Sanja

Sanja

 

Božićne blagdane obilježili smo i u MRC-u. Započeli smo s vožnjom Božićnim vlakom i druženjem s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima. Prostor MRC-a ispunili smo mirisom božićnih kolačića, okitili smo drvce i naš prostor.

Želimo svima sretan Božić i Novu godinu!

 

Obavijest možete preuzeti na ovoj poveznici.

 

U novom ciklusu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, u kojem drugu godinu sudjeluju učenici 2. A razreda i učiteljica Ksenija Lekić te knjižničarka Melisanda Masnica, a uoči božićnih blagdana, pročitali smo knjigu Medvjedovanje ili veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta, koju je napisao jedan od najpoznatijih književnika iz Litve, Kestutis Kasparavičius. 

To je slikovnica o Božiću, koja djecu, osim uživanja u priči, vodi na maštovito putovanje po cijelome svijetu na kojem upoznaju vrste medvjeda, kontinente i dijelove svijeta, iz koje saznaju što su i kako izgledaju indijanski šatori i iglu, u kojim dijelovima planeta Zemlje žive pojedine vrste medvjeda i još mnoge zanimljive informacije. Ovo je vrlo edukativna slikovnica pomoću koje učenici uživaju u slušanju i čitanju priče, ali i puno toga i nauče, a da toga nisu ni svjesni.

Priča govori o obitelj mrkih medvjeda koji počinju s pripremama za doček Božića. Kao i svake godine, oni namjeravaju posjetiti sve medvjeđe rođake koji žive u najudaljenijim zakutcima Zemlje. I tako počinje priča o božićnoj pustolovini medvjeđe obitelji - tate Medvjeda, mame Medvjedice, djeda Medonje, bake Medonjice i pet malih medvjedića. Svoju kolibicu vezali su za balon ispunjen vrućim zrakom i odletjeli prema sjeveru. Prvo su na putovanju sreli prezaposlenog Djeda Božićnjaka i obećali u njegovo ime dostaviti darove svojim rođacima. Prvo odredište bio im je je Sjeverni pol i bijeli medvjedi koji žive u igluu. Drugo odredište bila je Sjeverna Amerika i američki medvjedi – rakuni koji žive u indijanskom šatoru i tako redom…Australia, Indija, Kina, zviježđe Velikog medvjeda… sve dok se na kraju nisu vratili kući.

Učenici su s velikom pozornošću slušali priču koju su učiteljica i knjižničarka čitale i pritom uživala u prelijepim ilustracijama koje su maštovito prikazale medvjeđe putovanje oko svijeta i pojašnjavanju nepoznatih riječi i pojmova, a nakon toga su rješavali zadatke iz Kreativne knjižice vezane za tu temu.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 17:00

Donacije 3. c razreda

 

Isus je govorio: „Blaženije je davati.“ Danas su se ovom Isusovom misli vodili učenici 3. c razreda. Potaknuti našom časnom i učiteljicom, uz angažman naših roditelja, uspjeli smo skupiti puno namirnica i donirati ih u Caritas Župe sv. Luke. Tamo su nas dočekali svećenici i preuzeli namirnice te nam objasnili kome će ih podijeliti. Na kraju posjete, počastili su nas slatkišima, a mi smo na djelu pokazali ono što nas uče. Čekamo Božić i sretni smo što smo drugima pomogli i uljepšali blagdane.

Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 20:31

Mentalno zdravlje

 

U srijedu 1. prosinca i četvrtak 2. prosinca na Razrednim vijećima održano je predavanje psihologinje Rebeke Škulić naslova „Mentalno zdravlje“ s ciljem unaprjeđenja i očuvanja mentalnog zdravlja školske djece.
Mentalno zdravlje dio je fizičkog zdravlja, ne možemo dopustiti da ga i dalje promatramo drugačije. Istraživanja pokazuju da 20 % djece (svako 5. dijete) živi s mentalnim poremećajem, a od njih tek 20 % dobiva adekvatnu stručnu pomoć. Mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih još je više ugroženo pojavom pandemije COVID-19 te je naša dužnost da im pomognemo i zaštitimo ih. To možemo učiniti gradnjom kvalitetnih odnosa s djecom temeljeći ih na međusobnom poštivanju, povjerenju, spremnosti za razgovor, na toleranciji i empatiji. Također, rad na djetetovoj socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji uvelike ih štiti od razvitka mentalnih problema i poremećaja. Za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata ključno je rano prepoznavanje i rane intervencije te vas ovim putem pozivamo da zatražite pomoć stručnog tima, ukoliko primijetite da je ona potrebna, kako bi se djeci na vrijeme pomoglo.

Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 16:20

Svjetski dan izumitelja

 

Učenici 2. A razreda istražili su koji su se hrvatski i svjetski izumitelji istaknuli nekim izumom. Izradili su plakate i prezentacije pomoću kojih su predstavili poznate i manje poznate izumitelje i njihove korisne izume.

Svjetski dan izumitelja obilježen je u sklopu eTwinning projekta „Pokusi su nova fora“.

Voditeljice i suautorice ovogodišnjeg međunarodnog eTW projekta su učiteljice Ksenija Lekić iz Osnovne škole Novska i Kristina Čobanković iz Osnovne škole Julija Benešića iz Iloka, prema izvornoj ideji Sandre Vuk. Ovo je prva od niza aktivnosti predviđenih u planu provođenja projekta. Učenici će tijekom školske godine provoditi pokuse u školi, u svom domu i prirodi, koji su prilagođeni njihovim mogućnostima i uzrastu.

Djecu treba poticati na proučavanje, eksperimentiranje, istraživanje, aktivnost, traženje uzročno-posljedičnih veza, postavljanje pitanja (Zašto?) i samostalno traganje za odgovorima. Kroz praktičan rad na različitim mjestima, u različito vrijeme i s različitim materijalima učenici će usvajati jednostavna i složenija znanja na njima zanimljiv način. Upoznavat će zakonitosti prirode u okružju, prepoznavati određene zakonitosti u različitim nastavnim područjima i učiti kako vlastitim angažmanom doći do rješenja problema. Organiziranjem atraktivnih nastavnih aktivnosti učenici će biti motivirani za istraživanje i usvajanje sadržaja kroz praktičan rad i igru. U projektu će upoznavati STEM područja kroz pokusne elemente sa sadržajima prirodoslovlja. Učenici će izvoditi jednostavnije i njihovoj dobi primjerene pokuse te prepoznavati njihovu primjenu i ulogu u stvarnom životu.

Osim istraživačkih vještina, paralelno unaprjeđuju i svoje prezentacijske sposobnosti. Bilo je hrabro je stati pred suučenike i predstaviti rezultate svog istraživanja uz plakat ili prezentaciju. Koristili su sve trikove pravih govornika pričanjem anegdota, postavljanjem zagonetki i zanimljivih pitanja, a najviše su oduševili predavači koji su demonstrirali način rada nekih od dobro poznatih izuma.

Učenike su najviše oduševili i padobrani, vjetrenjača i električni automobil.

U galeriji slika možete vidjeti kako su učili i zabavljali se na nastavi Prirode i društva i Sata razrednika.

Pogledajte i VIDEOZAPIS: https://youtu.be/ayFfolE_EgY

                                                                                                     Ksenija Lekić

Četvrtak, 30 Rujan 2021 08:28

Jelovnik - od 27.9. do 1.10.2021.

 

                                              

JELOVNIK 27.9 - 1.10. 2021.

 

 

 

B - SMJENA UJUTRO

27.9.

PONEDJELJAK

MAHUNE SA HRENOVKAMA,KRUH

28.9.

UTORAK

ĐUVEČ,KRUH,SALATA

29.9.

SRIJEDA

PILETINA SA MLINCIMA,KRUH,SALATA

30.9.

ČETVRTAK

GRAH,KRUH,SALATA

1.10.

PETAK

NABUJAK

 

 

 

 

 

A – SMJENA POPODNE

27.9.

PONEDJELJAK

BUREK MESO ,JOGURT

28.9.

UTORAK

PANCETA,SOK NARANČA

29.9.

SRIJEDA

PECIVO HRENOVKA,LEDENI ČAJ

30.9.

ČETVRTAK

SENDVIČ,SOK JABUKA

1.10.

PETAK

VARAŽDINAC,MLIJEKO

     

 

 

 

 

Javno otvaranje ponuda ŠKOLA U PRIRODI 2020./2021. bit će održano u Osnovnoj školi Novska u srijedu, 12.5.2021. u 13h.

 

 

ravnateljica: Antonija Mirosavljević

Stranica 1 od 2

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001