Petak, 18 Studeni 2022 21:26

Dan sjećanja u Osnovnoj školi Novska

Napisao/la
 
U četvrtak, 17. studenog 2022. godine učenici i učitelji Osnovne škole Novska obilježili su Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.
Tijekom protekloga tjedna organizirane su likovne, povijesne i kreativne radionice, a u središnjem dijelu škole i pokraj knjižnice postavljena je izložba najuspješnijih literarnih, likovnih i povijesnih istraživačkih učeničkih radova nastavnica Kornelije Krnić, Enni Hrvojić i Marine Križanić. Prigodnu izložbu postavile su knjižničarke Melisanda Masnica i Sanja Lozer, koje su organizirale cjelokupni događaj te nastavnica Kornelija Krnić, defektologinja Emira Navijalić i učenici pomagači. Sve područne škole i svi razredni odjeli naše škole sudjelovali su u obilježavanju Dana sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu. Minutom šutnje odali su počast ispred improviziranog oltara i zapalili svijeće svim žrtvama u spomen. Nakon toga pročitali su pjesmu ili tekst o Vukovaru koji je simbol hrvatskog stradanja, ali i otpora agresiji i hrvatskog junaštva. Tijekom cijeloga dana u glavnom holu škole je bila postavljena projekcija prezentacije o Vukovaru, popraćena glazbom s video spotovima i najljepšim domoljubnim pjesama. Dostojanstveno i s poštovanjem, učenici su sa svojim učiteljima obilježili ovaj važan dan iz hrvatske povijesti. Trajno je sjećanje na žrtve Domovinskog rata, čiji su životi ugrađeni u hrvatsku slobodu.
 
 
 
6qnzo4z26ez31
 
Petak, 21 Listopad 2022 12:01

Svjetski tjedan svemira

Napisao/la

 

Učenici Osnovne škole Novska i ove godine obilježili su Svjetski tjedan svemira.

Tijekom Svjetskog tjedna svemira učenici su provodili različite aktivnosti. Događaj je prijavljen i na stranici World Space Week.

Učenici osmih razreda tijekom trajanja projekta, zajedno s učiteljicom Majom Vlajinić, istraživali su, izradili i prezentirali plakate o svemiru i Sunčevom sustavu. Naučeno su ponavljali kroz zanimljive kvizove. Učenici sedmih razreda kroz deset simulacija misija u svemiru upoznali su se s osnovnim naredbama programiranja mobilnog robota.

Na satima Matematike, uz pomoć učiteljice Dražene Potočki, učenici su provodili aktivnosti na temu Povijest svemira kroz potencije i proširenu stvarnost. Rješavali su zanimljive zadatke pomoću aplikacije EyeJack, BookWidgets kviz te su istraživali različite veličine i uspoređivali u obliku potencija s bazom 10.

Na satu Prirode s učiteljicom Ivanom Begić Mesić učenici su rješavali različite izazove. Zadatak je bio pronaći dijelove slagalice svakog planeta zasebno i složiti ih točno prema redoslijedu pojedinog planeta u Sunčevu sustavu na ploču. Za vrijeme izvođenja projekta učenici šestog razreda izradili su modele Sunčevog sustava od stiropora, žice i plastelina.

U školskom holu postavljena je izložba s modelima Sunčevog sustava i plakatima na temu svemira.

U ponedjeljak su učenici tri razreda odigrali zajednički Kahoot kviz Svemir. Najbolji učenici su dobili priznanje i vrijednu nagradu. Posebno zanimljiva aktivnost bila je Lov na blago koja se održala za vrijeme velikog odmora. Kartice za lov na blago voditeljice projekta zalijepile su na „skrivena“ mjesta u prostoru za igru. Učenici su dobili pitanja i tražili kartice na kojima su bili odgovori. Pobjednik je bio učenik koji je u najkraćem vremenu točno odgovorio na sva pitanja. Osvojio je vrijednu nagradu, a ostalim učenicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje. Tijekom velikog odmora za ostale učenike organizirana je projekcija popularnih SF serija.

Učenici su svoje dojmove izrazili i u evaluaciji:  „Kreativno, zanimljivo i zabavno, možemo ponoviti?“; „Projekt je jako zanimljiv i zabavan!“; „Svidjelo mi se sve što je bilo jer je vezano za svemir.”; „Hvala što smo mogli sudjelovati u aktivnostima!“

Petak, 01 Srpanj 2022 08:45

ŽUPANIJSKO I DRŽAVNO NATJECANJE

Napisao/la

 

Nacionalni projekt „Čitanjem do zvijezda“ ove je nastavne godine proveden u našoj školi. Učiteljice Hrvatskoga jezika Andreja Puškaš i Željka Draganić te knjižničarka Sanja Lozer provele su projekt s učenicima petog, sedmog i osmog razreda. Unutar projekta održano je i natjecanje u dvije kategorije: kviz znanja, kreativni uradak. Na županijskom natjecanju našu su školu predstavljale četiri učenice. Učenice Sara Plažanin (7. e), Melanija Tomasović (8. e) i Jelena Martić (7. d) natjecale su se u kvizu znanja. Zbrojeni su njihovi pojedinačni rezultati i ekipno su zauzele treće mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji. Učenica Lilu Marenić (5. c) izradila je i prezentirala kreativni uradak te se plasirala na državno natjecanje. Iako je tek peti razred, Lilu je našu školu odlično predstavila na državnom natjecanju te je pokazala da je kreativna i da zbilja voli čitati. Čestitamo učenicama i mentoricama!

Utorak, 21 Lipanj 2022 07:54

Završnica projekta Naša mala knjižnica

Napisao/la

 

Međunarodni projekt Naša mala knjižnica u školskoj godini 2021./2022., došao je do samoga kraja.

Projekt (Slovenija, Estonija i Hrvatska) je namijenjen učenicima koji su tek počeli otkrivati svijet knjiga. Cilj projekta bio je je odgajanje čitatelja koji će u budućnosti biti spremni kritički čitati književna djela, promovirati vrhunska književna djela hrvatskih i stranih autora i ilustracija u njima, izrađenim prema najvišim umjetničkim standardima.

Glavni ciljevi projekta bili su prvenstveno: poticanje kritičkog čitanja od najranije dobi te poticanje aktivnosti kreativnog izražavanja uopće (pisanja, crtanja, slikanja, dramatizacije, uporaba IKT-e u svrhu provođenja raznih aktivnosti), razvijanje učeničkih potencijala i komunikacijskih kompetencija te doprinosa rada u skupini.

Marljivo smo radili cijelu školsku godinu čitali, istraživali, imali čitateljske, kreativne i likovne radionice na kojima smo vrlo maštovito radili na nagradnim zadatcima te rješavali Čitateljsku knjižnicu. Moderne slikovnice nastale su u suradnji s priznatim autorima i ilustratorima. Uz šest knjiga dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, na razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja.

Knjige koje smo čitali u projektu:

Susanna Mattiangeli: HB Olovka

Petr Stančik: H2O i tajna vodene misije

Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Els Heinsalu: AHAA!

Koraljka Milun: Baton i Roni

Kestutis Kasparavičius: Medvjedovanje

Projekt je provođen s učenicima 2. A razreda u sklopu nastave Hrvatskoga jezika, Dodatne nastave Hrvatskoga jezika, Sata razrednika, Likovne kulture, izvannastavne aktivnosti Klub prijatelja knjige. Voditeljice projekta su knjižničarka Melisanda Masnica i učiteljica 2. A razreda, Ksenija Lekić.

Kratki presjek nekih aktivnosti i dječjih utisaka o provedenom projektu, mogli ste pogledati tijekom školske godine na društvenim mrežama škole. A dokumentarno – animirani film o HB Olovci koji smo napravili za nagradni zadatak, možete pogledati ispod teksta.

Tekst: Melisanda Masnica

Utorak, 03 Svibanj 2022 13:57

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja u cijelom svijetu. Tako je ove godine i Novska uživala u obilježavanju tog dana. Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske organizirala je događaj u kojem su sudjelovali vrtići, škole, udruge i ustanove s područja Grada. Preko 900 sudionika u isto vrijeme na istom mjestu, otplesalo je uvježbanu koreografiju. Voditeljice projekta bile su Ivana Tomić i Tamara Tomić.

Četvrtak, 28 Travanj 2022 06:32

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao oblik izražavanja te uživanja u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske, obilježit će taj dan na način da će zajedno s udrugama, vrtićem i školama na području grada Novske, otplesati uvježbanu koreografiju.

Pozivamo sve zainteresirane građane i roditelje da nas dođu podržati i zaplesati s nama. Vidimo se 29. travnja točno u 12h u gradskom parku. 

Petak, 25 Veljača 2022 08:35

Zanimljiva glagoljica

Napisao/la

 

Učenici 7. e razreda i 7. f razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš provode projekt Zanimljiva glagoljica. Učenici su se prisjetili slova glagoljice, proučavali, istraživali… Izradili su straničnike za knjige. Bili su jako kreativni. Odlučili su pokloniti dio svojih radova. U četvrtak, 17. veljače posjetili su školsku knjižnicu u kojoj ih je dočekala knjižničarka Sanja Lozer. Knjižničarki su uručili straničnike kao poklon knjižnici. U utorak, 22. veljače, na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Ante Jagar“ u Novskoj i poklonili svoje straničnike. Knjižničarkama i ravnateljici Dariji Jež zahvalni su na gostoprimstvu.

Ponedjeljak, 21 Veljača 2022 09:32

Dan ružičastih majica

Napisao/la

 

Dana 18. veljače 2022. obilježili smo Dan ružičastih majica nošenjem odjevnog predmeta ružičaste boje te predavanjima učenicima o prevenciji vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkoga nasilja, koji simbolizira mirni protest protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ovaj program poseban je po tome što je inicijativa i ideja potaknuta od učenika. U jednoj školi u Kanadi 2007. godine, jedan je dječak došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke. Zbog toga što je nosio ružičastu majicu, doživio je vrijeđanje i maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Međutim, njegova dva prijatelja, došla su na ideju da, bez puno riječi, daju nasilnicima do znanja kako osuđuju takvo ponašanje na način da su obukli ružičastu majicu, a svakim je danom sve više učenika nosilo ružičaste majice kako bi pružili podršku učeniku kojeg su maltretirali.

Koordinatori ovog projekta su socijalne pedagoginje Nikolina Matković i Emira Navijalić te pedagoginja Valentina Milas Vdović, a na ukrašavanju školskog hodnika su radili učenici 8.b s razrednicom Kornelijom Krnić.

Pogledajte našu galeriju!

Petak, 18 Veljača 2022 07:43

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Napisao/la

 

U veljači je održan drugi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Drugi je dio natjecanja u kategoriji Kreativni uradak. Našu će školu na županijskoj razini predstavljati Lilu Marenić, učenica 5. c razreda. Lilu je izradila kreativni uradak o tri zadane knjige i filma te održala govor o uratku i načinu na koji ga je izradila.

Natjecanje se provelo unutar projekta „Čitanjem do zvijezda“. Voditeljice projekta u našoj su školi učiteljice Hrvatskoga jezika Andreja Puškaš i Željka Draganić te knjižničarka Sanja Lozer.
Drago nam je da su u našoj školi učenici pokazali dodatnu zainteresiranost za čitanje i da sudjeluju u takvom projektu. Ti su učenici: Gabrijela Čutić (5. c), Lilu Marenić (5. c), Marko Bilandžija (7. d), Tena Dabrović (7. d), Martina Gudac (7. d), Kristina Marenić (7. d), Jelena Martić (7. d), Ivana Šneperger (7. d), Sara Plažanin (7. e), Dea Bajević (7. f), Lana Domitrović (7. f), Viktorija Koran (7. f), Andrea Tobijaš (7. f), Lana Rukavina (8. d), Melanija Tomasović (8. e).
Stranica 1 od 15

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001