Petak, 12 Travanj 2013 17:25

Županijska smotra LIDRANO 2013. u Novskoj

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
LIDRANO 2013. LIDRANO 2013. Osnovna škola Novska

NAŠOJ ŠKOLI JE OVE GODINE PRIPALA ČAST BITI DOMAĆINOM ŽUPANIJSKE SMOTRE LITERARNIH, DRAMSKIH I NOVINARSKIH OSTVARAJA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE.

 

Pazilo se na svaki detalj
Tijekom siječnja i veljače učitelji su užurbano “letjeli” po čitavoj školi jer su pripreme za Smotru bile u puno tijeku. Pazilo se na svaki detalj i ništa nije prepušteno slučaju. S iščekivanjem se čekao veliki dan za školu.
 
Osvanuo je i “Dan D”
Osnovna škola Novska je 22. veljače ugostila učenike i učitelje osnovnih i srednjih škola naše županije na Smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. U 8 sati goste iz Županije dočekale su učiteljice Ana Bajzek, Anka Majnarić, Anka Đukić, Mira Pejaković, Željka Draganić, Kristina Grdur, Emili Arbanas, Antonija Katavić, Melisanda Masnica, Sanja Graovac, Tamara Tomić, Marija Bjelanović, Nikolina Šepović, Sanja Hrvojić, Vanesa Ficko Berić odjevene u odore učiteljica s početka 20. stoljeća kao dio projekta „Starinska učionica“ kojim je obilježena ova školska godine u našoj školi. Čitav glavni hodnik odisao je svečanim ugođajem protkanim duhom starina.
 
Kreativne radionice i izložba
Učiteljice i učenici su prikazali što i kako se nekad radilo u školi u kreativnim radionicama vezilja s učiteljicom Marinom Križanić, rukotvorina s učiteljicom Ivanom Begić-Mesić i krasopisa s učiteljicom Marom Šulekić.
Postavljena je izložba „40 godina na državnim smotrama“ (autorice Željke Draganić i Ane Bajzek)gdje se vidjela tradicija i uspjesi naših učenika i učitelja u dramskom, literarnom i novinarskom stvaralaštvu.  
 
Kokoš u Starinskoj učionici
U učionici povijesti uprizorena je nastava s početka 20. stoljeća koju su vodile učiteljice Sanja Hrvojić i Vanesa FickoBerić. Vrhunac uprizorenja nastave bio je dolazak učitelja Zlatka Šaguta i učiteljice Nede Subotić na informacije odjevenih u narodne nošnje i s prigodnim darovima za učiteljice: živom kokoškom, kobasicama i rakijom. Tijekom razgledanja gosti su mogli pratiti prezentaciju o školi koju su pripremile knjižničarka Melisanda Masnica i učiteljica Ana Bajzek.
 
Svečanost u kinodvorani
Nakon doručka dobrodošlice i razgledavanja svega u glavnom hodniku, gosti su se uputili u Kinodvoranu Pučkog otvorenog učilišta.

Predstavljanje škole domaćina
Škola domaćin predstavila se kratkom dramskom igrom unutar koje je prikazan film „Starinska učionica“(učitelja Miroslava Matića), a sudjelovale su učenice Rebecca Bjelanović, Janja Tomić te Školski zbor naše škole pod vodstvom učiteljice Anje Lekić i tehničkom potporom učitelja Domagoja Pešuta  učiteljice Sanje Hrvojić. Gostovali su i učenici Glazbene škole Novska. Za uređenje pozornice zaslužni su bili učitelj Zlatko Šagut i učiteljica Sanja Hrvojić.
 

Smotru otvorio dožupan
Nazočne predstavnike 16 osnovnih škola i 6 srednjih škola (ukupno 168 sudionika)  te pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Ivana Lovre-kovića, pozdravili su ravnateljica Antonija Mirosavljević, dogradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, a Smotru je otvorio dožupan Sisačko-moslavačke županije Andrija Rudić.
 
Stvaralaštvo i osjećajnost mladih
Smotra je još jednom pokazala kreativnost, stvaralaštvo, osjećajnost i svestranost mladih Sisačko-moslavačke županije. Ponajbolji od najboljih predloženi su za Državnu smotru LiDraNo 2013.
 
Točka na i... BILTEN SMOTRE
Gosti su, nakon domjenka upriličenog u glavnom hodniku škole, napustili naš grad i našu školu s darovima i Biltenom Smotre koji su pripremile Ksenija Lekić, Kornelija Čavlović, Silva Preksavec i Ernest  Ciprijanović. U izradi darova za goste sudjelovale su učiteljice Dražena Potočki, Jasenka Gugić i Ivana Begić-Mesić s učenicima.
Svi nazočni bili su oduševljeni organizacijom Smotre, a predsjednica Povjerenstva za dramsko-scensko stvaralaštvo, državna izbornica Kruna Tarle, na odlasku je izjavila: „Novljanska je škola postavila visoke standarde organizacije županijske smotre i bit će teško domaćinima idućih smotri nadmašiti ih!“ Nakon poglednih dramsko-scenskih ostvaraja učenika predsjednica povjerenstva, državna izbornica Kruna Tarle s članovima povjerenstva je, na okruglom stolu, dala pohvale i konstruktivne kritike za viđeno te proglasila koji će dramsko-scenski ostvaraji biti predloženi za državnu smotru.
 
Ostvaraji naših učenika nisu prošli nezapaženo
 
Naša škola je imala predstavnike koji su dostojno predstavili svoju školu. Učenica 4.a, Katarina Maršić, krasnoslovila je pjesmu Dubravke Ugrešić:“ Nestašna crta“ Pripremila ju je učiteljica Jasna Popović. U kategoriji monologa bio je Domagoj Zubović, učenik 7.d razreda, monologom Nikole Šanjuga „Na proštenju“ Pripremila ga je učiteljica Ana Bajzek. Domagoj se natjecao i u kategoriji literarnih radova proznim tekstom “Prozor se otvorio”. Svestrani Domagoj Zubović s oba uratka predložen je za Državnu smotru LiDraNo 2013. godine. U kategoriji školskih novina naš list “Žubor” također je predložen za državnu smotru. Voditeljica Novinarske družine naše škole je učiteljica Kristina Grdur.

Pročitano 1445 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 12 Travanj 2013 17:32
Više u ovoj kategoriji: Starinska učionica »

Autobusne linije

Prijevoz novi 1