Petak, 23 Veljača 2018 17:36

Mali čuvari kulturne baštine

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Učenici 4. d razrednog odjela, sa svojom učiteljicom Ljubicom i knjižničarkom Sanjom, projektom Mali čuvari kulturne baštine uključili su se u obilježavanje Europske godine baštine.

Na satovima Prirode i društva učenici su upoznali pojam kulturne baštine. Virtualno su putovali domovinom, upoznavali i istraživali kulturnu baštinu domovine. Izrađivali su prospekte kulturne baštine pojedinih gradova. Za izradu Slovarice mojega kraja u kojoj su prikazali kulturnu baštinu sisačko – moslavačkoga kraja dobili su posebnu pohvalu stručnog žirija. Prošle školske godine zajedno s učiteljima Osnovne škole Novska sudjelovali su u snimanju filma Božićni običaji novljanskog kraja.

S knjižničarkom Sanjom i učiteljicom Ljubicom istražili su kulturnu baštinu našeg kraja. Osmislili su i suvenir grada koji su nazvali Novljanska škrinjica. Kako je nastao njihov suvenir najbolje govore njihovi stihovi.

 

Vrijedne ručice

na drvene kutijice

slike stare Novske stavljaju.

Drvene kutijice

u Novljanske škrinjice pretvaraju.

Komadić starog platna će u škrinjicu staviti.

Na nju kućicu Ogrca postaviti.

Još malo čipke i ručnog rada…

Novljanska škrinjica čuva sad uspomenu grada.

 

Sljedeće virtualno putovanje Malih čuvara prirode putovanje je Europom i upoznavanje kulturne baštine Europe jer je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine.

Tekst: Ljubica Puškaš

Fotografije: Sanja Lozer

Pročitano 1027 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Veljača 2018 17:43

Autobusne linije

Prijevoz novi 1