NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Četvrtak, 14 Rujan 2017 10:52

Učenička zadruga - obavijest

Napisao/la

Učenička zadruga "Novljanski ogrc" poziva sve učenike naše škole zainteresirane za kreativan i stvaralački rad da se prema svojim interesima uključe u neku od sekcija koje djeluju u zadruzi naše škole.

Početak rada sekcija:

Decoupage - javiti se učiteljici Ivani Jakubek

Ekolozi - voditeljica Zrinka Desić - ponedjeljak 18.9.2017. u 12.25 sati

Fuzija stakla - voditeljica Ivana Begić Mesić - srijeda 20.09.2017. u 12.25 sati

Mali keramičari - voditeljica Jasenka Gugić - subota 16.09.2017. u 9.00 sati

Mlade vezilje - voditeljica Marina Križanić - četvrtak 21.09.2017. u 12.25 sati

Rukotvorine - voditeljica Ljubica Bertić - subota 30.09.2017. u 9.00 sati

Voćari - voditelj Jakov Preksavec

U područnim školama Stari grabovac, Brestača i Bročice djeluju sekcije Mlade vezilje, Mali slikari, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci gdje se mogu uključiti svi učenici razredne nastave navedene područne škole. Sekcije vode razredni učitelji Nataša Deklman, Dajana Leški, Danijela Trbojević,  Zlatko Šagut, Ljerka Vukelić i Kristina Kramarić.

Za Marketing zadruge zadužena je učiteljica Nataša Tisaj, a voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.

Dođite! Veselimo se zajedničkim  druženjima i kreativnim uradcima!

Utorak, 11 Travanj 2017 14:36

Uskrsna prodaja

Napisao/la

Naša učenička zadruga 10. travnja 2017. održala je tradicionalnu uskršnju prodaju. Ove godine smo promijenili  lokaciju i sa središnjeg gradskog trga po prvi preselili štandove na gradsku tržnicu što se pokazalo vrlo uspješnim. Dobru prodaju  zadrugari mogu zahvaliti i vrlo bogatoj ponudi svojih uradaka. Sugrađani su mogli pogledati i kupiti različite uporabne i ukrasne tanjure i zdjele od keramike i stakla, dekupažirane ukrasne kutije i tanjure, vezene stolnjake, čestitke, ukrašene pisanice i različite druge prigodne  dekoracije i poklone.

Utorak, 28 Ožujak 2017 07:05

Uskrsna prodaja

Napisao/la
Nedjelja, 06 Studeni 2016 19:23

Anđeli u školi

Napisao/la

Ako netko još ne zna, neka primi na znanje da subotom u našoj školi neki učenici vrijedno rade.
Članovi Malih keramičara ove su subote počeli izrađivati anđele. Raznoliki su i posebni, svaki na svoj način.
U svojoj punoj ljepoti, naši anđeli će zasjati nakon što se osuše, oboje i ispeku u peći za keramiku.

Subota, 22 Listopad 2016 09:29

Prodajna izložba Učeničke zadruge

Napisao/la

Učenička zadruga "Novljanski ogrc" i ove je godine uspješno sudjelovala u obilježavanju Lukova prodajno- izložbenim štandom 18. listopada 2016. Djelić atmosfere možete pogledati u prilogu. Sudjelovale su sekcije Mlade vezilje voditeljice Marine Križanić, Decoupage Ivane Jakubek i Antonije Katavić, Mali keramičari s voditeljicama Draženom Potočki i Jasenkom Gugić i Mali kreativci i Mlade vezilje iz Starog Grabovca s voditeljicama Natašom Deklman i Danijela Prgomet koje su nam ove godine bile otkriće, zajedno sa svojim učenicima ostvarili su najbolje rezultate. Bravo! Učiteljice Antonija Katavić, Ivana Jakubek, Marija Bjelanović i Nikolina Šepović - Vidović predstavile su naš novi proizvod, sušene jabuke koji je dočekan s oduševljenjem. Učenici sekcije Marketing i promocija pobrinuli su se za ambalažu i detalje za štand, kao i fotografije. U sklupu zadruge učiteljica Nataša Tisaj iz Grabovca napravila je likovnu koloniju u parku ispred škole. Djeca su bila oduševljena, a mi smo oduševljeni njihovim radovima. Nastavnica Tehničkog  Melita Dam izložila je svoje radove grupe Modelari te su učenici demonstrirali izradu pojedinih predmeta.  Voditeljica Ivana Begić Mesić je zadovoljna i ponosna na svoje zadrugare.

Utorak, 04 Listopad 2016 11:41

Tjedan cjeloživotnog učenja

Napisao/la
Već godinama Učenička zadruga "Novljanski ogrc" OŠ Novska sudjeluje na Tjednu cjeloživotnog učenja. Kako u zadruzi imamo puno sekcija odlučili smo ove godine predstaviti najnoviju - FUZIJU STAKLA. Posjetitelji su s oduševljenjem promatrali izložene uratke od stakla i raspitivali se o načinima izrade i tome što se sve može izraditi.
 
 
 
Utorak, 13 Rujan 2016 09:26

Dekupaž u decoupageu

Napisao/la

 

Unutar učeničke zadruge Novljanski Ogrc djeluje sekcija Dekupaž, nova je i mlada ALI uz kreativne članove i voditeljicu njihov rad objavljen je u časopisu koji se prodaje diljem lijepe naše. U časopisu Dekupaž(srpanj/kolovoz) možete vidjeti Chic lampu s cvjetim motivom, ponosni smo na sebe!

Vrijedne članice: Lora Čavlović, Kristina Čevizović, Izabela Vidaković, Emma Ficko Berić, Klara Moguš, Nika Baić, Nela Ficko Berić i voditeljica Kornelija Krnić

Utorak, 13 Rujan 2016 09:10

Mali keramičari

Napisao/la

                                             Mali keramičari

 

Subota, 17.09.2016. u 9.00 ispred učionice likovne kulture (i svake sljedeće subote)

Pozivamo sve zainteresirane učenike da se uključe u rad Malih keramičara!

Nedjelja, 01 Svibanj 2016 12:41

Smotra zadruga

Napisao/la

CHIC LAMPE

Došla sam pred školu rano ujutro, možda malo prerano za mene, ali to sada nije bitno. Nastavnice su već spremale stvari, imali smo ih toliko da je čak morao doći drugi kombi, veći.

Kada smo napokon krenule Nela je odmah počela jesti pa joj je bilo muka, ali to nam nije upropastilo dan. Brzo se oporavila. Nakon skoro dva sata stigli smo u Jabukovac, mjesto u kojem se održavala smotra. Bili smo među prvima. Odmah smo krenuli uređivati štand. Iako smo prvi krenuli uređivati štan završili smo među zadnjima. Dok smo čekali da ocjenjivanje počne s nervozom smo oblilazili druge škole i njihove štandove. Nastavnice su se sprijateljile s domaćinima, a Nela i ja sa psom koji je bio u blizini štanda. Krenulo je ocjenjivanje. Ne znam kako je bilo ostalima, ali prilično sam sigurna da je mene hvatala JAKA trema. Žiri je došao do nas. Nela je predstavljala našu zadrugu, a ja pokazivala praktični rad, dekupaž tehniku na sjenilu za lampu. Zapravo i nije bilo tako strašno kako sam zamišljala jer se žiri ponašao sasvim normalno, kao da i nije žiri. Dok smo čekali da ocjenjivanje završi malo smo izgorjeli (nastavnica iz likovnog i ja). Sunce je bilo baš jako. Nakon nekog vremena ocjenjivanje je završilo i još je trebalo dočekati rezultate. Stigli su i oni, mi smo bili šesti. Malo smo se razočarali jer mislimo da smo zaslužili bolje mjesto. Svi koji su vidjeli naš štand dali su nam odlične kritike.

Nakon ručka spremili smo stvari i krenuli kući. Putem smo pokušavali zaključiti zašto smo šesti, no nismo došli do zaključka. Došli smo kući, nastavnice su raspremile stvari, a Nela i ja otišle kući spavati.

Ja sam sretna kako je sve prošlo i mislim da smo bili najbolji, bez obzira što žiri kaže.

Lora Čavlović, učenica 6.d

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.