Utorak, 19 Listopad 2021 12:33

Zdrava hrana

Napisao/la

 

Učenici 4. c, uz pomoć učiteljice Ljubice Puškaš, ove školske godine provode projekt „Zdrava hrana“.

Svjetski dan hrane obilježavamo svake godine 16. listopada. O hrani koju konzumiramo trebali bismo svakodnevno razmišljati. U svijetu zbog nedostatka hrane svake godine umire veliki broj ljudi i djece. Pretilost je također veliki problem. Ova je godina Međunarodna godina voća i povrća.

Učenici 4.c svojim aktivnostima, koje provode na Domaćinstvu i Satu razrednika, žele povećati svijest o važnoj ulozi voća i povrća u prehrani. Ove školske godine pekli su bučnicu. Kuhali su špagete napravljene od tikvica. Pekli su ražnjiće od bundeve. Okušali su se i u kuhanju pekmeza od šljiva. Sve što su pripremili i kušali su.

Učenici na Domaćinstvu također istražuju o zdravoj hrani. Ovih dana zavirili su u kuharice svojih baka, djedova, prabaka i pradjedova kako bi pronašli recepte zdrave hrane, uz pomoć kojih su složili svoje jelovnike zdrave hrane. Učenici koji su u tome bili najuspješniji nagrađeni su jabučnim čipsom koji su podijelili s ostalim prijateljima u razredu.

Utorak, 18 Svi 2021 05:52

PROJEKT "NAŠA MALA KNJIŽNICA"

Napisao/la

 

Učenici 1. A razreda su u sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica pročitali slikovnicu slovenskog autora dr. Jazbeca , "Ljekarnik Miško". Slikovnica je u Knjigomjeru dobila ocjenu odličan i potaknula ih je na postavljanje "Ljekarne 1. A". Učenici su kod kuće skupljali različite kutije i bočice, donijeli ih u školu i danas su ih razvrstali i složili na police.

Ljekarna je počela s radom i idućih tjedana će ju koristiti za učenje o zdravlju, vježbanje zbrajanja i oduzimanja, kulturno ponašanje, pozdravljanje, pridržavanje epidemioloških mjera...

Voditeljice projekta su knjižničarka Melisanda i učiteljica Ksenija, a u svim aktivnostima redovito sudjeluje i učitelj Mladen.

Srijeda, 31 Ožujak 2021 22:36

Matematički ožujak 2021

Napisao/la

Matematički ožujak u OŠ Novska

Tijekom ožujka obilježili smo Dan broja Pi i Svjetski dan matematike različitim aktivnostima. Učenici su na satovima matematike sudjelovali u razrednim Pub kvizovima, rješavali različite zagonetke, slagalice, … Učenici osmih razreda pripremili su digitalnu izložbu izrađujući zanimljive plakate. Aktivnosti su bile mnogobrojne, raznovrsne, zanimljive i izazovne. Na sam Dan broja Pi, koji je ovo godine bio u nedjelju (14.3.) učenci su imali priliku sudjelovati u online izazovu Čudna priča gdje su rješavanjem zadataka kreirai svoju Čudnu priču.

Sve aktivnosti učenici su uspješno realizirali uz svoje učiteljice matematike, Teu Preksavec, Tamaru Tomić, Anku Cikojević, Manuelu Grgić i Draženu Potočki.

https://view.genial.ly/604f0ad9128fa80d27ad0d2a/presentation-dan-broja-pi

Subota, 13 Ožujak 2021 17:26

Dan broja Pi 2021

Napisao/la

Dan broja Pi 2021 (Svjetski dan matematike)

I ove godine u našoj školi obilježavamo Dan broja Pi koji se od prošle godine obilježava i kao Svjetski dan matematike. S obzirom da je 14.3. ove godine u nedjelju, odlučili smo ga obilježiti različitim aktivnostima u radnom tjednu tijekom nastave matematike, ali i na sam Dan broja Pi.

Za učenike 5.-7- razreda pripremili smo i izazov pod nazivom Čudna priča.

Iskušajte se u stvaranju Čudne priče koja se generira prema vašim odgovorima.

Poveznice za pojedine razrede:

  1. razred: https://forms.gle/eiacj2WNqVeeo8L68

      6.razred: https://forms.gle/c3vUSMt4Qv5dxqJJ7

  1. razred: https://forms.gle/Fw2G5G6aBbJjes8u5

Uskoro slijedi prezentacija svih zanimljivih aktivnosti kojima smo obilježili Svjetski dan matematike i Dan broja Pi.

Događanja u našoj školi uvrštena su i na mapu svjetskih događnja povodom obilježavanja Dana broja Pi.

 

Učenicima 1. A razreda stiglo je PISMO IZNENAĐENJA od autorice slikovnice KIOSK, Anete Melece. To je prva slikovnica koju su pročitali kada su počeli s realizacijom projekta i jako im se svidjela.
Pismo je prevedeno na hrvatski jezik i autorica ga je svojeručno prepisala.
Nakon čitanja, Google Earth ih je poveo na virtualno putovanje u Latviju i grad Siguldu gdje živi autorica slikovnice.
„Prošetali“ su ulicama grada i jako ih podsjetio na našu Novsku. Saznali su da je Riga glavni grad Latvije i da ta država ima duplo manje stanovnika od Hrvatske.
Međunarodni projekt NMK s učenicima 1. A razreda provode knjižničarka Melisanda i učiteljica Ksenija.
Petak, 11 Prosinac 2020 06:42

Večer matematike 2020

Napisao/la

Večer matematike 2020

Večer matematike je projekt koji se održava diljem Hrvatske, a organizator je Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovaj se zanimljiv projekt, kako za učenike tako i za učitelje, provodi u mnogim hrvatskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i IRIM-a.

S obzirom na epidemiološku situaciju, „Večer matematike“ nismo mogli održati na uobičajeni način, u našoj školi. Učenici su interaktivnim radionicama, materijalima, igrama, „mozgalicama“ i predavanjima mogli pristupiti u svojim virtualnim učionicama matematike na platformi „Teams“, te se tako okušati u rješavanju različitih matematičkih problema sa svojim ukućanima. Za Večer matematike svoje uratke podijelila je i učiteljica matematike, Dražena Potočki. Učenici su tako uživali u zanimljivim aktivnostima koje možete pronaći na sljedećim poveznicima:

Ana statistika, Decimalni brojevi-lov na blago i Potraga za ključem.

Uspješni učenici primili su i Priznanje za svoj trud.

Srijeda, 18 Studeni 2020 17:55

Tjedan sjećanja

Napisao/la

 

Studeni. Posvuda kida lišće a u nama, komadić srca, iznova i iznova. Stavi nam ga u ruke, zamagli nam pogled, i onda, iz te magle, uvijek izroni isti GRAD. Stoji, pruža nam ruke i čeka naš zagrljaj.

U tom ozračju, svake godine, diše i Osnovna škola Novska. Ona s ponosom može reći kako ima svoju tradiciju, a ta je tradicija dostojanstveno i svečano obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Dana 17. studenog 2020. godine, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u središnjem dijelu škole postavljena je izložba najuspješnijih likovnih i literarnih učeničkih radova, povijesnih istraživačkih radova nastavnica Marije Dragić i Marine Križanić, te prigodna izložba knjižničarki, Melisande Masnice i Suzane Pranjić Plažanin, koje su organizirale cjelokupni događaj nazvavši ga Tjednom sjećanja.

Učenici su, tijekom cijeloga dana, predvođeni svojim učiteljima i nastavnicima, minutom šutnje i paljenjem svijeća, odali svoju počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Kao i svake godine, cijela škola je u sebi osvijestila emociju zvanu VUKOVAR. Učenici zahvaljujući svojim učiteljima, nastavnicima, knjižničarkama, svi ostali zahvaljujući svojim srcima koja, u ovim danima mjeseca studenoga, osobito gore, jer Vukovar i Domovinski rat su VRIJEDNOST hrvatskog naroda.

To Novska zna, to Novska jako dobro pamti i, sudeći po svemu, pamtit će još jako dugo.

Ponedjeljak, 16 Studeni 2020 07:13

Međunarodni projekt "NAŠA MALA KNJIŽNICA"

Napisao/la

 

U projektu sudjeluju učenici iz Hrvatske - 1. A razred Osnovne škole Novska, Slovenije i Latvije. Namijenjen je učenicima koji tek otkrivaju svijet knjiga.

U doba kada smo usmjereni i prinuđeni na rad u digitalnim alatima i kada je digitalna pismenost jednako važna u edukaciji, stvaramo ovakve OAZE kako bismo učenicima približili pisanu riječ. Važno je da učenici slikovnice, a kasnije i "prave" knjige, dožive kao vrata u svijet mašte i kreativnosti pomoću kojih će bogatiti aktivan rječnik. Svi učenici 1. A razreda su uz slikovnice dobili i Dnevnike čitanja sa zanimljivim zadatcima za interpretaciju pojedinih slikovnica (labirinti, anagrami, križaljke, bojanke, zanimljivi zadatci, ilustracije,...).

Danas smo uredili svoj "ČITATELJSKI KUTIĆ" gdje ćemo cijelu školsku godinu čitati slikovnice, bajke, provoditi radionice i poticati interes za samostalno čitanje. Projekt je ugrađen u Kurikulum Osnovne škole Novska i provodi se u 1. A razredu u sklopu nastave Hrvatskoga jezika, Dodatne nastave Hrvatskoga jezika, Sata razrednika, Likovne kulture, INA Klub prijatelja knjige i u produženom boravku. Voditeljice projekta su knjižničarka Melisanda Masnica i razrednica 1. A razreda, Ksenija Lekić.

Utorak, 06 Listopad 2020 10:13

Svjetski dan tablice množenja

Napisao/la

2. listopada ove godine u našoj je školi obilježen Svjetski dan tablice množenja (WMTD -World Multiplication Table Day).

Utorak, 06 Listopad 2020 09:50

Tisuće staza, jedan cilj

Napisao/la
 
Skupina djelatnika Osnovne škole Novska sudjelovala je u humanitarnoj Unicefovoj utrci Tisuće staza, jedan cilj. Tijekom utrke su trčali, hodali i vozili bicikl za djecu s teškoćama u razvoju. Prikupljeno je 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka. 
 
Stranica 1 od 13

Autobusne linije

novi prijevoz