NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Nedjelja, 01 Svibanj 2016 12:41

Smotra zadruga

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

CHIC LAMPE

Došla sam pred školu rano ujutro, možda malo prerano za mene, ali to sada nije bitno. Nastavnice su već spremale stvari, imali smo ih toliko da je čak morao doći drugi kombi, veći.

Kada smo napokon krenule Nela je odmah počela jesti pa joj je bilo muka, ali to nam nije upropastilo dan. Brzo se oporavila. Nakon skoro dva sata stigli smo u Jabukovac, mjesto u kojem se održavala smotra. Bili smo među prvima. Odmah smo krenuli uređivati štand. Iako smo prvi krenuli uređivati štan završili smo među zadnjima. Dok smo čekali da ocjenjivanje počne s nervozom smo oblilazili druge škole i njihove štandove. Nastavnice su se sprijateljile s domaćinima, a Nela i ja sa psom koji je bio u blizini štanda. Krenulo je ocjenjivanje. Ne znam kako je bilo ostalima, ali prilično sam sigurna da je mene hvatala JAKA trema. Žiri je došao do nas. Nela je predstavljala našu zadrugu, a ja pokazivala praktični rad, dekupaž tehniku na sjenilu za lampu. Zapravo i nije bilo tako strašno kako sam zamišljala jer se žiri ponašao sasvim normalno, kao da i nije žiri. Dok smo čekali da ocjenjivanje završi malo smo izgorjeli (nastavnica iz likovnog i ja). Sunce je bilo baš jako. Nakon nekog vremena ocjenjivanje je završilo i još je trebalo dočekati rezultate. Stigli su i oni, mi smo bili šesti. Malo smo se razočarali jer mislimo da smo zaslužili bolje mjesto. Svi koji su vidjeli naš štand dali su nam odlične kritike.

Nakon ručka spremili smo stvari i krenuli kući. Putem smo pokušavali zaključiti zašto smo šesti, no nismo došli do zaključka. Došli smo kući, nastavnice su raspremile stvari, a Nela i ja otišle kući spavati.

Ja sam sretna kako je sve prošlo i mislim da smo bili najbolji, bez obzira što žiri kaže.

Lora Čavlović, učenica 6.d

Pročitano 3805 puta

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001