Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 14 Travanj 2013 21:04

Sekcija "Mali keramičari"

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Mali keramičari - Mali keramičari - Osnovna škola Novska

Sekcija Mali keramičari okuplja učenike zainteresirane za rad s glinom. Izrađujemo različite ukrasne i uporabne predmete od crvene i bijele gline.

Tijekom rada upoznajemo se s tehnikama izrade i ukrašavanja keramike, tehnikom glaziranja i raku tehnikom. Posjedujemo keramičarsku peć, peć za raku, električno kolo te razne alatke za obradu gline.


Posebno ističemo uratke u raku tehnici. Predmeti se peku u posebnoj peći u kojoj se postiže temperatura od 950°C-1000°C i pri toj temperaturi užareni  predmet  se vadi kliještima van.  Predmet se zatim stavlja u piljevinu koja izgori. Od temperaturnog šoka glazura popuca i stvara specijalne efekte . Tako je svaki predmet rađen u ovoj tehnici neponovljiv.


Raku pečenje obavlja se na otvorenom prostoru i zahtijeva velike mjere opreza pa učenici ne obavljaju vađenje predmeta iz peći, nego samo pripremni dio (oblikovanje i dekoriranje predmeta) i završni dio (čišćenje od pepela). Pečenje  traje nekoliko sati. Za vrijeme se družimo,  radimo i nestrpljivo očekujemo rezultate svoga rada.  Svi predmeti su izrađeni s puno mašte, a pored dekorativne, imaju i uporabnu funkciju.

Pročitano 1406 puta