Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti na satima matematike i povijesti

Ženama i djevojkama u znanosti posvećen je dan 11. veljače. Taj nas dan potiče na razmišljanje o ravnopravnosti spolova i promicanju uloge žena u znanstvenim područjima.

U tjednu prije odlaska na praznike, učenici od 5. do 7. razreda istraživali su ovu temu na satima matematike i povijesti s učiteljicama Draženom Potočki i Marinom Križanić. Učenici petog i šestog razreda su, rješavajući različite zadatke, otkrili nepoznatu sliku i svoje znanje o razlomcima povezali s podatcima o doprinosu žena i djevojaka u znanosti. Učenici su iznijeli različite poznate primjere i sami uočili važnost obilježavanja ovog dana i jačanja uloga žena u znanosti.

Učenici sedmih razreda su na nastavi povijesti istraživali djelovanje hrvatskih znanstvenica 20. stoljeća, čija imena su manje poznata široj javnosti, ali u znanstvenim krugovima iznimno cijenjena zbog doprinosa razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i svijetu. Svoja istraživanja učenici su prikazali prigodnim plakatima i posterima te provjerili znanje rješavanjem pitalica i kvizova.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je ujedno i jedna od projektnih aktivnosti eTwinning projekta Primjena matematike u kojem sudjeluju učiteljice matematike Tamara Tomić i Dražena Potočki sa svojim učenicima.

Facebook
Twitter
LinkedIn