eTwinning

EUROPSKA ŠKOLSKA ZAJEDNICA


 

Komuniciraj, surađuj, radi projekte, dijeli i osjećaj se kao dio najveće školske europske zajednice.
Najnovije obavijesti vezane uz ovu tematiku u našoj školi možete pratiti na ovim stranicama.

Srijeda, 08 Svibanj 2019 20:01

Terenska nastava u Rijeci

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 „Statistika naša svagdašnja“  je hrvatski nacionalni projekt kojim želimo popularizirati statistiku među učenicima.  Jedan od ciljeva projekta je i upoznati svoje vršnjake, odnosno druge učenike (sudionike projekta) iz Hrvatske, te terenska nastava u Rijeku.

U projektu sudjeluju i učenici Srednje škole Novska i Osnovne škola Novska.

 Učenici koji su sudjelovali u projektu su se zajedno sa svojim mentoricama G.Divić, Z.Marton, I. Došlović Pezić, L. Božić iz Srednje škole Novska, te K.Lekić i D.Potočki iz Osnovne škole Novska uputili 17. travnja na terensku nastavu u Rijeku.

U Rijeci smo se susreli sa nastavnicima i učenicima iz Srednje škole Markantun de Dominis Rab, Srednje škole Petrinja, Tehničke škole Zagreb i Osnovne škole Gornja Vežica u Rijeci - ukupno 96 sudionika.

Sastali smo se i pozdravili ispred Astronomskog centra u Rijeci.

 Djelatnici centra upoznali su nas sa svojim aktivnostima u ovom prvom i jedinom astronomskom centru u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. Posebno su ponosni na činjenicu da je to jedini digitalni planetariji u Hrvatskoj. U digitalnom planetariju prisustvovali smo projekciji filma "Dotaknuti rub Svemira", te stručno vođenoj prezentaciji "Mala tijela Sunčevog sustava" u velikoj sali. Na prezentaciji smo upoznati i sa statističkim podacima o padu stranih tijela, meteora i  meteorita na Zemljinu površinu, te upozorenja i statističkim procjenama  o takvim pojavama u budućnosti.

Slijedio je posjet Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Tu smo prisustvovali zanimljivim radionicama. Učenici osnovne škole učestvovali su radionici "Tajne šifriranja", a učenici srednjih škola "Stereografska  projekcija".

Na kraju smo razgledali kulturno-povijesne znamenitosti Trsata ( Trsatsko svetište, Kaštel, Trsatske stube ) i grada Rijeke.

Terenska nastava završila je ispred Državnog zavoda za statistiku podružnica Rijeka na Jelačićevom trgu gdje su nas dočekali autobusi za povratak u naše domove. 

Zahvaljujemo se kolegama Diegu Tichu i Aleni Diko za gostoprimstvo i zanimljivo osmišljenu terensku nastavu. Posebno se zahvaljujemo našem Gradu Novska koji je prepoznao vrijednost projekta i naše uspješne učenike te osigurao besplatan prijevoz za ovu terensku nastavu.

Pročitano 1483 puta

Autobusne linije

vozni red