NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Četvrtak, 04 Srpanj 2013 19:31

Učenička zadruga "Novljanski ogrc"

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Na kraju školske godine 2012./2013. zahvaljujemo se svim našim učenicima zadrugarima koji su pod vodstvom voditelja sekcija marljivo i redovito sudjelovali u radu Učeničke zadruge "Novljanski ogrc". Zahvaljujemo i svima onima koji su pratili naš rad i podupirali nas.

 

Također pozivamo ostale učenike naše škole da u novoj školskoj godini 2013./2014.  prema svojim interesima odaberu sekciju i uključe se u rad Učeničke zadruge i na taj način razvijaju svoje sklonosti i sposobnosti.

U sklopu Učeničke zadruge "Novljanski ogrc" djeluju sljedeće sekcije:

1. CVJEĆARI - ARANŽERI - voditelj Zlatko Šagut (PRO BRESTAČA)

2. MALI KREATIVCI - voditeljice učiteljice razredne nastave

3. MALI KERAMIČARI - voditeljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić

4. MLADE VEZILJE - voditeljica Marina Križanić

5. RUKOTVORINE - voditeljica Ivana Begić Mesić

6. VOĆARSKA SEKCIJA - voditelj Jakov Preksavec (PRO STARI GRABOVAC)

Pročitano 2619 puta

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz novi 1