Utorak, 03 Svibanj 2022 13:57

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja u cijelom svijetu. Tako je ove godine i Novska uživala u obilježavanju tog dana. Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske organizirala je događaj u kojem su sudjelovali vrtići, škole, udruge i ustanove s područja Grada. Preko 900 sudionika u isto vrijeme na istom mjestu, otplesalo je uvježbanu koreografiju. Voditeljice projekta bile su Ivana Tomić i Tamara Tomić.

Četvrtak, 28 Travanj 2022 06:32

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao oblik izražavanja te uživanja u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske, obilježit će taj dan na način da će zajedno s udrugama, vrtićem i školama na području grada Novske, otplesati uvježbanu koreografiju.

Pozivamo sve zainteresirane građane i roditelje da nas dođu podržati i zaplesati s nama. Vidimo se 29. travnja točno u 12h u gradskom parku. 

Petak, 25 Veljača 2022 08:35

Zanimljiva glagoljica

Napisao/la

 

Učenici 7. e razreda i 7. f razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš provode projekt Zanimljiva glagoljica. Učenici su se prisjetili slova glagoljice, proučavali, istraživali… Izradili su straničnike za knjige. Bili su jako kreativni. Odlučili su pokloniti dio svojih radova. U četvrtak, 17. veljače posjetili su školsku knjižnicu u kojoj ih je dočekala knjižničarka Sanja Lozer. Knjižničarki su uručili straničnike kao poklon knjižnici. U utorak, 22. veljače, na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Ante Jagar“ u Novskoj i poklonili svoje straničnike. Knjižničarkama i ravnateljici Dariji Jež zahvalni su na gostoprimstvu.

Ponedjeljak, 21 Veljača 2022 09:32

Dan ružičastih majica

Napisao/la

 

Dana 18. veljače 2022. obilježili smo Dan ružičastih majica nošenjem odjevnog predmeta ružičaste boje te predavanjima učenicima o prevenciji vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkoga nasilja, koji simbolizira mirni protest protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ovaj program poseban je po tome što je inicijativa i ideja potaknuta od učenika. U jednoj školi u Kanadi 2007. godine, jedan je dječak došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke. Zbog toga što je nosio ružičastu majicu, doživio je vrijeđanje i maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Međutim, njegova dva prijatelja, došla su na ideju da, bez puno riječi, daju nasilnicima do znanja kako osuđuju takvo ponašanje na način da su obukli ružičastu majicu, a svakim je danom sve više učenika nosilo ružičaste majice kako bi pružili podršku učeniku kojeg su maltretirali.

Koordinatori ovog projekta su socijalne pedagoginje Nikolina Matković i Emira Navijalić te pedagoginja Valentina Milas Vdović, a na ukrašavanju školskog hodnika su radili učenici 8.b s razrednicom Kornelijom Krnić.

Pogledajte našu galeriju!

Petak, 18 Veljača 2022 07:43

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Napisao/la

 

U veljači je održan drugi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Drugi je dio natjecanja u kategoriji Kreativni uradak. Našu će školu na županijskoj razini predstavljati Lilu Marenić, učenica 5. c razreda. Lilu je izradila kreativni uradak o tri zadane knjige i filma te održala govor o uratku i načinu na koji ga je izradila.

Natjecanje se provelo unutar projekta „Čitanjem do zvijezda“. Voditeljice projekta u našoj su školi učiteljice Hrvatskoga jezika Andreja Puškaš i Željka Draganić te knjižničarka Sanja Lozer.
Drago nam je da su u našoj školi učenici pokazali dodatnu zainteresiranost za čitanje i da sudjeluju u takvom projektu. Ti su učenici: Gabrijela Čutić (5. c), Lilu Marenić (5. c), Marko Bilandžija (7. d), Tena Dabrović (7. d), Martina Gudac (7. d), Kristina Marenić (7. d), Jelena Martić (7. d), Ivana Šneperger (7. d), Sara Plažanin (7. e), Dea Bajević (7. f), Lana Domitrović (7. f), Viktorija Koran (7. f), Andrea Tobijaš (7. f), Lana Rukavina (8. d), Melanija Tomasović (8. e).
Četvrtak, 10 Veljača 2022 19:19

Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Napisao/la

 

U sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojemu drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, pročitali su knjigu Jeti u kojega nitko nije vjerovao, koju je je napisala poljska književnica Asia Olejarczyk, a divno ilustrirala Aleksandra Golebiewsska.

Ova topla priča govori o Jetiju koji je živio negdje na kraju svijeta, bio je mekan, velik i čupav. Jeti u kojega nitko nije vjerovao pa ni on sam. Nitko, osim jednog dječaka. Osjećaj da netko napokon vjeruje u njega preplavio je Jetijevo srce toplinom. Uz dječakovu pomoć Jeti je počeo vjerovati u sebe, a kada je sam povjerovao u sebe, vjerovali su i svi drugi.

Učenici su tijekom čitanja ove tople knjige uživali u svakoj izgovorenoj i pročitanoj riječi učiteljice i knjižničarke, upijajući svaku riječ. Ova prekrasna priča nosi snažnu poruku o tome kako i nemoguće postaje moguće ako vjerujemo u sebe.

Divne ilustracije dječaka i Jetija iz priče, potaknule su učenike koji su i sami poželjeli ilustrirati svoga Jetija s velikim srcem.

Melisanda Masnica, knjižničarka

Utorak, 08 Veljača 2022 16:54

Financijska pismenost

Napisao/la

 

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) u suradnji s Večernjim listom u ovoj školskoj godini provodi projekt financijske pismenosti za učenike osnovnih škola "Učim s Gospodinom Finom", uz krilaticu projekta – Učim, štedim, znam da vrijedim. Cilj je podići svijest o važnosti upravljanja financijama, osvijestiti mlade od najranije dobi o važnosti štednje i donošenju pravilnih financijskih odluka za budućnost i mirovinu. Projekt je namijenjen učenicima petih do osmih razreda svih osnovnih škola u zemlji. Oni mogu pratiti edukativne emisije o financijskoj pismenosti te se prijaviti na nagradni natječaj u kojem kreativno moraju prikazati stečeno znanje iz emisija.

U ovom projektu sudjelovali su učenici petih, šestih i sedmih razreda naše škole: Lilu Marenić, Marija Čevizović, Dominik Bingula, Marko Mišljan, Dunja Bogatić, Ema Muhadri, Laura Števinović, Valentin Babić i Matija Miličević. Zajedno sa svojim mentoricama Marijanom Čevizović i Romanom Jovanović, učenici su odslušali četiri modula edukacije financijske pismenosti te pripremili projektne zadatke u kojima su pokazali stečena znanja i vještine.

Prema istraživanjima, koje je krajem 2019. godine provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59%). Kroz različite kreativne zadatke, uvođenjem financijske pismenosti u svakodnevnicu, učenici već od školskih dana uče razvijati kvalitetne životne vještine. Biti financijski pismen u današnjem je svijetu potreba i nužnost te predstavlja jedno od osnovnih znanja koja su važna za svakodnevni život i nošenje s brojnim izazovima koji nam se nađu na putu.

Uratke učenika i njihovih mentorica možete pogledati na slijedećem linku:

financijska pismenost 2021 OŠ Novska Pjesnici

8. veljače 2022.

Četvrtak, 23 Prosinac 2021 16:17

Zanimljiva glagoljica u 5. c

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš sudjeluju u projektu Zanimljiva glagoljica. Učenici su učili i pisali slova glagoljice. Bili su kreativni i izradili su maštovite radove.

Utorak, 21 Prosinac 2021 15:32

ČITANJEM DO ZVIJEZDA – PRVI DIO NATJECANJA

Napisao/la

 

U našoj školi 16. prosinca održan je prvi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Natjecanje je provedeno unutar istoimenog nacionalnog projekta u koji je uključena i naša škola. U projektu sudjeluju učenici petog, sedmog i osmog razreda B smjene s knjižničarkom Sanjom Lozer i učiteljicama Hrvatskoga jezika Željkom Draganić i Andrejom Puškaš. Učenici su rješavali kviz znanja iz odabranih knjiga i filmova. Prvo mjesto zauzela je Sara Plažanin (7. e), drugo mjesto Melanija Tomasović (8. e), a treće mjesto Jelena Martić (7. d). Sari i Melaniji mentorica je Andreja Puškaš, a Jeleni je mentorica Željka Draganić. Sara, Melanija i Jelena predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja. Želimo im sreću i nastavak uživanja u čitanju!

 

U novom ciklusu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojem drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, a uoči božićnih blagdana, pročitali smo knjigu Medvjedovanje ili veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta, koju je napisao jedan od najpoznatijih književnika iz Litve, Kestutis Kasparavičius. 

To je slikovnica o Božiću, koja djecu, osim uživanja u priči, vodi na maštovito putovanje po cijelome svijetu na kojem upoznaju vrste medvjeda, kontinente i dijelove svijeta, iz koje saznaju što su i kako izgledaju indijanski šatori i iglu, u kojim dijelovima planeta Zemlje žive pojedine vrste medvjeda i još mnoge zanimljive informacije. Ovo je vrlo edukativna slikovnica pomoću koje učenici uživaju u slušanju i čitanju priče, ali i puno toga i nauče, a da toga nisu ni svjesni.

Priča govori o obitelj mrkih medvjeda koji počinju s pripremama za doček Božića. Kao i svake godine, oni namjeravaju posjetiti sve medvjeđe rođake koji žive u najudaljenijim zakutcima Zemlje. I tako počinje priča o božićnoj pustolovini medvjeđe obitelji - tate Medvjeda, mame Medvjedice, djeda Medonje, bake Medonjice i pet malih medvjedića. Svoju kolibicu vezali su za balon ispunjen vrućim zrakom i odletjeli prema sjeveru. Prvo su na putovanju sreli prezaposlenog Djeda Božićnjaka i obećali u njegovo ime dostaviti darove svojim rođacima. Prvo odredište bio im je je Sjeverni pol i bijeli medvjedi koji žive u igluu. Drugo odredište bila je Sjeverna Amerika i američki medvjedi – rakuni koji žive u indijanskom šatoru i tako redom…Australia, Indija, Kina, zviježđe Velikog medvjeda… sve dok se na kraju nisu vratili kući.

Učenici su s velikom pozornošću slušali priču koju su učiteljica i knjižničarka čitale i pritom uživala u prelijepim ilustracijama koje su maštovito prikazale medvjeđe putovanje oko svijeta i pojašnjavanju nepoznatih riječi i pojmova, a nakon toga su rješavali zadatke iz Kreativne knjižice vezane za tu temu.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Stranica 1 od 14

Autobusne linije

vozni red