Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016 06:53

Fuzija stakla

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Bile smo....

TKO? Ivana Begić Mesić i Kornelija Krnić

GDJE??   na tečaju FUZIJE STAKLA u Zagrebu

KADA?   26.- 27.2. i 4.-5.3.2016.

KOD KOGA? Karmen Ptičar, slobodne umjetnice, bavi se keramikom i fuzijom!

Što sada?? Nove školske godine, 2016./2017., u zadruzi svoja vrata otvara nova sekcija FUZIJA STAKLA

ŠTO JE FUZIJA?

Staklena fuzija znači u potpunosti stvaranje novog stakla spajanjem različitih komada koji, u dodiru s toplinom, postaju toliko tekući da se sjedinjuju i nepovratno stapaju u jednu cjelinu. Toplotnom obradom u pećima za fuziju stakla dobiva se obrađeno staklo raznih primjena.

Od ideje do nastanka gotovog predmeta potrebno je sve unaprijed pripremiti. Prije svega osmišljava se oblik, te se tada izrezuju komadi stakla koji se zatim očiste. Pomoću UV lampe provjerava se  "prava" strana stakla da bi ga se pravilno položilo u peć. Zatim slijedi oslikavanje i dekoriranje staklom u prahu, pigmentima, staklenim listićima, granulama, štapićima, staklom u boji. Za dobivanje raznih oblika potrebno je staklo staviti u kalupe.  Kod odabira stakla mora se provjeriti njegova kompatibilnost tj. koeficijent rastezanja i stezanja. Staklenom fuzijom moguće je napraviti predmet jedino ako se koriste stakla jednakih koeficijenata, odnosno kompatibilna zbog stvaranja napetosti unutar staklene mase koje dovode do pucanja.

U peći raznim fazama zagrijavanja (na temperature od 800°C - 850°C) i postepenim hlađenjem dolazimo do preoblikovanih predmeta.

Staklo je osobit materijal sa nebrojenim mogućnostima.

Pročitano 1648 puta