eTwinning

EUROPSKA ŠKOLSKA ZAJEDNICA


 

Komuniciraj, surađuj, radi projekte, dijeli i osjećaj se kao dio najveće školske europske zajednice.
Najnovije obavijesti vezane uz ovu tematiku u našoj školi možete pratiti na ovim stranicama.

Ponedjeljak, 13 Veljača 2023 08:56

SIGURNOST U VIRTUALNOM SVIJETU

Napisao/la

 

Učenici 3. A razreda s učiteljicom Ksenijom Lekić već treću godinu sudjeluju u različitim eTwinning projektima. Suradnja s projektnim partnerima ostvaruje se u TwinSpaceu i na drugim virtualnim platformama. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta ponovili su kako se trebaju ponašati na internetu, koje ih opasnosti vrebaju, kako se mogu zaštiti i gdje mogu potražiti pomoć i zaštitu.

 Ove školske godine svi učenici 3. A razreda sudjeluju u 3 eTwinning projekta: Pokusi su nova fora 3, Želim se dobro osjećati i Webučionica 4.0 . Suradnja s projektnim partnerima se provodi u virtualnom okruženju i ponovili su i utvrdili pravila ponašanja na internetu. Učiteljica im je pripremila predložak s radnim materijalima i sadržajima koji su prilagođeni njihovu uzrastu.

 

slika

https://view.genial.ly/63d839a87a5d0c00125e292a

Aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta provodili su na Sati razrednika, nastavi Hrvatskoga jezika, Prirode i društva te u izvannastavnoj aktivnosti Malci digitalci. Proučili su online radne bilježnice koje je pripremio csi.hr . Igrali su online igre s web stranice udruge Suradnici u učenju: U potrazi za boljim internetom, Dabrica Darka i Interland. Posebno su im se svidjeli Escape room i Labirint koji im je izradila učiteljica Ksenija.

Svi učenici 3. A razreda su popunili i anketu iz koje je vidljivo da je svim učenicima dostupan Internet i da ga 80% učenika koristi svaki dan, 13% 2-3 puta tjedno, a 7% smije koristiti Internet samo vikendom. Internet uglavnom koriste za igranje igrica (42%) te učenje, istraživanje i pisanje zadaće (39%). Najviše učenika na internetu dnevno provede oko 2 sata (47%), 1 sat dnevno (27%), ne koriste Internet svaki dan (13%), a zabrinjavajuće je što neki učenici dnevno na internetu provedu više od 3 sata (13%).

Na pitanje, koliko često roditelji provjeravaju njihovu aktivnost na internetu, 67% učenika je odgovorilo da roditelji provjeravaju svaki dan, 13% provjerava barem jednom tjedno, a 20% povremeno.

Svoj doprinos obilježavanju Dana sigurnijeg interneta dali su i učenici 3. A razreda koji su uključeni u izvannastavnu aktivnost Malci digitalci. Prema plakatima koje su izradili i popisu poruka koje su izdvojili, snimili su kratki spot pod nazivom „Mi znamo! A vi?“ koji možete pogledati u prilogu.

 

Subota, 26 Studeni 2022 20:29

„ŽELIM SE DOBRO OSJEĆATI / I WANT TO FEEL GOOD“

Napisao/la

 

Kako se osjećamo? Jesmo li sretni, tužni, zabrinuti, zbunjeni ili uplašeni? Kako izgleda grad u kojem živimo?

Kako bi trebao izgledati naš sretni grad iz mašte?

Učenici 3. A razreda su u sklopu eTwinning projekta „Želim se dobro osjećati“ na nastavi Likovne kulture su upoznali rad još jednog poznatog likovnog umjetnika.

James Rizzi (1950. – 211.) je američki umjetnik čije slike zrače srećom i veseljem. Kuće imaju oči, usta, uši, brkove, naočale, a ukrašene su suncem, oblacima, zvijezdama, ptičicama…

Učenici su analizirali njegove radove, uočavali kontraste boja i kompoziciju geometrijskih likova i različitih oblika.

Slikali su kao James Rizzi i kombiniranjem boja i crta, izgradili su svoj sretni grad. Voditeljica projekta je učiteljica Ksenija Lekić.

Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 08:57

Projekt "Želim se dobro osjećati"

Napisao/la

 

Učenici 2. B razreda i učiteljica Ivana Tomić sudjeluju u eTwinning projektu "Želim se dobro osjećati" koji organiziraju i provode učiteljice Ksenija Lekić i Iva Palčić Strčić. Povodom toga, prošli tjedan su na Satu razrednog odjela čitali zanimljivu slikovnicu Brigaš i Trebaš, autorice Tamare Vučković. Učenici su se nakon čitanja kritički osvrnuli na pročitani tekst, ali i na različite načine progovorili o stvarima koji njih zabrinjavaju. Nakon razgovora, osmislili su recept za bezbrigitis te shvatili koliko je malo potrebno da bi bili zadovoljni i sretni, kako u školi, tako i kod kuće.

Četvrtak, 10 Studeni 2022 09:20

SVJETSKI DAN IZUMITELJA 2022.

Napisao/la

 

Učenici 3. A razreda i ove godine sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu „Pokusi su nova fora 3“ koji organizira i provodi učiteljica Ksenija Lekić. Jedna od obveznih planiranih aktivnosti projekta je i obilježavanje Svjetskog dana izumitelja.

Učenici su tri tjedna prikupljali i bilježili podatke s različitih izvora. Koristili su enciklopedije iz školske i gradske knjižnice, proučavali članke u časopisima i pretraživali informacije na internetu. Uz pomoć roditelja su ispisali fotografije i ilustracije, neki su se jako uspješno upustili u samostalno ilustriranje, a vrhunac tog istraživanja je bila prezentacija prikupljenih podataka.

Uz podršku učiteljice i ostalih učenika sigurno su i samouvjereno predstavili odabrane izumitelje. Na ovaj način, osim istraživačkih vještina, unaprjeđuju i svoje prezentacijske sposobnosti. Uče javno iznijeti pripremljene sadržaje, paze na govorno izražavanje, navikavaju se slobodno iznijeti svoje mišljenje i zaključke, potiču raspravu u kojoj aktivno sudjeluju. Učenicima su predstavljeni svjetski poznati i manje poznati izumitelji koji su promijenili cjelokupno društvo i čije izume svakodnevno koristimo. Uz Fausta Vrančića, Nikolu Teslu i Slavoljuba Penkalu, upoznali su i važnosti izuma Ivana Vučetića i Mate Rimca. Slušali su o izumu braće Wright, otkrićima Marie Curie i važnosti izuma Alexandera Grahama Bella. Nakon prezentacije o Zlati Bartl i Vegeti shvatili su da nečiji izum danas uopće ne doživljavamo kao nešto posebno jer se svaki dan s njime susrećemo. Iznenadili smo se što je za izum metlice vjetrobranskog stakla automobila zaslužna žena, Mary Anderson. Posebno su se zaigrali sa stetoskopom nakon prezentacije o njegovom izumitelju, Reneu Laennecu.

Kako bi svi zajedno provjerili što su naučili i upamtili o poznatim izumiteljima, za učenike 3. A razreda pripremljen je i zanimljiv kviz.

Obilježavanje Svjetskog dana izumitelja završeno je postavljanjem izložbe plakata u holu škole.

Četvrtak, 27 Listopad 2022 08:45

EU Code Week 2022. u OŠ Novska

Napisao/la

 

EU Code Week ili Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Aktivnosti se mogu provoditi od najranije dobi bez ikakve tehnologije i prethodnog znanja.

EU Code Week je ove godine održan od 8. do 23. listopada i u našoj školi su ga s učenicima obilježile učiteljice Matematike, Dražena Potočki i Tamara Tomić te učiteljice razredne, nastave Ivana Tomić i Ksenija Lekić. Aktivnosti su prijavile na karti događanja. Ove godine su škole i učitelji iz cijelog svijeta prijavili ukupno 69 586 različitih aktivnosti, a u Hrvatskoj je registrirana 1 021 aktivnost te na Tabeli u odnosu na broj stanovnika zauzima visoko 6. mjesto. Učenici i učiteljice naše škole proveli su 9 različitih aktivnosti koje su integrirane u već postojeće projekte ili su usko vezane uz nastavno područje Matematike.

Učenici 5. i 8. razreda su sa svojom učiteljicom Matematike, Draženom Potočki, povezali nekoliko projekata u kojima sudjeluju. Tijekom Svjetskog tjedna svemira osmaši su istražili povijest svemira kroz potencije i proširenu stvarnost. Istražili su i Adu Lovelace, prvu računalnu programerku, povezujući rezultate istraživanja o njoj i potencije. Svoju kreativnost pokazali su tijekom aktivnosti PixelArt, a kako postati tajni agent, otkrili su tijekom aktivnosti Kriptografija-budi tajni agent.

Njihove aktivnosti su registrirane kodom i rezultate možete pogledati na poveznici:

https://view.genial.ly/634699d6c1f0110012aafaf8

Učiteljica Matematike, Tamara Tomić, je s učenicima 6. C provela aktivnost PixelArt-Plesom do osmijeha. Učenici su rješavali zadatke s cijelim brojevima, a rješenja zadataka koristili su za crtanje PixelArta. Učenici 8. E su se okušali u izradi zadataka i slika kroz aktivnost Matematički PixelArt. Za učenike 7. E je osmišljena aktivnost u kojoj su programirali micro:bit za ponavljanje računskih operacija s cijelim brojevima.

Učenici 2. B razreda i učiteljica Ivana Tomić bavili su se kodiranjem u sklopu eTwinning projekta World Bcycle Day 2023. očitavanjem zadanih redaka i stupaca, Bojali su kvadrate te time kodirali zadane piksele. Kod njihove aktivnosti je cw22-xxK6g

Učenici 3. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić svoje aktivnosti su povezali s nastavom Matematike, Sata razrednika, Prirode i društva, INA Malci digitalci i eTwinning projektom Želim se dobro osjećati /I want to feel good. Na micro:bitu su programirali različite emotikone, a nakon toga su slučajnim otvaranjem pojedinog emotikona razgovarali kako se osjećaju u školi, kada se osjećaju sretno, tužno, uplašeno ili ljutito te kako mogu negativne emocije promijeniti ili suzbiti. Kroz razgovor su razvijali empatiju i zajedno pronalazili odgovarajuća rješenja.

Sve provedene aktivnosti možete pogledati na poveznici: https://view.genial.ly/6359825dbf15e8001afc57c3

                                

                                                                                                Ksenija Lekić

Utorak, 18 Listopad 2022 18:54

eTwinning oznake kvalitete 2022.

Napisao/la

Učenički eTwinning tim Osnovne škole Novska bio je u školskoj godini 2021./2022. iznimno aktivan. Pod mentorstvom učiteljica Ksenije Lekić i Dražene Potočki učenici su aktivno sudjelovali u različitim projektima s više partnerskih škola.
Nacionalna oznaka kvalitete dodjeljuje se učiteljima koji su surađivali na izvrsnim eTwinning projektima što znači da je projekt dosegnuo određenu razinu kvalitete u njihovoj zemlji. Šest projekata na kojima su radile učiteljice Ksenija Lekić i Dražena Potočki sa svojim učenicima prepoznati su kao izvrsni.

Učiteljici Kseniji Lekić i njezinim učenicima dodijeljene su oznake kvalitete za 3 projekta: Dani jabuka, dani zdrave hrane, Pokusi su nova fora 2021./2022. i Webučionica /Webclassroom.
Učiteljici Draženi Potočki i njezinim učenicima dodijeljene su također 3 oznake kvalitete za projekte: PixelArt - CodeWeek II, Webučionica/Webclassroom i PiMath.

Kriteriji za oznaku kvalitete su pedagoška inovativnost, uključenost u kurikulum, komunikacija, razmjena sadržaja i suradnja među partnerskim školama, uporaba tehnologije, te rezultati, učinak i dokumentacija o provedenim projektima.

Srijeda, 18 Svibanj 2022 13:20

Međuškolski Kahoot kviz

Napisao/la

Približava se kraj školske godine pa tako provodimo i završne aktivnosti u različitim eTwinning projektima. Učenici 8.c razreda su na satu matematike sudjelovali u međuškolskom Kahoot kvizu. Znanje smo odmjerili s učenicima Osnovne škole Rajić i OŠ Zorke Sever iz Popovače. Zadatke je pripremio tim učenika pod mentorstvom svojih učiteljica matematike iz 3 navedene škole (Dražena Potočki, Elvisa Sekulić i Antonela Matajić). S navedenim školama surađujemo u dva eTwinning projekta, PiMath i Math or Game, u kojima često možemo povezati određene teme i aktivnosti. Nakon provedenog kviza, učenici su ispunili evaluacijske upitnike u kojima su iskazali svoje zadovoljstvo provedenim projektima i projeknim aktivnostima. Dio aktivnosti proveden je i u sklopu projekta Webučionica.

Srijeda, 27 Travanj 2022 22:13

Matematička potraga za rješenjima

Napisao/la

Matematička potraga za rješenjima

Matematička potraga za rješenjima odvijala se tijekom travnja u učionici matematike, ali i online. Izazovno, zabavno i drukčije. Točnim rješenjem zadataka učenici otkrivaju lokaciju sljedećeg zadatka.

Matematička potraga za rješenjima dio je i eTwinning projekata Webučionica i Math or Game.

https://padlet.com/drazena_potocki/xd6r2y2tmzcik1ih

Petak, 01 Travanj 2022 16:03

Matematički ožujak

Napisao/la

Tijekom ožujka obilježavamo Dan broja Pi i Svjetski dan matematike, sudjelujemo na različitim natjecanjima kao što su Međuškolsko natjecanje o broju Pi, Klokan bez granica, Europski kviz o novcu i Županijsko natjecanje iz matematike. Satovi  matematike obogaćeni su različitim zanimljivim aktivnostima koje su i dio različitih školskih i eTwinning projekata: „PiMath“, „Webučionica“ i „Math or Game“. Naše aktivnosti zabilježene su i na službenoj stranici Međunarodnog dana matematike (https://www.idm314.org/).

Ponedjeljak, 14 Ožujak 2022 17:23

Sretan Dan broja PI!

Napisao/la

Današnji datum prepun je matematičke simbolike. Danas obilježavamo Dan broja Pi, jedne od najvažnijih matematičkih konstanti, broj pi (π, 3.1415926535…). Osim toga, na današnji datum preminuo je Stephen Hawking, a rođen je Albert Einstein, dvojica znanstvenih velikana 20. stoljeća.

Stranica 1 od 7

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001