NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Nedjelja, 14 Travanj 2013 21:04

Sekcija "Mali keramičari"

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Mali keramičari - Mali keramičari - Osnovna škola Novska

Sekcija Mali keramičari okuplja učenike zainteresirane za rad s glinom. Izrađujemo različite ukrasne i uporabne predmete od crvene i bijele gline.

Tijekom rada upoznajemo se s tehnikama izrade i ukrašavanja keramike, tehnikom glaziranja i raku tehnikom. Posjedujemo keramičarsku peć, peć za raku, električno kolo te razne alatke za obradu gline.


Posebno ističemo uratke u raku tehnici. Predmeti se peku u posebnoj peći u kojoj se postiže temperatura od 950°C-1000°C i pri toj temperaturi užareni  predmet  se vadi kliještima van.  Predmet se zatim stavlja u piljevinu koja izgori. Od temperaturnog šoka glazura popuca i stvara specijalne efekte . Tako je svaki predmet rađen u ovoj tehnici neponovljiv.


Raku pečenje obavlja se na otvorenom prostoru i zahtijeva velike mjere opreza pa učenici ne obavljaju vađenje predmeta iz peći, nego samo pripremni dio (oblikovanje i dekoriranje predmeta) i završni dio (čišćenje od pepela). Pečenje  traje nekoliko sati. Za vrijeme se družimo,  radimo i nestrpljivo očekujemo rezultate svoga rada.  Svi predmeti su izrađeni s puno mašte, a pored dekorativne, imaju i uporabnu funkciju.

Pročitano 2409 puta
Više u ovoj kategoriji: Učenička zadruga "Novljanski ogrc" »

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz novi 1