NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Petak, 29 Rujan 2017 09:47

Fuzija stakla

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ predstavlja sekciju Fuzija stakla

 

Sekcija Fuzija stakla od prošle školske godine nova je u našoj učeničkoj zadruzi „Novljanski ogrc“ i u našoj školi. Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić koja je tijekom prošle školske godine završila tečaj fuzije stakla u Zagrebu kod umjetnice gospođe Karmen Ptičar, a vođenju se pridružila i nastavnica Svjetlana Ficko.  Njih dvije okupljaju učenike koji su zainteresirani za rad sa staklom.

Fuzija je kao što sama riječ kaže, spajanje dva ili više komada stakla taljenjem. Termičkom obradom stakla, tj. zagrijavanjem, molekule na visokim temperaturama počinju mijenjati svoja mjesta.  I u trenutku kada se utale jedna u drugu, proces se zaustavlja i nekoliko komada običnog stakla postane stakleni predmet fine strukture i oblika. Tehnikom se mogu dobiti različite zanimljive plohe i slike u više debljina ili se mogu uz pomoć kalupa, krivljenjem napraviti razne otvorene forme (zdjelice, zdjele, tanjuri, pepeljare, broševi i sl.). Fuzija stakla izvodi se na temperaturi od 800 do 880°C u trenutku kada staklo prelazi iz krutog u tekuće stanje, jer je tada staklo u prijelaznom obliku: više nije čvrsto, a još nije potpuno tekuće pa se materijali potpuno stope, ali još uvijek zadrže svoj osnovni oblik.

Na sobnoj temperaturi  posebnim noževima reže se prozorsko staklo u oblike po želji te izrezane komadiće stakla pospemo bojom u prahu ili pigmentima kistom, zatim slažemo željenu formu te ovisno o tome kakav dizajn želimo dobiti, slažemo izrađeno u posebnu peć za fuziju. Mogućnosti su brojne, a nakon što smo sve posložili posao obavlja peć.  Peć napravi pravu čaroliju, svako novo otvaranje peći je jedno veliko iznenađenje, ponekad i ne tako lijepo, ali iznenađenje svakako.

Do sada su izrađeni različiti okviri za slike, tanjuri, križevi , slike, prstenje... Učenice radu pristupaju s velikim veseljem i strpljenjem, ponekad se porežu pa moraju posegnuti za flasterima, ali ih ništa ne pokoleba u njihovu radu. Radovi se još uvijek stidljivo izlažu, ali svakim novim otvaranjem peći  sve su bolji i uspješniji. Uz veliku volju i trud koje ulažu voditeljice i učenice doći će trenutak kada će se i naša učenička zadruga i naša škola ponositi uradcima koji će izlaziti iz peći za staklo malog prostora naše zadruge.


Još uvijek nije kasno da se uključiš! Radionice se provode srijedom od 12.25 do 13.50 sati u prostoru zadruge kod školske kuhinje.

Pročitano 5744 puta

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001