Djeca imaju sve manje vremena za nestrukturiranu igru zbog tehnologije i uplitanja odraslih koji im različitim aktivnostima organiziraju slobodno vrijeme.

„Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre nego u godinu dana razgovora.”
Platon

Djeca 21. stoljeća su postala ovisna o svojim uređajima i počela su zaboravljati kako se mogu igrati bez igračaka na struju, baterija i bez internetske veze. Potrebno je pustiti ih i prepustiti jedne drugima s njihovim igračkama kako bi sami pronašli put do druženja i zabave.

Global School Play Day se od 2015. godine održava svake drugu srijedu u drugom mjesecu. Ove godine se 7. veljače igralo više od 1,5 milijuna učenika iz 75 država.

Učenici su taj dan u školu, umjesto knjiga ili uz knjige, donijeti svoje omiljene igračke i društvene igre. Jedini je uvjet bio da te igračke ne smiju biti uređaji koji za pogon trebaju baterije ili struju. Učitelji koji su se prijavili za sudjelovanje u projektu su im omogućili igru najmanje jedan školski sat.

Iz naše škole se, u obilježavanje ovog dana, uključilo 160 učenika razredne nastave i to učenici 1. A, 1. B, 1. C, 2. C, 3. A, 4. A, 4. B, 4. C, PRO Brestača i PRO Stari Grabovac. Pridružili su im se i učenici Kombiniranog razrednog odjela A, Posebne skupine E, a najviše su uživali učenici 1. A i 1. B razreda jer su svoju igru nastavili i u produženom boravku.

Jedan dan nestrukturirane igre u školi neće unazaditi naše učenike u znanju, ali će ih unaprijediti u razvijanju mašte, kreativnosti, verbalne i neverbalne komunikacije, suradnje, tolerancije, vještina rješavanja problema… i sigurno će dugo pamtiti ovaj dan.
Galeriju fotografija možete vidjeti na poveznici https://view.genial.ly/65c69fd7c88d020014a33cec

Facebook
Twitter
LinkedIn