NOVLJANSKI OGRC

školska zadruga

Mi smo Učenička zadruga „Novljanski ogrc“ Osnovne škole Novska iz Novske. Djelujemo i radimo od 2000. godine. Ipak, postojimo puno duže, još od daleke 1960. godine kada je zadruga nosila ime „Polet“. Tijekom Domovinskog rata zadruga prestaje s radom i tako sve do 2000. godine kada obnavljamo učeničku zadrugu i koja od tada nosi naziv „Novljanski ogrc“. Ogrc je zaštitni znak naše zadruge, a neki će se zasigurno pitati „Zašto ogrc?“ Nekada davno naš je grad bio dio Panonskog mora i puž ogrc živio je samo na našem području. Danas pronalazimo njegove fosilne ostatke. U našoj učeničkoj zadruzi ustrojeno je 6 sekcija: Mali keramičari, Mlade vezilje, Rukotvorine, Voćarska sekcija, Aranžeri cvjećari i Mali kreativci. Voditeljica učeničke zadruge je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Ponedjeljak, 04 Travanj 2016 19:52

Poduzetnički dan Učeničke zadruge

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Složili smo štand. Pripremili sve za našu gošću i s nestrpljenjem očekivali 3.3.2016.!

Nakon pozdrava naše voditeljice zadruge Ivane Begić Mesić i zahvale svim učiteljima koji rade u zadruzi, kao i učenicima koji vrijedno dolaze i rade u zadruzi, otvorili smo naš prvi poduzetnički dan.

Veliki pozdrav i pljesak je dobila naša poduzetnica gošća, Ines Čvorak iz cvjećarnice "Kaktus" kojoj se i ovim putem zahvaljujemo na odazivu! Ines je našim zadrugarima objasnila način rada cvjećarnice. Zašto se baš odlučila za to zanimanje. Kada ima najviše posla i kada je najteže. Nakon predavanja pokazala je učenicima kako se slaže buket. Nakon čega su joj zadrugari postavili zanimljiva pitanja.

Ispred zadruge govor je održala učenica Nela Ficko Berić, učenica 2.a razreda i članica sekcije decoupage. Nela nas je podsjetila kada je zadruga osnovana, koliko i koje sekcije sudjeluju i što sve ostvarujemo zajedničkim druženjem.

Suradnja s poduzetnicma je jedan od neophodnih koraka poduzetničkog učenja. To nam može olakšati odluku o nastavku školovanja i prikupljanje informacija iz prakse o svijetu rada. Osim toga predstavljamo rad naše školske zadruge lokalnoj i široj zajednici. I ponosni smo na naše radove!

Ujedno smo učenicima i gošći predstavili i proizvod s kojim ove godine idemo na Županijsku smotru, lampu. Mali keramičari i sekcija decoupage osmislili su ovogodišnji proizvod i nadamo se uspjehu.

Fotografije govore koliko nam je zabavno bilo! Nadamo se da će ovakvih poduzetničkih dana biti još puno!

Pročitano 4207 puta
Više u ovoj kategoriji: « Prodajna izložba Smotra zadruga »

Sekcije Mali keramičari, Rukotvorine i Mlade vezilje broje 45 učenika. Redovito se sastajemo subotama jer je, zbog dvosmjenskog rada škole, teško je organizirati ove izvannastavne aktivnosti. Djeca su to izvrsno prihvatila i s veseljem dolaze na aktivnosti. Uvijek nam je zanimljivo i veselo, a vrlo smo kreativni i maštoviti.
Mali keramičari izrađuju predmete od gline – različite vaze, ukrasne posude, figurice, kao i prigodne ukrase za Božić, Uskrs, maškare... Voditeljice su učiteljice Dražena Potočki i Jasenka Gugić. Naročito smo ponosni na našu raku tehniku izrade predmeta od posebne vrste gline koja se peče u peći na temperaturi od 900°C.
Na Rukotvorinama učenice, koristeći različite materijale (prirodne, sintetičke, tkanine, žice, vrpce,...) izrađuju zanimljive predmete, ukrase, nakit, majice, broševe... Voditeljica je učiteljica Ivana Begić Mesić.


Mlade vezilje vezu pregače i vrećice te prigodne detalje koje stavljaju na čestitke, međaše, srca za igle,... Voditeljica je učiteljica Marina Križanić.
Voćarsku sekciju vodi učitelj Jakov Preksavec, a naš se voćnjak nalazi u Područnoj školi Stari Grabovac gdje učenici redovito održavaju voćnjak.
Aranžere cvjećare vodi učitelj Zlatko Šagut u Područnoj školi Brestača gdje učenici sade lončanice i izrađuju aranžmane.
Male kreativce vode učiteljice razredne nastave gdje su uključeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

Djeca se najviše raduju nagradnim izletima koje organiziramo svake godine, te prigodnim prodajnim izložbama koje imamo pred Božić i Uskrs. Tada sve njihove sposobnosti dođu do izražaja, na trenutak postaju mali trgovci koji ozbiljno shvaćaju svoj „posao“ i istinski se trude slučajnim prolaznicima prezentirati i prodati svoje uratke.

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001