NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Četvrtak, 19 Prosinac 2013 13:23

Prva ljetna škola zadrugarstva

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prva ljetna škola učeničkog zadrugarstva održana je od 15. - 25. srpnja 2013. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. U  Školi su sudjelovale 22 učenice iz Sisačko - moslavačke županije  i to iz onih zadruga koje su bile najistaknutije u protekloj školskoj godini.
Našu školu i našu Zadrugu „Novljanski  ogrc“ predstavljale su Ivana Prakljačić, Katarina Dujmović  i Karolina Marenić kao dugogodišnje i istaknute članice sekcija Mlade vezilje, Mali keramičari  i Rukotvorine. 
Djevojke su provele 10 nezaboravnih dana i podijelile s nama svoje dojmove nakon povratka.

 


„Dana 15.07.2013. u 9.00 h iz Petrinje krenule smo u Kraljevicu. Tamo se održavala 1. ljetna škola zadrugarstva. Tamo su nas dočekali voditeljica Nacionalnog centra Kraljevica(gdje su se odvijale radionice) i voditeljice radionica. Osim nas tri ljetnu školu pohađale su još 19 cura. Nitko od nas nije znao što će mo raditi i kako će sve to izgledati. U Kraljevici bile smo 10 dana. Svaki dan smo imali radionice. Radionice na kojima smo sudjelovale su: pirografija,izrada nakita od perlica,keramika,recikliranje i crtanje na svili. Svakoga dana od 9.00-12.00 h imali smo nekakvu radionicu,poslijepodne smo išli na plažu Oštro koja je bila udaljena nekih 3 km. Navečer smo imali karaoka večer,lude frizure,ocrtavanje lica-svašta. Ponekad bi išli navečer na sladoled i šetnju po gradu. Bilo je super jer smo  upoznale  puno novih prijatelja,nešto novo naučile i naravno zabavile se. To je jedno iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti i rado ćemo se sjećati tih 10 dana.“   

Karolina Marenić, Ivana Prakljačić i Katarina Dujmović

 

Pročitano 2003 puta

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz novi 1