Utorak, 11 Siječanj 2022 08:54

Pokus u učionici – STATIČKI ELEKTRICITET

Napisao/la

 

Iako su jedva uspjeli izgovoriti „statički elektricitet“, učenici 2. A razreda su na Satu razrednika izveli pokus i shvatili da im je već odavno poznat. Opisivali su svoja iskustva, navodili primjere i dobro se zabavili.

U sklopu eTwinning projekta POKUSI SU NOVA FORA, učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija izveli su pokus s balonima i sami stvorili statički elektricitet. Mnogi su već čuli za elektrone i protone, ali još uvijek ne mogu razumjeti ravnotežu pozitivne i negativne energije, međutim svi su bar jednom doživjeli sitni strujni udar kad su dodirnuli nekoga ili nešto. Navodili su primjere iz svakodnevnog života, opisivali svoja iskustva, prisjećali se kada im se to dogodilo. Naučili su da su takvi udari češći kad je zrak hladan i suh, kad nose odjeću u kojoj ima vune ili sintetike, kada im je suha koža.

Pokus koji su proveli bio je vrlo jednostavan i primjeren njihovu uzrastu. Učenici su naelektrizirali balone trljajući ih o svoje majice, kape i šalove, a zatim se zabavljali i privlačili papiriće i kosu, „lijepili“ su balone na zid i svoje tijelo.

                                                                                                         Ksenija Lekić

Četvrtak, 06 Siječanj 2022 18:21

Humanitarna akcija

Napisao/la

 

Kako bolje započeti 2022. godinu nego humanitarnom akcijomTurističko informativni centar NovskaNovokom NovskaNovska - otvorena za nove pogledeOsnovna škola Novska TS Ambar organiziraju humanitarnu akciju za obnovu kuće obitelji Čavlović u Kozaricama, koja je nedavno izgorjela u požaru. 

Započnite s nama 2022. godinu pomažući drugima!

Pozivamo Vas da pridonesete svojim dobrovoljnim prilozima, a zauzvrat Vas Turistička zajednica Grada Novske i Novokom Novska časte kuhanim džinom, djelatnici Osnovne škole Novska časte kuhanim vinom kojim su osvojili prvo mjesto na Natjecanju u kuhanju vina, a TS Ambar časti svirkom za dobru atmosferu!
Pridružite nam se u subotu, 8.1. 2022. od 18 sati u Novljanskom ćošku kod klizališta.

Naglašavamo da ova humanitarna akcija podržava #ZeroWaste, što znači da težimo konceptu života s manje otpada. Ovo je prava prilika da dokažemo kako je moguće smanjiti upotrebu jednokratnih čaša. Ponesite svoje čaše i šalice ili se poslužite našim staklenim višekratnim čašama.

Četvrtak, 23 Prosinac 2021 16:17

Zanimljiva glagoljica u 5. c

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš sudjeluju u projektu Zanimljiva glagoljica. Učenici su učili i pisali slova glagoljice. Bili su kreativni i izradili su maštovite radove.

Utorak, 21 Prosinac 2021 15:32

ČITANJEM DO ZVIJEZDA – PRVI DIO NATJECANJA

Napisao/la

 

U našoj školi 16. prosinca održan je prvi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Natjecanje je provedeno unutar istoimenog nacionalnog projekta u koji je uključena i naša škola. U projektu sudjeluju učenici petog, sedmog i osmog razreda B smjene s knjižničarkom Sanjom Lozer i učiteljicama Hrvatskoga jezika Željkom Draganić i Andrejom Puškaš. Učenici su rješavali kviz znanja iz odabranih knjiga i filmova. Prvo mjesto zauzela je Sara Plažanin (7. e), drugo mjesto Melanija Tomasović (8. e), a treće mjesto Jelena Martić (7. d). Sari i Melaniji mentorica je Andreja Puškaš, a Jeleni je mentorica Željka Draganić. Sara, Melanija i Jelena predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja. Želimo im sreću i nastavak uživanja u čitanju!

 

U novom ciklusu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojem drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, a uoči božićnih blagdana, pročitali smo knjigu Medvjedovanje ili veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta, koju je napisao jedan od najpoznatijih književnika iz Litve, Kestutis Kasparavičius. 

To je slikovnica o Božiću, koja djecu, osim uživanja u priči, vodi na maštovito putovanje po cijelome svijetu na kojem upoznaju vrste medvjeda, kontinente i dijelove svijeta, iz koje saznaju što su i kako izgledaju indijanski šatori i iglu, u kojim dijelovima planeta Zemlje žive pojedine vrste medvjeda i još mnoge zanimljive informacije. Ovo je vrlo edukativna slikovnica pomoću koje učenici uživaju u slušanju i čitanju priče, ali i puno toga i nauče, a da toga nisu ni svjesni.

Priča govori o obitelj mrkih medvjeda koji počinju s pripremama za doček Božića. Kao i svake godine, oni namjeravaju posjetiti sve medvjeđe rođake koji žive u najudaljenijim zakutcima Zemlje. I tako počinje priča o božićnoj pustolovini medvjeđe obitelji - tate Medvjeda, mame Medvjedice, djeda Medonje, bake Medonjice i pet malih medvjedića. Svoju kolibicu vezali su za balon ispunjen vrućim zrakom i odletjeli prema sjeveru. Prvo su na putovanju sreli prezaposlenog Djeda Božićnjaka i obećali u njegovo ime dostaviti darove svojim rođacima. Prvo odredište bio im je je Sjeverni pol i bijeli medvjedi koji žive u igluu. Drugo odredište bila je Sjeverna Amerika i američki medvjedi – rakuni koji žive u indijanskom šatoru i tako redom…Australia, Indija, Kina, zviježđe Velikog medvjeda… sve dok se na kraju nisu vratili kući.

Učenici su s velikom pozornošću slušali priču koju su učiteljica i knjižničarka čitale i pritom uživala u prelijepim ilustracijama koje su maštovito prikazale medvjeđe putovanje oko svijeta i pojašnjavanju nepoznatih riječi i pojmova, a nakon toga su rješavali zadatke iz Kreativne knjižice vezane za tu temu.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Utorak, 21 Prosinac 2021 14:39

Socijalne vještine i profesionalno usmjeravanje

Napisao/la

 

Ovo polugodište ostvarena je suradnja s Kulturnim centrom za mlade Jazavica, gdje su razredi 7. f i 8. d prisustvovali radionicama psihologinje Rebeke Škulić pod naslovima Socijalne vještine i Profesionalno usmjeravanje. Učenici sedmog razreda sudjelovali su na radionici socijalnih vještina te naučili samostalno procijeniti svoje socijalne vještine. Uvježbali su osobno predstavljanje, asertivnu komunikaciju, interakciju s autoritetima, rješavanje sukoba, razumijevanje neverbalnih znakova tijela i izraza lica, iskazivanje situacijski primjerenih ponašanja te prepoznavanje vlastitih i tuđih emocija. Učenici osmog razreda naučili su što je to profesionalni razvoj, osnovne postavke planiranja karijere i profesionalne budućnosti, bolje su upoznali svoje interese te istražili zanimanja i svijet rada. Također, dobili su materijale i smjernice za samostalno istraživanje svojih kompetencija što će im dodatno pomoći pri odabiru srednje škole.

Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 17:08

Blagdansko raspoloženje u Malom rehabilitacijskom centru

Napisao/la

 

U našem Malom rehabilitacijskom centru vlada blagdansko raspoloženje. Dolaze nam praznici, a nakon toga zajedno s našim učenicima nastavljamo s aktivnostima. Sretan Božić svima!
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 17:00

Donacije 3. c razreda

Napisao/la

 

Isus je govorio: „Blaženije je davati.“ Danas su se ovom Isusovom misli vodili učenici 3. c razreda. Potaknuti našom časnom i učiteljicom, uz angažman naših roditelja, uspjeli smo skupiti puno namirnica i donirati ih u Caritas Župe sv. Luke. Tamo su nas dočekali svećenici i preuzeli namirnice te nam objasnili kome će ih podijeliti. Na kraju posjete, počastili su nas slatkišima, a mi smo na djelu pokazali ono što nas uče. Čekamo Božić i sretni smo što smo drugima pomogli i uljepšali blagdane.

 

Završeno je međunarodno BookWidgets natjecanje Zimska parada! BookWidgets je digitalni alat za kreiranje mnogobrojnih različitih aktivnosti. Svi prijavljeni radovi morali su biti na engleskom jeziku, s temom ZIMA. Radovi su ocijenjeni na temelju prikazanih vještina u izradi aktivnosti, kreativnosti i duhovitosti.

Stručni žiri odabrao je 3 najuspješnija rada, među kojima je i rad učiteljice Dražene Potočki (prijevod na engleski jezik – učiteljica Nikolina Šepović Vidović). Ovime je učiteljica Dražena Potočki osvojila BookWidgets licencu za cijelu školu i edukaciju za učitelje (vrijednost 1950$).

Na poveznici možete detaljnije pročitati o natjecanju i isprobati pobjedničke radove: https://www.bookwidgets.com/winter-contest

 

Stranica 1 od 165

 

Raspored zvona


Raspored zvona 2020 2021 22

Autobusne linije

novi prijevoz