Klub mladih tehničara

Susret modelara

Susreti modelara OŠ Novska, Katoličke OŠ Novska i OŠ Jasenovac već postaju tradicija. Nakon nekoliko susreta i druženja na NOVsky manifestacijama, modelari su upriličili novi

Opširnije

Ponos Sisačko-moslavačke županije

U ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine u Sisku su podijeljene zahvalnice „Ponos Sisačko-moslavačke županije“. Zahvalnice su uručene školskim sportskim društvima koja su osvojila jedno od

Opširnije

U Osnovnoj školi Novska već duži niz godina djeluje Klub mladih tehničara kojemu je zadaća objediniti rad tehničkih klubova u školi, probuditi interes učenika i omogućiti im mjesto i uvjete za kreativno korištenje slobodnog vremena te razvijati, nadopunjavati i unaprjeđivati njihova tehnička znanja, sposobnosti i vještine.

Sekcije u kojima učenici sudjeluju su Modelari, Programeri, Robotika, Automatika i Elektronika, a u predpandemijsko vrijeme djelovala je i grupa Sigurno u prometu, koja je trenutno u mirovanju.

Grupe Robotika, Automatika i Elektronika pod vodstvom mentora Dragana Vlajinića kod djece potiču zanimanje i nadogradnju nastavnog gradiva vezanog uz nove informatičke tehnologije.

Sekcija Modelari pod vodstvom mentorice Melite Dam učenicima omogućuje stjecanje i razvoj kompetencija za rukovanje ručnim alatima, uz primjenu mjera zaštite pri radu, razvoj motorike, kreativnosti i timskog rada te izradu tehničkih tvorevina uporabne vrijednosti od šperploče i sličnih materijala.

Kroz sve ove izvannastavne aktivnosti učenici rade i redovito postižu, unatoč otežanim okolnostima zadnjih godina, zavidne rezultate na školskim, županijskim i državnim natjecanjima.

Znanja i spretnost su pokazali učenici i u akcijama Sigurno u prometu, redovito nastupajući na županijskim, pa i državnim natjecanjima, a pod mentorstvom Melite Dam.

Evo samo nekoliko uspjeha naših učenika na natjecanjima i smotrama kroz dvije godine unazad.

U prosincu 2019. godine učenici David Malbaša, Jakov Vukelić, Roko Movrić, Matej Berić, Mateo Božić i Roko Kujundžić sudjelovali su na županijskoj razini Robokupa.

U veljači 2020. ekipa Malih robotičara OŠ Novska sudjelovala je na svom prvom natjecanju iz robotike. Natjecanje Croatian Makers liga koje organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) održano je u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači. Marija Čevizović, Roko Klepac, Lana Kalcina, i Martin Vučić zabavljali su se s robotima (Lobelom, Muhlom i Bugom), stjecali prva iskustva iz područja robotike pod budnim okom mentora Ksenije Lekić i Dragana Vlajinića.

Nakon puno truda i rada učenici OŠ Novska Marija Domitrović, Mateo Božić, David Malbaša i Jakov Vukelić zajedno s mentorima Melitom Dam i Draganom Vlajinićem sudjelovali su u ožujku 2020. na 62. Županijskom natjecanju mladih tehničara u Sisku. Jakov Vukelić s osvojenom 1.mjestom iz područja Robotike plasirao se na 62. Državno NMT (Natjecanje Mladih Tehničara).

Nakon puno truda i rada učenici OŠ Novska Marija Domitrović, Mateo Božić, David Malbaša i Jakov Vukelić zajedno s mentorima Melitom Dam i Draganom Vlajinićem sudjelovali su u ožujku 2020. na 62. Županijskom natjecanju mladih tehničara u Sisku. Jakov Vukelić s osvojenom 1.mjestom iz područja Robotike plasirao se na 62. Državno NMT (Natjecanje Mladih Tehničara).

Zbog epidemiološke situacije 2021. godina puno je siromašnija brojem natjecanja, ali su rezultati još i bolji. Tako su početkom ožujka učenici Matej Berić, Pavle Dabrović, Gabriel Kitonić, Lucija Erjavec, Marija Čevizović, Jakov Vukelić i Roko Kujundžić zajedno s mentorima Melitom Dam i Draganom Vlajinićem sudjelovali na 63. Županijskom natjecanju mladih tehničara u Sisku. Lucija Erjavec, Gabriel Kitonić i Jakov Vukelić s osvojenim 1.mjestom iz područja Graditeljstva, Automatike i Robotike plasirali su se na 63. Državno natjecanje.

U svibnju 2021. godine na 63.Državnom NMT zbog epidemioloških mjera učenici su se online natjecali iz svojih učionica u matičnim školama.