogrc” i ove je godine sudjelovala na 15. Tjednu cjeloživotnog učenja, tema ove godine je bila “Provježbaj mozak“. Svojim radom, marljivi i vrijedni zadrugari i njihovi voditelji predstavili su Osnovnu školu Novska.

Zadruga svake godine sudjeluje i na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te na taj način prezentira svoj rad i kreativnost mladih zadrugara. Prilikom izlaganja svojih proizvoda uvijek se trudimo i prezentaciju odradimo na najbolji mogući način. Sudjelovanjem na Županijskim smotrama osiguralo nam je i plasman na Državnu smotru, tako da je naša zadruga sudjelovala 2017. u Zadru i 2018. u Vinkovcima na Državnoj smotri učeničkih zadruga. Kući smo se uvijek vratili puni lijepih uspomena, novih poznanstava i ideja za daljnji rad u našoj zadruzi.

Vrlo smo ponosni i na MEĐUŽUPANIJSKU SURADNJU UČENIČKIH ZADRUGA – Brodsko- posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije koja je održana 29.3.2019. u Osnovnoj školi Novska gdje je sudjelovalo 52 učenika i 37 voditelja. Održano je šest radionica u kojima su sudjelovali svi gosti