Terenska nastava učenika osmih razreda u Zagreb

U sklopu dugogodišnjega projekta „Kultura i mediji na terenu“, koji provode učiteljice Hrvatskoga jezika i knjižničarka Melisanda, u utorak, 19. prosinca 2023. godine, organizirana je izvanučionička (terenska) nastava učenika osmih razreda u Zagreb. Tijekom provođenja projekta, s učenicima osmih razreda organizirane su raznovrsne aktivnosti u školskoj knjižnici i na nastavi Hrvatskoga jezika; o povijesti kazališta uopće, vrstama kazališta, scenografiji, osobama koje rade u kazalištu, vrstama dramsko-scenskih djela koje se u njima izvode. Posebna pozornost usmjerena je na poučavanje učenika o pravilima ponašanja na javnim mjestima i kulturnim ustanovama kao što su kazalište, muzej, knjižnica. Navedene aktivnosti su sustavno provodile knjižničarka i učiteljice Hrvatskoga jezika. Jedan od preduvjeta za terensku nastavu u Zagreb bio je i upoznavanje učenika osmih razreda sa Sustavom i ulogom pojedinih vrsta knjižnica u Republici Hrvatskoj te ulogom i značajem Nacionalne i sveučilišne knjižnice za našu domovinu, što su vrlo uspješno s učenicima realizirale knjižničarke. Glavni ciljevi terenske nastave bili su: poticanje kod učenika interesa i ljubavi prema kazališnoj umjetnosti te upoznavanje s najznačajnijom i najvažnijom knjižnicom u Hrvatskom.

U Satiričnom kazalištu Kerempuh, učenici su pogledali predstavu „Škrtac“, čija je izvedba nasmijala do suza prepunu dvoranu kazališta. Nakon predstave, velika skupina učenika i učitelja uputila se u obližnji Muzej iluzija u kojemu su se svi jako dobro zabavili i fotografirali. Stručni dio terenske nastave za učenike završen je razgledom Nacionalne i sveučilišne knjižnice, naše najveće i najvažnije knjižnice u Hrvatskoj, kroz koju su ih stručno provele knjižničarke iz informacijskoga odjela. Po završetku stručnoga obilaska odjela NSK, u predvorju su još pogledali prezentaciju postavljene izložbe iz svjetske prirodne baštine pod zaštitim UNESCO-a, Korea Jeju. Drugi cilj terenske nastave bio je učenicima omogućiti doživljaj glavnoga grada u adventskom ugođaju, koji su učenici samostalno doživjeli obilazeći ga sa svojim razrednim kolegama tijekom slobodnoga kasnog poslijepodneva.

Voditeljice pet razrednih odjela osmih razreda bile su učiteljice Hrvatskoga jezika; Kristina Grdur, Ljubica Rašo Belši, Andreja Puškaš, Željka Draganić, te knjižničarka Melisanda Masnica koja je bila i organizatorica terenske nastave u Zagreb.

Facebook
Twitter
LinkedIn