Mobilnost u Latviju u sklopu Erasmus+ projekta „Not bullies, All Buddies“

U razdoblju od 15. 04. 2024. do 19. 04. 2024. godine, učenici osmih razreda Borna Komljenović, Lucija Bilogrević, Marija Čevizović, Roko Klepac i Dunja Bogatić su zajedno s nastavnicama Enom Kos i Marijanom Čevizović posjetili Dricenu Vidusskola, u sklopu Erasmus+ projekta „Not Bullies, All Buddies“ (2023-2-LV01-KA210-SCH- 000170061).

U sklopu projekta se bavimo upoznavanjem i različitim načinima prevladavanja vršnjačkog nasilja. Tijekom tjedna su učenici i učitelji bili uključeni u niz zanimljivih aktivnosti i edukativnih izleta. Prvog dana smo imali jako srdačan doček organiziran od strane naših domaćina, uz tradicionalnu gozbu, ples i pjesme. Učenici su izrađivali narukvice prijateljstva, dok su učitelji se međusobno upoznavali i planirali daljnje aktivnosti. Poslije smo zaigrali i odbojku svi skupa. Tijekom drugog dana smo posjetili dvorac Luznava Manor i imali prigodu se upoznati s povijesti pokrajine Rezekne novads.

U drugom dijelu dana su se učenici uključili u aktivnosti obližnjeg Centra za mlade, gdje su plesali, pjevali, pekli palačinke i jednostavno se bolje upoznavali i družili kroz različite društvene igre. Treći dan je protekao radno. Izrađivali smo logo projekta, učili prepoznavati različite vrste nasilje i pronalazili primjerena rješenja kako se s njima nositi. Učenici i njihovi učitelji su podijelili svoja nesebična djela, pri čemu smo načinili ploču pod nazivom Pruži mi ruku. U četvrtak smo posjetili glavni grad Latvije, Rigu, te uživali u razgledavanju i zanimljivim igrama u Etnografskom open-air muzeju Latvije.

Zadnji dan smo iskoristili za posjet najvećem jezeru u Latviju, Lubava jezeru, gdje su učenici mogli doznati jako korisne informacije o brojnim vrstama ptica na tom području te su izrađivali kućice za ptice sa svojim prijateljima. Nakon povratka u školu, učenici su putem online knjige Storyjumper podijelili svoja iskustva i doživljaje tijekom tjedna mobilnosti te smo svi zajedno sudjelovali u završnoj ceremoniji punoj plesa, pjesme i tradicionalne hrane.

Pri oproštaju je „pala“ i pokoja suza te smo se puni dojmova vratili kući. Imali smo dosta vremena između letova pa smo iskoristili priliku i posjetili i Frankfurt. Kako nam je bilo, možete vidjeti u galeriji slika i zapratiti našu facebook stranicu: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558031123464

Facebook
Twitter
LinkedIn