Utorak, 17 Listopad 2017 16:01

Izvješće o radionicama

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Učenici Osnovne škole Novska pridružili su se 16. listopada obilježavanju Lukova, Dana grada Novske, radionicama u Starinskoj učionici. To je svojevrstan nastavak projekta „Starinska učionica“ u kojem učenici i učitelji oživljavaju školski život učenika s početka 20. stoljeća.

 

 

Mnoštvo djece i učitelja u jesenjskom okruženju

Četrdesetak učitelja i učiteljica te 140 učenika odjevenih u radne nošnje i odore s prijelaza 19. u 20. st. održali su niz radionica smještenih u gradskom parku, ispred gradske knjižnice i na glavnom gradskom trgu. Prekrasan jesenji dan bio je idealan preduvjet za dolazak mnoštva građana i učenika koji su mogli vidjeti izvrstan scenarij radionica,kostimografiju i scenografiju koje su se pripremale od rujna. Učenici su sudjelovali u sljedećim radionicama:

Radionica vezilja

Učiteljica Marina Križanić je sa svojim učenicama izrađivala goblene, a vezli su inicijale i druge ukrase na maramicama.

Radionica lijepog čitanja

Učenice prvog razreda pozorno su slušale zaboravljene dječje priče Nikoline Rupčić.

Likovna radionica

Ovdje su učenici upoznavali stare likovne tehnike i stvarali radove ugljenom na štafelajima. Voditeljice ove radionice bile su učiteljice Sanja Hrvojić i Vanesa Ficko Berić.

Radionica pisanja poezije

Učiteljica Andreja Puškaš sa svojim je učenicima stvarala stihove o gradu i njegovoj prošlosti, a potom su ih prepisivali tintom i perom te izložili na uređenom plakatu.

Radionica krasopisa

Učiteljice Kristina Kramarić i Ivana Jakubek upoznavali su građane i učenike umijećem kaligrafije ili lijepog pisanja. Učenici su okušavali spretnost i urednost pisanja tintom i perom.

Radionica pjevanja

U ovoj radionici sudjelovali su učenici Područne škole Brestača. Oni su s učiteljicom Ivanom Valentić učili pjevati dječje pjesme s početka 20. stoljeća i udaraljkama pratili ritam naučenih pjesama.

Radionica starinskih plesova

Učenice s učiteljicom Marijanom Carić pokazale su posjetiteljima kako se nekad plesalo i pjevalo u našem kraju.

Objedovanje

Zdrava hrana i obredi prije i za vrijeme jela bili su tema ove radionice. Učiteljice Marija Bjelanović i Marijana Čevizović poučile su goste radionice o pripremanju zimnice i jelovniku s početka 20. stoljeća.Također su održale s učenicima Starinsku učionicu na njemačkom jeziku.

Katoličko ćudoređe

Učiteljice Katarina Podkulabović i Ivona Šarić poučavale su učenike starim molitvama. 

Starinska knjižnica

Zanimanje je privukla i starinska školska knjižnica i izložba o povijesti Novske koju su pripremile knjižničarke Melisanda Masnica i Sanja Lozer. U sklopu ove radionice bili su i učenici-telegrafisti koji su poučavali goste radionice o jednom od najstarijih načina prenošenja poruka. 

Starinsko kino

Učiteljica Željka Draganić s učenicima je predstavila kako je kino izgledala nekad i prikazivan je nijemi film uz pratnju glasovira.

Radionica pečenja

Ova radionica bila je prepuna gostiju jer je svatko htio probati kobasicu, slaninu ili kukuruz pečen na otvorenoj vatri. Voditelji ove radionice bili su učiteljica Mira Pejaković i domar Drago Štivojević.

Učenička zadruga “Novljanski ogrc“ predstavila se na glavnom trgu prodajnim štandovima. U prodaji ukrasnih i uporabnih predmeta sudjelovalo je pedesetak učenika i 7 učitelja. Kako saznajemo, jako su zadovoljni prodajom.

Učenici, nastavnice i asistenti u nastavi Malog rehabilitacijskog centra, također su se predstavili prodajnim štandom i zadovoljni su prodajom svojih radova.

Organizacija događaja

Koordinatorice ovog događaja bile su učiteljice Ljubica Rašo Belši, Kristina Grdur, Melisanda Masnica i Vanesa Ficko Berić. Učenici i učitelji, koji nisu bili uključeni u organizaciju radionica, obilazili su radionice i događanja u gradu u vremenu od 10 do 13 sati. Čitav događaj fotografijama i kratkim filmom ovjekovječili su Ivona Šarić i učitelji Miroslav Matić i Domagoj Pešut.

Zaključujemo

Slobodno i bez lažne skromosti možemo reći da se Osnovna škola Novska pridružila obilježavanju Lukova bogatim programom i velikim pripremama koje su trajale od rujna, a promovirale su naš grad i školu u najboljem svjetlu.

Bravo, učenici! Bravo učitelji! Bravo roditelji!

Pročitano 940 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 17 Listopad 2017 16:06

Autobusne linije

Prijevoz novi 1