Subota, 18 Studeni 2023 11:40

DAN SJEĆANJA U OSNOVNOJ ŠKOLI NOVSKA

Napisao/la

 

Svake se godine u mjesecu studenom prisjećamo žrtava Domovinskog rata te žrtava koju je grad Vukovar 1991. godine dao za cijelu našu domovinu. U četvrtak, 16. studenog 2023. učenici i učitelji Osnovne škole Novska obilježili su Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Svečanim programom željeli su ukazati svima, koliku je važnost ovaj grad imao u Domovinskom ratu te zašto svake godine cijela Hrvatska odaje počast Vukovaru i njegovim žrtvama. Tijekom protekloga tjedna organizirane su likovne i kreativne radionice, a u središnjem dijelu škole i pokraj knjižnice postavljena je izložba najuspješnijih literarnih, likovnih i povijesnih istraživačkih učeničkih radova učiteljica Kornelije Čavlović, Ene Kos i Marine Križanić. U petak, 17. studenog 2023. svi razredni odjeli naše škole minutom šutnje odali su počast ispred improviziranog oltara i zapalili svijeće svim žrtvama u spomen. Dostojanstveno i s poštovanjem, učenici su sa svojim učiteljima obilježili ovaj važan dan iz hrvatske povijesti. Trajno je sjećanje na žrtve Domovinskog rata, čiji su životi ugrađeni u hrvatsku slobodu. Svojom žrtvom, Vukovar je postao simbolom hrvatskog otpora agresiji i danas s pravom nosi titulu Grada heroja.

U realizaciji Dana sjećanja u Osnovnoj školi Novska sudjelovali su učenici 8-ih razreda: Roko Klepac, Karlo Malić, Tina Babić, Lara Šepović, Pavle Dabrović, Jana Bavoljak Jerković, Marija Čevizović, Melissa Jakubek Šprem, Borna Komljenović, tamburaški kvartet naših učenika u sastavu Fabijan Filipović, Nikola Spahić, Emanuel Jež i Fran Lončarević, knjižničarke Sanja Lozer i Melisanda Masnica te učiteljice Marina Križanić, Ena Kos, Anja Lekić, Kornelija Čavlović, Andreja Puškaš i učitelji Miroslav Matić i Domagoj Pešut.

Četvrtak, 16 Studeni 2023 16:10

Audicija za himnu i spot naše škole

Napisao/la

 

U našoj školi održana je školska audicija na koju su bili pozvani svi učenici. U sklopu školskog projekta i želje za snimanjem himne i spota naše škole, odlučili smo se na audiciju za izvođače. Svoje glasovne sposobnosti i dio svoje osobnosti pokazalo nam je više od trideset učenika koji su pred žirijem otpjevali stihove školske himne „Usred gradskog parka stoji škola naša ... „
Srca su nam bila velika, naježili smo se nekoliko puta, nasmijali više puta, raznježili i bili ponosni na naše učenike. Trebalo je puno hrabrosti za prijaviti se, stati pred nas i otpjevati uz matricu himnu. Učenici koji su prošli uvježbavaju himnu za daljnju realizaciju projekta. Kako nam je bilo pogledajte mali video... Uskoro očekujte i druge korake ovog glazbenog projekta.
Na projektu rade nastavnice Anja Lekić, Kornelija Čavlović, Tamara Tomić,  Valentina Milas Vdović, te nastavnici Dragan Vlajnić, Miroslav Matić i Domagoj Pešut. Dream team!

Srijeda, 15 Studeni 2023 16:06

Međunarodni dan izumitelja

Napisao/la
Međunarodni dan izumitelja obilježava se svake godine 8. studenog. Time se želi ukazati na važnost inovacija i doprinosa izumitelja razvoju društva. 
U sklopu projekta Još jedna grupa svemiraca istražili smo zanimljivosti o raznim izumima i izumiteljima, okušali se u ulozi izumitelja, priredili izložbu za sve zainteresirane i proveli još mnogo različitih aktivnosti. 
Učenici osmih razreda na nastavi Fizike kod učiteljice Maje Vlajinić izrađivali su padobrane od štapića i papira prema crtežima izumitelja Fausta Vrančića. Kada su izradili padobran, pokušali su osmisliti svoj izum koji bi mogao biti koristan u današnje vrijeme.
Rješavajući različite matematičke zadatke kod učiteljice Dražene Potočki, učenici 5. razreda upoznali su neke izumiteljice i njihova otkrića. Učenici 6. razreda su istraživali i otkrili zanimljivosti o povijesti traperica, semafora i mobitela, dok su sedmaši produbili svoje znanje o hrvatskim izumiteljima. Sve su to izvrsno objedinili i povezali uz film o Faustu Vrančiću koji su gledali na satu Hrvatskog jezika kod učiteljice Ljubice Rašo Belši. Osim toga, učenici su istraživali, izradili i prezentirali plakate o hrvatskim izumiteljima i hrvatskim izumima. Svi su plakati izloženi u holu škole kod učionica Fizike i Prirode. 
Učenicima 6.b je na satu Prirode učiteljica Ivana Begić Mesić pročitala neke zanimljivosti o Svjetskom danu izumitelja i djeci izumiteljima. Učenici su u skupinama istraživali o znanstvenicima Louisu Pasteuru i Robertu Kochu te izradili male plakate koje su prezentirali jedni drugima. U kvizu znanja provjerili su što su sve saznali i upamtili. Za svaki točan odgovor dobili su karticu sa slovom, a nakon točnih odgovora na sva pitanja, od dobivenih slova složili su riječ IZUMITELJI što je spretnijoj i bržoj skupini donijelo i dodatne bodove. 
Učenici 7.c i 8.e s učiteljicom Tamarom Tomić povodom Međunarodnog dana izumitelja okušali su se u Kahoot kvizu, najbolji su dobili nagrade. Neki učenici su osmislili, izradili i prezentirali svoje izume. Vidjeli smo kako rade "Rukohvat 3000", "Transmogrifikator 3000", "Aparat za vodu". 
Učenici 7.c razreda na Satu razrednika istražili su tko je i kada izumio Vafle, naučeno su prezentirali, a za kraj su se i zasladili izradom vlastitih vafla s medom i nutellom. 
Svi sudionici raznolikih aktivnosti su se zabavili i ponešto novo naučili.
Srijeda, 08 Studeni 2023 10:00

PROJEKT "SPASIMO SVIJET"

Napisao/la
 
Učenici 7.c i 7.d razreda tijekom školske godine provodit će projekt Spasimo svijet. Prva aktivnost koju su odradili bila je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke županije. Učenici su sudjelovali u županijskoj vatrogasnoj vježbi "Novljansko jezero". U vježbi je sudjelovalo 103 vatrogasca iz 34 vatrogasne postrojbe s 43 vozila i jednim potražnim psom, djelatnici Hitne medicinske pomoći, Policijska postaja Novska te učenici 7.c i 7.d razreda sa svojim razrednicama Tamarom Tomić i Kornelijom Čavlović. Tijekom vježbe odrađeno je 19 zadataka. Učenici naše škole sudjelovali su u prvom dijelu vježbe, traženje i evakuacija djece koja su vraćajući se s izleta tijekom velikog nevremena doživjela prometnu nesreću s autobusom. Učenicima - ranjenicima pružena je prva pomoć. Učenici su tijekom vježbe mogli vidjeti na koji način djeluju Hitne službe te kako ispravno djelovati u nesretnim slučajevima.
 
Video: IDI, Inkubator Društvenih Inovacija, Novska
Fotografije: Tomislav Koran, Zlatko Podhraški, Tamara Tomić
Petak, 03 Studeni 2023 17:05

Zdrava hrana

Napisao/la

 

Učenici Posebnih skupina "A" i "B", sudjelovali su u višegodišnjem projektu "Zdrava hrana". Naučili su što zapravo znači zdrava hrana i kako pripremiti zdravi obrok sa zdravim namirnicama. Uz obilje zabave i smijeha, na kraju dana kušali su svojih ruku djelo.

Petak, 03 Studeni 2023 16:53

MAMA, BUDI ZDRAVA

Napisao/la

 

U četvrtak, 2. studenog 2023. naša škola provela je projekt Udruge „SVE za NJU“ pod nazivom „Mama, budi zdrava“. Cilj je ovog projekta poticanje mladih žena na važnost redovitih pregleda i prevencija raka. Svaki učenik, ali i djelatnik naše škole, dobio je letak s važnom porukom namijenjen majkama, ali i očevima. Udruga djecu smatra saveznicima u projektu jer bi kao prenositelji poruke mogli osvijestiti roditelje kako je u odgoju djece nužno da i oni sami budu dobro. Učenici petih i šestih razreda okupili su se u 13 sati te zajedno s našom ravnateljicom Antonijom Mirosavljević, tajnicom udruge „SVE za NJU“ Ljiljanom Vukotom te poznatim kolumnistom, piscem i sociologom Brunom Šimlešom glasno povikali: „Mama, budi zdrava!“

Srijeda, 18 Listopad 2023 11:12

Čestitka za Dan grada

Napisao/la

 

Još od davne 1755. godine, kada su prvi puta zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke, Novljani svake godine 18. listopada slave Lukovo. Povodom Lukova, a u sklopu projekta Moj jezik materinji, učenici 3. b razreda su uz pomoć učiteljice Ivane Tomić, pisali pjesme o gradu te izrađivali straničnike s važnim znamenitostima grada i simbolima Novske, koje su svojim sugrađanima poklonili uoči Lukova.
Njihove pjesme i čestitku gradu povodom Dana grada možete pogledati u videozapisu.

 
Utorak, 17 Listopad 2023 14:06

Doček natjecatelja Supertalenta

Napisao/la

 

U četvrtak, 12. listopada 2023. naša ravnateljica Antonija primila je natjecatelje Supertalenta i uručila im poklončiće. Svi učenici škole pozdravili su učenike usklicima i pljeskom.

Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 12:20

Svjetski tjedan svemira

Napisao/la

 

U Osnovnoj školi Novska obilježili smo i ove godine Svjetski tjedan svemira. Cijeli tjedan je bio pun aktivnosti u kojima su sudjelovali naši učenici, a zanimljiva izložba još je uvijek dostupna za sve zainteresirane u holu naše škole. Svjetski tjedan svemira je jedna od aktivnosti projekta Još jedna grupa svemiraca. Na satima Fizike, pod mentorstvom učiteljice Maje Vlajinić  učenici su istraživali, izradili i prezentirali plakate o svemiru i Sunčevom sustavu. Učenici 6.b razreda su u sklopu projekta na satu Prirode s učiteljicom Ivanom Begić Mesić izrađivali modele sunčevog sustava i modele prezentirali na satu. Nekoliko učenika je oslikalo planete na hameru kojima smo prikazali veliki sunčev sustav na holu škole kao kutak za fotografiranje. Na satu prirode su u skupinama slagali slagalicu sunčevog sustava pritom pazeći na vrijeme i točnost. Učenici osmih razreda su na satima Matematike, uz pomoć učiteljice Tamare Tomić, provodili aktivnosti na temu Povijest svemira kroz potencije i proširenu stvarnost. Rješavali su zanimljive zadatke pomoću aplikacije EyeJack, te su istraživali različite veličine i uspoređivali u obliku potencija s bazom 10. Učenici šestih razreda povezli su ucrtavanje točaka u koordinatni sustav sa Svemirom. Tako su na satima Matematike, pod mentorstvom učiteljice Dražene Potočki oživjele šarene rakete, zviježđa, svemirci, ... svi povezani u koordinatnom sustavu. U školskom holu postavljena je izložba s modelima Sunčevog sustava i plakatima na temu svemira koju su obišli svi učenici naše škole. Tijekom velikih odmora za sve učenike organizirana je projekcija popularnih SF serija. Posljednjeg dana su učenici četiri razreda odigrali zajednički Kahoot kviz Svemir. Posebno zanimljiva aktivnost bila je i igra Lov na blago. Najbolji učenici su dobili priznanje i vrijednu nagradu, a ostalim učenicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje. Učenici su svoje dojmove izrazili i u evaluaciji:  „Bilo je zanimljivo i poučno!“; „Projekt je super!“; „Vidimo se sljedeće godine!”… Svjetski tjedan svemira je završen, ali projekt Još jedna grupa svemiraca se nastavlja dalje sa zanimljivim aktivnostima.

Projektne aktivnosti možete pratiti na web stranici: https://wakelet.com/wake/4YBYD6tQeTe17jiLvdF_u

Voditeljice projekta: Dražena Potočki, Ivana Begić Mesić, Maja Vlajinić i Tamara Tomić

Nedjelja, 08 Listopad 2023 19:06

NASTUP NAŠIH UČENIKA U SUPERTALENTU

Napisao/la

 

“Ništa nije jako poput nježnosti, i ništa nije tako nježno poput prave snage.” R. Sockman

Suze, sreća, skromnost i snaga... sve ove riječi opisuju naš trud i rad na zajedničkom projektu. Bio je to projekt kojeg će mnogi živjeti i sjećati ga se još dugo, čak i zauvijek. Veliko hvala svima koji su podržali naše učenike i nas učitelje edukacijske rehabilitatore (naša ravnateljica, Lj. Rašo Belši, L. Grdur, K. Grdur, roditelji naših učenika).

Kako bismo vam približili barem dio naših doživljaja, pogledajte našu galeriju.
Stranica 1 od 18

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001