Petak, 15 Prosinac 2017 16:19

Prezentacija projekta "Božićni običaji"

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

U gradskom kinu Novska 14. prosinca održana prezentacija projekta „Božićni običaji“ i prvo prikazivanje kratkog igrano-dokumentarnog videozapisa nastalog u tom projektu učenika i učitelja Osnovne škole Novska.

Cilj projekta jest otrgnuti zaboravu i sačuvati božićne običaje našeg kraja. Projekt je nastao prema zapisima našeg mještana Luke Pejakovića, a osmislili su ga učitelji Miroslav Matić, Domagoj Pešut i učiteljica Ljubica Puškaš.

Pripovjedačica u videozapisu bila je učiteljica Mira Pejaković, učitelji Zlatko Šagut i Ljerka Vukelić pojavljuju se u ulozi roditelja, a pratilo ih je još 19 statista-učiteljica, učitelja, vjeroučitelja, domara, časna sestra , velečasni … i 18 djece, učenika 4.d Osnovne škole Novska. Čak stotinjak ljudi bili su potpora ostvarivanju ovog projekta.

Videozapis su snimali članovi videodružine naše škole Kruno Movrić i Matija Potočki uz mentorstvo učitelja Miroslava i Domagoja. Snimanje filma trajalo je dva tjedna, a kadrovi su snimani na različitim lokacijama našeg kraja: u Puskoj na imanju obitelji Raštegorac i u Brestači u dvorištu obitelji Janka Tomašića i u kapeli sv. Katarine. Rekviziti za film prikupljeni su diljem Lijepe naše: od Jazavice, Jastrebarskog pa čak do Korčule. Potporu u iznajmljivanju nošnji, savjetima i odijevanju pružili su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Šubić“ iz Novske te KUD-ova iz Brestače i Bročica.

Projekt „Božićni običaji“ tek je jedan u nizu koji su ostvarili učenici 4. d razreda Osnovne škole Novska sa svojom učiteljicom Ljubicom Puškaš.

Prvi projekt bile su Lutke i Lutkograd. Uz pomoć roditelja i učiteljice, izrađivali su krpene lutke i namještaj za lutke. Za novac prikupljen prodajom lutaka kupili su televizor i prijenosno računalo u učionicu.

Nakon malih lutaka izrađivali su velike lutke od drvenih ostataka. S njima su sudjelovali na natječaju Imamo plan za lutaka dan i dobili pohvalu za najbolji videozapis. Sudjelovali su na natječaju Slovarica mojega kraja i dobili posebnu pohvalu stručnog žirija. Zajedničkim snagama ostvarili su projekt 100 sapunčića za terapijski bazen s lopticama. Kupnjom bazena iznimno su oplemenili svakodnevni učenički život i aktivnosti svojih prijatelja iz Malog rehabilitacijskog centra. Uspješnost realiziranih projekata dali su učiteljici i učenicima novi poticaj i nastaje slikovnica Slon Ton i bonton. Slikovnicu je tiskala Izdavačka kuća Školska knjiga i imali su pravu promociju knjige.

Prošle školske godine pokazali su svoje božićne aktivnosti u razredu i njima sudjelovali u Adventskom kalendaru Školske knjige.

Ove školske godine su, uz pomoć roditelja, izrađivali unikatni nakit i torbice. Za Lukovo su organizirali Modnu reviju Novska look. Novcem prikupljenim prodajom nakita i torbica ostvarit će zajednički izlet s učenicima iz Malog rehabilitacijskog centra.

Pročitano 572 puta