Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 07 Listopad 2020 18:18

EU Code Week 2020.

Napisao/la Matea Marenic
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Učenici 1. A razreda i učiteljica Ksenija počeli su s pripremama za obilježavanje Europskog tjedna programiranja koji se ove godine održava od 10. do 25. listopada.

Europski tjedan programiranja provodi se kao virtualni i potpuno besplatan događaj. Ova inicijativa promiče kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću kodiranja i računalnog razmišljanja. Ideja je učiniti programiranje vidljivijim svim uzrastima, pokazati kako oživjeti ideje kodom, demistificirati ove vještine i motivirati ljude na učenje. Škole na bilo kojoj razini i učitelji svih predmeta pozvani su na sudjelovanje u EU Code Week-u kako bi pružili priliku svojim učenicima da istražuju digitalnu kreativnost i kodiranje.

Prema riječima Thierrya Bretona, europskog povjerenika za unutarnje tržište:

„Digitalne vještine, uključujući kodiranje i računalno razmišljanje, igrat će presudnu ulogu u oporavku Europe od pandemije. Učitelji, studenti, liječnici, istraživači, ali i poduzetnici ili zaposlenici u malim tvrtkama - svi će Europljani trebati svladati digitalne tehnologije. EU Code Week pruža im prave alate i vještine kako bi iskoristili mogućnosti koje donosi digitalizacija.“

Za učitelje je organiziran i masovni internetski tečaj na kojem su predstavljeni inovativni alati i pristupi za podučavanje ili učenje kodiranja.

Učenici 1. A razreda sudjelovat će s dvejma različitim aktivnostima. Mali robotičari su nakon upoznavanja osnovnih dijelova i funkcija mBota „zagrebali“ u prve mogućnosti programiranja. Do 20 listopada, kada će javnosti predstaviti svoju aktivnost, izradit će program pomoću kojeg će njihov mBot pratiti liniju, skretati lijevo ili desno, ovisno o zadanom programu ili izrađenoj stazi.

Svi učenici 1. A razreda izradit će virtualnu izložbu-čestitku svom gradu povodom Dana grada, koju će pomoću QR generatora kodirati i postat će dostupna svima koji žele vidjeti njihove radove i poruke.

Pročitano 256 puta

Galerija slika