Petak, 01 Srpanj 2022 08:45

ŽUPANIJSKO I DRŽAVNO NATJECANJE

Napisao/la

 

Nacionalni projekt „Čitanjem do zvijezda“ ove je nastavne godine proveden u našoj školi. Učiteljice Hrvatskoga jezika Andreja Puškaš i Željka Draganić te knjižničarka Sanja Lozer provele su projekt s učenicima petog, sedmog i osmog razreda. Unutar projekta održano je i natjecanje u dvije kategorije: kviz znanja, kreativni uradak. Na županijskom natjecanju našu su školu predstavljale četiri učenice. Učenice Sara Plažanin (7. e), Melanija Tomasović (8. e) i Jelena Martić (7. d) natjecale su se u kvizu znanja. Zbrojeni su njihovi pojedinačni rezultati i ekipno su zauzele treće mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji. Učenica Lilu Marenić (5. c) izradila je i prezentirala kreativni uradak te se plasirala na državno natjecanje. Iako je tek peti razred, Lilu je našu školu odlično predstavila na državnom natjecanju te je pokazala da je kreativna i da zbilja voli čitati. Čestitamo učenicama i mentoricama!

Utorak, 21 Lipanj 2022 07:54

Završnica projekta Naša mala knjižnica

Napisao/la

 

Međunarodni projekt Naša mala knjižnica u školskoj godini 2021./2022., došao je do samoga kraja.

Projekt (Slovenija, Estonija i Hrvatska) je namijenjen učenicima koji su tek počeli otkrivati svijet knjiga. Cilj projekta bio je je odgajanje čitatelja koji će u budućnosti biti spremni kritički čitati književna djela, promovirati vrhunska književna djela hrvatskih i stranih autora i ilustracija u njima, izrađenim prema najvišim umjetničkim standardima.

Glavni ciljevi projekta bili su prvenstveno: poticanje kritičkog čitanja od najranije dobi te poticanje aktivnosti kreativnog izražavanja uopće (pisanja, crtanja, slikanja, dramatizacije, uporaba IKT-e u svrhu provođenja raznih aktivnosti), razvijanje učeničkih potencijala i komunikacijskih kompetencija te doprinosa rada u skupini.

Marljivo smo radili cijelu školsku godinu čitali, istraživali, imali čitateljske, kreativne i likovne radionice na kojima smo vrlo maštovito radili na nagradnim zadatcima te rješavali Čitateljsku knjižnicu. Moderne slikovnice nastale su u suradnji s priznatim autorima i ilustratorima. Uz šest knjiga dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, na razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja.

Knjige koje smo čitali u projektu:

Susanna Mattiangeli: HB Olovka

Petr Stančik: H2O i tajna vodene misije

Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Els Heinsalu: AHAA!

Koraljka Milun: Baton i Roni

Kestutis Kasparavičius: Medvjedovanje

Projekt je provođen s učenicima 2. A razreda u sklopu nastave Hrvatskoga jezika, Dodatne nastave Hrvatskoga jezika, Sata razrednika, Likovne kulture, izvannastavne aktivnosti Klub prijatelja knjige. Voditeljice projekta su knjižničarka Melisanda Masnica i učiteljica 2. A razreda, Ksenija Lekić.

Kratki presjek nekih aktivnosti i dječjih utisaka o provedenom projektu, mogli ste pogledati tijekom školske godine na društvenim mrežama škole. A dokumentarno – animirani film o HB Olovci koji smo napravili za nagradni zadatak, možete pogledati ispod teksta.

Tekst: Melisanda Masnica

Utorak, 03 Svibanj 2022 13:57

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja u cijelom svijetu. Tako je ove godine i Novska uživala u obilježavanju tog dana. Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske organizirala je događaj u kojem su sudjelovali vrtići, škole, udruge i ustanove s područja Grada. Preko 900 sudionika u isto vrijeme na istom mjestu, otplesalo je uvježbanu koreografiju. Voditeljice projekta bile su Ivana Tomić i Tamara Tomić.

Četvrtak, 28 Travanj 2022 06:32

Svjetski dan plesa

Napisao/la

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao oblik izražavanja te uživanja u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Osnovna škola Novska u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske, obilježit će taj dan na način da će zajedno s udrugama, vrtićem i školama na području grada Novske, otplesati uvježbanu koreografiju.

Pozivamo sve zainteresirane građane i roditelje da nas dođu podržati i zaplesati s nama. Vidimo se 29. travnja točno u 12h u gradskom parku. 

Petak, 25 Veljača 2022 08:35

Zanimljiva glagoljica

Napisao/la

 

Učenici 7. e razreda i 7. f razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš provode projekt Zanimljiva glagoljica. Učenici su se prisjetili slova glagoljice, proučavali, istraživali… Izradili su straničnike za knjige. Bili su jako kreativni. Odlučili su pokloniti dio svojih radova. U četvrtak, 17. veljače posjetili su školsku knjižnicu u kojoj ih je dočekala knjižničarka Sanja Lozer. Knjižničarki su uručili straničnike kao poklon knjižnici. U utorak, 22. veljače, na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Ante Jagar“ u Novskoj i poklonili svoje straničnike. Knjižničarkama i ravnateljici Dariji Jež zahvalni su na gostoprimstvu.

Ponedjeljak, 21 Veljača 2022 09:32

Dan ružičastih majica

Napisao/la

 

Dana 18. veljače 2022. obilježili smo Dan ružičastih majica nošenjem odjevnog predmeta ružičaste boje te predavanjima učenicima o prevenciji vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkoga nasilja, koji simbolizira mirni protest protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ovaj program poseban je po tome što je inicijativa i ideja potaknuta od učenika. U jednoj školi u Kanadi 2007. godine, jedan je dječak došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke. Zbog toga što je nosio ružičastu majicu, doživio je vrijeđanje i maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Međutim, njegova dva prijatelja, došla su na ideju da, bez puno riječi, daju nasilnicima do znanja kako osuđuju takvo ponašanje na način da su obukli ružičastu majicu, a svakim je danom sve više učenika nosilo ružičaste majice kako bi pružili podršku učeniku kojeg su maltretirali.

Koordinatori ovog projekta su socijalne pedagoginje Nikolina Matković i Emira Navijalić te pedagoginja Valentina Milas Vdović, a na ukrašavanju školskog hodnika su radili učenici 8.b s razrednicom Kornelijom Krnić.

Pogledajte našu galeriju!

Petak, 18 Veljača 2022 07:43

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Napisao/la

 

U veljači je održan drugi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Drugi je dio natjecanja u kategoriji Kreativni uradak. Našu će školu na županijskoj razini predstavljati Lilu Marenić, učenica 5. c razreda. Lilu je izradila kreativni uradak o tri zadane knjige i filma te održala govor o uratku i načinu na koji ga je izradila.

Natjecanje se provelo unutar projekta „Čitanjem do zvijezda“. Voditeljice projekta u našoj su školi učiteljice Hrvatskoga jezika Andreja Puškaš i Željka Draganić te knjižničarka Sanja Lozer.
Drago nam je da su u našoj školi učenici pokazali dodatnu zainteresiranost za čitanje i da sudjeluju u takvom projektu. Ti su učenici: Gabrijela Čutić (5. c), Lilu Marenić (5. c), Marko Bilandžija (7. d), Tena Dabrović (7. d), Martina Gudac (7. d), Kristina Marenić (7. d), Jelena Martić (7. d), Ivana Šneperger (7. d), Sara Plažanin (7. e), Dea Bajević (7. f), Lana Domitrović (7. f), Viktorija Koran (7. f), Andrea Tobijaš (7. f), Lana Rukavina (8. d), Melanija Tomasović (8. e).
Četvrtak, 10 Veljača 2022 19:19

Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Napisao/la

 

U sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojemu drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, pročitali su knjigu Jeti u kojega nitko nije vjerovao, koju je je napisala poljska književnica Asia Olejarczyk, a divno ilustrirala Aleksandra Golebiewsska.

Ova topla priča govori o Jetiju koji je živio negdje na kraju svijeta, bio je mekan, velik i čupav. Jeti u kojega nitko nije vjerovao pa ni on sam. Nitko, osim jednog dječaka. Osjećaj da netko napokon vjeruje u njega preplavio je Jetijevo srce toplinom. Uz dječakovu pomoć Jeti je počeo vjerovati u sebe, a kada je sam povjerovao u sebe, vjerovali su i svi drugi.

Učenici su tijekom čitanja ove tople knjige uživali u svakoj izgovorenoj i pročitanoj riječi učiteljice i knjižničarke, upijajući svaku riječ. Ova prekrasna priča nosi snažnu poruku o tome kako i nemoguće postaje moguće ako vjerujemo u sebe.

Divne ilustracije dječaka i Jetija iz priče, potaknule su učenike koji su i sami poželjeli ilustrirati svoga Jetija s velikim srcem.

Melisanda Masnica, knjižničarka

Utorak, 08 Veljača 2022 16:54

Financijska pismenost

Napisao/la

 

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) u suradnji s Večernjim listom u ovoj školskoj godini provodi projekt financijske pismenosti za učenike osnovnih škola "Učim s Gospodinom Finom", uz krilaticu projekta – Učim, štedim, znam da vrijedim. Cilj je podići svijest o važnosti upravljanja financijama, osvijestiti mlade od najranije dobi o važnosti štednje i donošenju pravilnih financijskih odluka za budućnost i mirovinu. Projekt je namijenjen učenicima petih do osmih razreda svih osnovnih škola u zemlji. Oni mogu pratiti edukativne emisije o financijskoj pismenosti te se prijaviti na nagradni natječaj u kojem kreativno moraju prikazati stečeno znanje iz emisija.

U ovom projektu sudjelovali su učenici petih, šestih i sedmih razreda naše škole: Lilu Marenić, Marija Čevizović, Dominik Bingula, Marko Mišljan, Dunja Bogatić, Ema Muhadri, Laura Števinović, Valentin Babić i Matija Miličević. Zajedno sa svojim mentoricama Marijanom Čevizović i Romanom Jovanović, učenici su odslušali četiri modula edukacije financijske pismenosti te pripremili projektne zadatke u kojima su pokazali stečena znanja i vještine.

Prema istraživanjima, koje je krajem 2019. godine provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59%). Kroz različite kreativne zadatke, uvođenjem financijske pismenosti u svakodnevnicu, učenici već od školskih dana uče razvijati kvalitetne životne vještine. Biti financijski pismen u današnjem je svijetu potreba i nužnost te predstavlja jedno od osnovnih znanja koja su važna za svakodnevni život i nošenje s brojnim izazovima koji nam se nađu na putu.

Uratke učenika i njihovih mentorica možete pogledati na slijedećem linku:

financijska pismenost 2021 OŠ Novska Pjesnici

8. veljače 2022.

Četvrtak, 23 Prosinac 2021 16:17

Zanimljiva glagoljica u 5. c

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš sudjeluju u projektu Zanimljiva glagoljica. Učenici su učili i pisali slova glagoljice. Bili su kreativni i izradili su maštovite radove.

Stranica 1 od 14

Autobusne linije

vozni red