EU Code Week 2021 proveden je od 9. do 24. listopada. Učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić prijavili su i proveli 3 zanimljive aktivnosti s osnovama programiranja. Provedene su aktivnosti: „Računalno razmišljanje“, „Čovječe, ne ljuti se“ i „Potapanje podmornica, online“.

Na besplatnoj platformi Microsoft MakeCode izradili su jednostavne programe koje su pohranili u micro:bit. Za provođenje aktivnosti „Računalno razmišljanje“, prvo su programirali micro:bit za nasumično prikazivanje jednog od brojeva u skupu brojeva do 100. Učenici su se služili tablicama i brojevnim crtama do 100. Postavljali su pitanja, logički razmišljali, zaključivali i eliminirali brojeve dok ne bi stigli do konačnog rješenja, odnosno broja koji je zadao micro:bit.

Isti program su uredili za slučajan odabir brojeva od 1 do 6. Odigrali su „čovječe, ne ljuti se“, a umjesto kockica, brojeve za kretanje figura po ploči je zadavao micro:bit.

Treća aktivnost je bila najzanimljivija jer su uživo odigrali igru „Potapanje podmornica“ s 2. razredom iz Iloka. Učiteljice Kristina Čobanković iz Iloka i Ksenija Lekić iz Novske su sa svojim drugašićima postavile podmornice na polja koja su zatim pogađali i „potapali“ njihovi micro:bitovi. U obje učionice je istovremeno na interaktivnoj ploči bio postavljen predložak za igru izrađen u alatu Genially. Videokonferencija je bila zakazana i objavljena na eTwinning platformi, a ova aktivnost je ujedno i dio međunarodnog eTwinning projekta Webclassroom/Webučionica 2.0, u kojem sudjeluju oba razreda sa svojim učiteljicama.

Videozapise o provedenim aktivnostima možete vidjeti na ovoj poveznici

Facebook
Twitter
LinkedIn