Četvrtak, 23 Prosinac 2021 16:17

Zanimljiva glagoljica u 5. c

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš sudjeluju u projektu Zanimljiva glagoljica. Učenici su učili i pisali slova glagoljice. Bili su kreativni i izradili su maštovite radove.

Utorak, 21 Prosinac 2021 15:32

ČITANJEM DO ZVIJEZDA – PRVI DIO NATJECANJA

Napisao/la

 

U našoj školi 16. prosinca održan je prvi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Natjecanje je provedeno unutar istoimenog nacionalnog projekta u koji je uključena i naša škola. U projektu sudjeluju učenici petog, sedmog i osmog razreda B smjene s knjižničarkom Sanjom Lozer i učiteljicama Hrvatskoga jezika Željkom Draganić i Andrejom Puškaš. Učenici su rješavali kviz znanja iz odabranih knjiga i filmova. Prvo mjesto zauzela je Sara Plažanin (7. e), drugo mjesto Melanija Tomasović (8. e), a treće mjesto Jelena Martić (7. d). Sari i Melaniji mentorica je Andreja Puškaš, a Jeleni je mentorica Željka Draganić. Sara, Melanija i Jelena predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja. Želimo im sreću i nastavak uživanja u čitanju!

 

U novom ciklusu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojem drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, a uoči božićnih blagdana, pročitali smo knjigu Medvjedovanje ili veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta, koju je napisao jedan od najpoznatijih književnika iz Litve, Kestutis Kasparavičius. 

To je slikovnica o Božiću, koja djecu, osim uživanja u priči, vodi na maštovito putovanje po cijelome svijetu na kojem upoznaju vrste medvjeda, kontinente i dijelove svijeta, iz koje saznaju što su i kako izgledaju indijanski šatori i iglu, u kojim dijelovima planeta Zemlje žive pojedine vrste medvjeda i još mnoge zanimljive informacije. Ovo je vrlo edukativna slikovnica pomoću koje učenici uživaju u slušanju i čitanju priče, ali i puno toga i nauče, a da toga nisu ni svjesni.

Priča govori o obitelj mrkih medvjeda koji počinju s pripremama za doček Božića. Kao i svake godine, oni namjeravaju posjetiti sve medvjeđe rođake koji žive u najudaljenijim zakutcima Zemlje. I tako počinje priča o božićnoj pustolovini medvjeđe obitelji - tate Medvjeda, mame Medvjedice, djeda Medonje, bake Medonjice i pet malih medvjedića. Svoju kolibicu vezali su za balon ispunjen vrućim zrakom i odletjeli prema sjeveru. Prvo su na putovanju sreli prezaposlenog Djeda Božićnjaka i obećali u njegovo ime dostaviti darove svojim rođacima. Prvo odredište bio im je je Sjeverni pol i bijeli medvjedi koji žive u igluu. Drugo odredište bila je Sjeverna Amerika i američki medvjedi – rakuni koji žive u indijanskom šatoru i tako redom…Australia, Indija, Kina, zviježđe Velikog medvjeda… sve dok se na kraju nisu vratili kući.

Učenici su s velikom pozornošću slušali priču koju su učiteljica i knjižničarka čitale i pritom uživala u prelijepim ilustracijama koje su maštovito prikazale medvjeđe putovanje oko svijeta i pojašnjavanju nepoznatih riječi i pojmova, a nakon toga su rješavali zadatke iz Kreativne knjižice vezane za tu temu.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Četvrtak, 16 Prosinac 2021 10:31

Večer matematike 2021.

Napisao/la

 

Večer matematike je projekt koji se održava diljem Hrvatske, a organizator je Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovaj se zanimljiv projekt, kako za učenike tako i za učitelje, provodi u mnogim hrvatskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i IRIM-a.  Među materijalima HMD-a za Večer matematike nalaze se i prošlogodišnji i novi materijali učiteljice Dražene Potočki. Večer matematike u našoj školi uspješno provode učiteljice matematike. I ove godine učiteljice Tamara Tomić i Dražena Potočki omogućile su sudjelovanje svojim učenicima. S obzirom na epidemiološku situaciju, „Večer matematike“ nismo mogli organizirati u našoj školi. Učenici su interaktivnim radionicama, materijalima, igrama, „mozgalicama“ i predavanjima mogli pristupiti u svojim virtualnim učionicama matematike na platformi „Teams“ te se tako okušati u rješavanju različitih matematičkih problema sa svojim ukućanima.

 

 

Ove nastavne godine učenici petih, sedmih i osmih razreda B smjene, s učiteljicama Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš i Željkom Draganić te knjižničarkom Sanjom Lozer, uključili su se u Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja – Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Cilj je projekta potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje jer je učenje na takav način najučinkovitije. Želi se potaknuti timski rad i individualni napor te unaprijediti životne vještine i sposobnosti učenika. Cilj je i probuditi u učenicima želju za nadmetanjem, kreativnost i zdrav natjecateljski duh, razvoj kritičkog mišljenja i stava te stvaranje čitateljskog ukusa kod učenika. Natjecanje se provodi u dvije kategorije: kviz znanja iz odabranih knjiga i filmova, izrada kreativnog uratka na zadanu temu.

U srijedu, 8. prosinca 2021. posjetili su Kino Novska i pogledali film „Tajni vrt“. Sad se marljivo i s uzbuđenjem pripremaju za školsku razinu natjecanja. Sretno našim učenicima!

 

Učenici i učitelji Osnovne škole Novska su se i ove godine uključili u obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, Borova naselja, Veleprometa i Ovčare. Tijekom protekloga tjedna organizirane su likovne, povijesne i kreativne radionice, a najuspješniji učenički radovi predstavljeni su na izložbi u holu škole. Svi razredni odjeli naše škole sudjelovali su u obilježavanju Dana sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu. Minutom šutnje odali su počast ispred improviziranog oltara i zapalili svijeće svim žrtvama u spomen. Nakon toga su razgledali izložbu postavljenu u glavnom holu škole na kojem je tijekom cijeloga dana bila postavljena projekcija prezentacije o Vukovaru, popraćena glazbom s video spotova s najljepšim domoljubnim pjesama. Dostojanstveno i uz pridržavanje epidemioloških mjera, učenici su sa svojim učiteljima obilježili ovaj važan dan iz hrvatske povijesti. Tjedan sjećanja osmislile su i koordinirale knjižničarke Melisanda Masnica i Sanja Lozer u suradnji s učiteljicama Sanjom Hrvojić, Kornelijom Krnić, Marijom Dragić, Marinom Križanić te Anom Lajh.

 

Tekst: Snježana Kasumović i Melisanda Masnica

Foto: Melisanda Masnica i Sanja Lozer

Utorak, 19 Listopad 2021 12:33

Zdrava hrana

Napisao/la

 

Učenici 4. c, uz pomoć učiteljice Ljubice Puškaš, ove školske godine provode projekt „Zdrava hrana“.

Svjetski dan hrane obilježavamo svake godine 16. listopada. O hrani koju konzumiramo trebali bismo svakodnevno razmišljati. U svijetu zbog nedostatka hrane svake godine umire veliki broj ljudi i djece. Pretilost je također veliki problem. Ova je godina Međunarodna godina voća i povrća.

Učenici 4.c svojim aktivnostima, koje provode na Domaćinstvu i Satu razrednika, žele povećati svijest o važnoj ulozi voća i povrća u prehrani. Ove školske godine pekli su bučnicu. Kuhali su špagete napravljene od tikvica. Pekli su ražnjiće od bundeve. Okušali su se i u kuhanju pekmeza od šljiva. Sve što su pripremili i kušali su.

Učenici na Domaćinstvu također istražuju o zdravoj hrani. Ovih dana zavirili su u kuharice svojih baka, djedova, prabaka i pradjedova kako bi pronašli recepte zdrave hrane, uz pomoć kojih su složili svoje jelovnike zdrave hrane. Učenici koji su u tome bili najuspješniji nagrađeni su jabučnim čipsom koji su podijelili s ostalim prijateljima u razredu.

Utorak, 18 Svi 2021 05:52

PROJEKT "NAŠA MALA KNJIŽNICA"

Napisao/la

 

Učenici 1. A razreda su u sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica pročitali slikovnicu slovenskog autora dr. Jazbeca , "Ljekarnik Miško". Slikovnica je u Knjigomjeru dobila ocjenu odličan i potaknula ih je na postavljanje "Ljekarne 1. A". Učenici su kod kuće skupljali različite kutije i bočice, donijeli ih u školu i danas su ih razvrstali i složili na police.

Ljekarna je počela s radom i idućih tjedana će ju koristiti za učenje o zdravlju, vježbanje zbrajanja i oduzimanja, kulturno ponašanje, pozdravljanje, pridržavanje epidemioloških mjera...

Voditeljice projekta su knjižničarka Melisanda i učiteljica Ksenija, a u svim aktivnostima redovito sudjeluje i učitelj Mladen.

Srijeda, 31 Ožujak 2021 22:36

Matematički ožujak 2021

Napisao/la

Matematički ožujak u OŠ Novska

Tijekom ožujka obilježili smo Dan broja Pi i Svjetski dan matematike različitim aktivnostima. Učenici su na satovima matematike sudjelovali u razrednim Pub kvizovima, rješavali različite zagonetke, slagalice, … Učenici osmih razreda pripremili su digitalnu izložbu izrađujući zanimljive plakate. Aktivnosti su bile mnogobrojne, raznovrsne, zanimljive i izazovne. Na sam Dan broja Pi, koji je ovo godine bio u nedjelju (14.3.) učenci su imali priliku sudjelovati u online izazovu Čudna priča gdje su rješavanjem zadataka kreirai svoju Čudnu priču.

Sve aktivnosti učenici su uspješno realizirali uz svoje učiteljice matematike, Teu Preksavec, Tamaru Tomić, Anku Cikojević, Manuelu Grgić i Draženu Potočki.

https://view.genial.ly/604f0ad9128fa80d27ad0d2a/presentation-dan-broja-pi

Subota, 13 Ožujak 2021 17:26

Dan broja Pi 2021

Napisao/la

Dan broja Pi 2021 (Svjetski dan matematike)

I ove godine u našoj školi obilježavamo Dan broja Pi koji se od prošle godine obilježava i kao Svjetski dan matematike. S obzirom da je 14.3. ove godine u nedjelju, odlučili smo ga obilježiti različitim aktivnostima u radnom tjednu tijekom nastave matematike, ali i na sam Dan broja Pi.

Za učenike 5.-7- razreda pripremili smo i izazov pod nazivom Čudna priča.

Iskušajte se u stvaranju Čudne priče koja se generira prema vašim odgovorima.

Poveznice za pojedine razrede:

  1. razred: https://forms.gle/eiacj2WNqVeeo8L68

      6.razred: https://forms.gle/c3vUSMt4Qv5dxqJJ7

  1. razred: https://forms.gle/Fw2G5G6aBbJjes8u5

Uskoro slijedi prezentacija svih zanimljivih aktivnosti kojima smo obilježili Svjetski dan matematike i Dan broja Pi.

Događanja u našoj školi uvrštena su i na mapu svjetskih događnja povodom obilježavanja Dana broja Pi.

Stranica 1 od 14

Autobusne linije

novi prijevoz