Utorak, 11 Siječanj 2022 08:54

Pokus u učionici – STATIČKI ELEKTRICITET

Napisao/la

 

Iako su jedva uspjeli izgovoriti „statički elektricitet“, učenici 2. A razreda su na Satu razrednika izveli pokus i shvatili da im je već odavno poznat. Opisivali su svoja iskustva, navodili primjere i dobro se zabavili.

U sklopu eTwinning projekta POKUSI SU NOVA FORA, učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija izveli su pokus s balonima i sami stvorili statički elektricitet. Mnogi su već čuli za elektrone i protone, ali još uvijek ne mogu razumjeti ravnotežu pozitivne i negativne energije, međutim svi su bar jednom doživjeli sitni strujni udar kad su dodirnuli nekoga ili nešto. Navodili su primjere iz svakodnevnog života, opisivali svoja iskustva, prisjećali se kada im se to dogodilo. Naučili su da su takvi udari češći kad je zrak hladan i suh, kad nose odjeću u kojoj ima vune ili sintetike, kada im je suha koža.

Pokus koji su proveli bio je vrlo jednostavan i primjeren njihovu uzrastu. Učenici su naelektrizirali balone trljajući ih o svoje majice, kape i šalove, a zatim se zabavljali i privlačili papiriće i kosu, „lijepili“ su balone na zid i svoje tijelo.

                                                                                                         Ksenija Lekić

Utorak, 11 Siječanj 2022 08:42

Jelovnik od 10.1. do 14.1. 2022. godine

Napisao/la

15. Jelovnik 10. 14.1.2022. page0001

Četvrtak, 06 Siječanj 2022 18:21

Humanitarna akcija

Napisao/la

 

Kako bolje započeti 2022. godinu nego humanitarnom akcijomTurističko informativni centar NovskaNovokom NovskaNovska - otvorena za nove pogledeOsnovna škola Novska TS Ambar organiziraju humanitarnu akciju za obnovu kuće obitelji Čavlović u Kozaricama, koja je nedavno izgorjela u požaru. 

Započnite s nama 2022. godinu pomažući drugima!

Pozivamo Vas da pridonesete svojim dobrovoljnim prilozima, a zauzvrat Vas Turistička zajednica Grada Novske i Novokom Novska časte kuhanim džinom, djelatnici Osnovne škole Novska časte kuhanim vinom kojim su osvojili prvo mjesto na Natjecanju u kuhanju vina, a TS Ambar časti svirkom za dobru atmosferu!
Pridružite nam se u subotu, 8.1. 2022. od 18 sati u Novljanskom ćošku kod klizališta.

Naglašavamo da ova humanitarna akcija podržava #ZeroWaste, što znači da težimo konceptu života s manje otpada. Ovo je prava prilika da dokažemo kako je moguće smanjiti upotrebu jednokratnih čaša. Ponesite svoje čaše i šalice ili se poslužite našim staklenim višekratnim čašama.

Utorak, 04 Siječanj 2022 08:40

OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE

Napisao/la

 

Dragi učenici i roditelji,

u ponedjeljak, 10. siječnja 2022. godine, učenici razredne nastave, predmetne nastave, posebnih skupina i Malog rehabilitacijskog centra vraćaju se u školske klupe.

Učenicima „A“ smjene nastava počinje UJUTRO, a učenicima „B“ smjene POSLIJEPODNE.

Prijevoz autobusom za učenike putnike organiziran je prema redovnom rasporedu.

Podsjećamo Vas da su na snazi i dalje epidemiološke mjere, te Vas molimo da se pridržavamo istih.

 

Veselimo se Vašem povratku!

S poštovanjem,

Antonija Mirosavljević, ravnateljica

Četvrtak, 23 Prosinac 2021 16:17

Zanimljiva glagoljica u 5. c

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Andrejom Puškaš sudjeluju u projektu Zanimljiva glagoljica. Učenici su učili i pisali slova glagoljice. Bili su kreativni i izradili su maštovite radove.

Utorak, 21 Prosinac 2021 16:26

Pobjednice Čitateljskog izazova u Godini čitanja

Napisao/la

 

U 2021. godini, Godini čitanja, naša knjižnica provodila je brojne aktivnosti poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti. Jedna od aktivnosti bio je i Čitateljski izazov.  

Nakon što su pažljivo pregledale sve evidencijske listiće učenika, knjižničarke Melisanda Masnica i Sanja Lozer proglasile su pobjednice Čitateljskog izazova. Za pobjedu s najviše pročitanih knjiga u razrednoj nastavi proglašena je učenica Sara Tutić (2. a), a u predmetnoj nastavi najbolja je učenica Lilu Marenić (5. c). Knjižničarke su učenicama uručile priznanja i prigodne poklone. Iskrene čestitke našim najboljim čitateljicama u 2021. - Godini čitanja!

Utorak, 21 Prosinac 2021 15:32

ČITANJEM DO ZVIJEZDA – PRVI DIO NATJECANJA

Napisao/la

 

U našoj školi 16. prosinca održan je prvi dio natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na školskoj razini. Natjecanje je provedeno unutar istoimenog nacionalnog projekta u koji je uključena i naša škola. U projektu sudjeluju učenici petog, sedmog i osmog razreda B smjene s knjižničarkom Sanjom Lozer i učiteljicama Hrvatskoga jezika Željkom Draganić i Andrejom Puškaš. Učenici su rješavali kviz znanja iz odabranih knjiga i filmova. Prvo mjesto zauzela je Sara Plažanin (7. e), drugo mjesto Melanija Tomasović (8. e), a treće mjesto Jelena Martić (7. d). Sari i Melaniji mentorica je Andreja Puškaš, a Jeleni je mentorica Željka Draganić. Sara, Melanija i Jelena predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja. Želimo im sreću i nastavak uživanja u čitanju!

 

U novom ciklusu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojem drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, a uoči božićnih blagdana, pročitali smo knjigu Medvjedovanje ili veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta, koju je napisao jedan od najpoznatijih književnika iz Litve, Kestutis Kasparavičius. 

To je slikovnica o Božiću, koja djecu, osim uživanja u priči, vodi na maštovito putovanje po cijelome svijetu na kojem upoznaju vrste medvjeda, kontinente i dijelove svijeta, iz koje saznaju što su i kako izgledaju indijanski šatori i iglu, u kojim dijelovima planeta Zemlje žive pojedine vrste medvjeda i još mnoge zanimljive informacije. Ovo je vrlo edukativna slikovnica pomoću koje učenici uživaju u slušanju i čitanju priče, ali i puno toga i nauče, a da toga nisu ni svjesni.

Priča govori o obitelj mrkih medvjeda koji počinju s pripremama za doček Božića. Kao i svake godine, oni namjeravaju posjetiti sve medvjeđe rođake koji žive u najudaljenijim zakutcima Zemlje. I tako počinje priča o božićnoj pustolovini medvjeđe obitelji - tate Medvjeda, mame Medvjedice, djeda Medonje, bake Medonjice i pet malih medvjedića. Svoju kolibicu vezali su za balon ispunjen vrućim zrakom i odletjeli prema sjeveru. Prvo su na putovanju sreli prezaposlenog Djeda Božićnjaka i obećali u njegovo ime dostaviti darove svojim rođacima. Prvo odredište bio im je je Sjeverni pol i bijeli medvjedi koji žive u igluu. Drugo odredište bila je Sjeverna Amerika i američki medvjedi – rakuni koji žive u indijanskom šatoru i tako redom…Australia, Indija, Kina, zviježđe Velikog medvjeda… sve dok se na kraju nisu vratili kući.

Učenici su s velikom pozornošću slušali priču koju su učiteljica i knjižničarka čitale i pritom uživala u prelijepim ilustracijama koje su maštovito prikazale medvjeđe putovanje oko svijeta i pojašnjavanju nepoznatih riječi i pojmova, a nakon toga su rješavali zadatke iz Kreativne knjižice vezane za tu temu.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Stranica 1 od 184

Autobusne linije

novi prijevoz