Učenicima 1. A razreda stiglo je PISMO IZNENAĐENJA od autorice slikovnice KIOSK, Anete Melece. To je prva slikovnica koju su pročitali kada su počeli s realizacijom projekta i jako im se svidjela.
Pismo je prevedeno na hrvatski jezik i autorica ga je svojeručno prepisala.
Nakon čitanja, Google Earth ih je poveo na virtualno putovanje u Latviju i grad Siguldu gdje živi autorica slikovnice.
„Prošetali“ su ulicama grada i jako ih podsjetio na našu Novsku. Saznali su da je Riga glavni grad Latvije i da ta država ima duplo manje stanovnika od Hrvatske.
Međunarodni projekt NMK s učenicima 1. A razreda provode knjižničarka Melisanda i učiteljica Ksenija.
Četvrtak, 21 Siječanj 2021 16:12

Evakuacijska vježba

Napisao/la

 

U srijedu, 20. siječnja 2020. godine u Osnovnoj školi Novska održana je vježba  evakuacije u slučaju potresa s učenicima i učiteljima razredne nastave. Vježba je održana u dva termina, prema dogovorenom protokolu, za prijepodnevnu i poslijepodnevnu smjenu pod budnim okom vatrogasaca JVP Novska.

Tijekom proteklih godina u našoj školi su redovito su održavane vježbe evakuacije u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Novska i Hrvatskom gorskom službom spašavanja u kojima su učenici i djelatnici imali  prilike uvježbati spašavanje koje se odnosilo za slučaj požara.

Kako su potresi, nažalost, postali svakodnevnica na našim područjima, na sjednici Učiteljskog vijeća odlučeno je, da će se na početku drugog polugodišta održati vježbe evakuacije u slučaju potresa sa svim učenicima i djelatnicima škole. Ravnateljica škole Antonija Mirosavljević prikazala je učiteljima prezentaciju o tome kako treba djelovati i što činiti s učenicima za vrijeme i poslije potresa. Učitelji su istu prezentaciju prikazali svojim učenicima u razredu i razgovarali s njima kako se trebaju u tome slučaju ponašati. Na sastanku svih zaposlenika škole, koji je prethodio vježbi spašavanja, sudjelovali su i članovi JVP Novska na kojoj su članovi vatrogasne postrojbe prisutnima  iznosili svoja iskustva iz potresom zahvaćenih područja Hrvatske te svima nazočnima još jednom upućivali na koji način treba djelovati za vrijeme i poslije potresa. Vođeni zaključcima sa sjednite koji su postupci učitelja i učenika i ostalih zaposlenika škole.

Vježba evakuacije u Osnovnoj školi Novska, odvijala se prema dogovorenom protokolu na sljedeći način:

Za vrijeme potresa ostati s učenicima u učionici i ne paničariti. Čučnuti ispod krajeva klupa te jaknom zaštititi glavu i vrat, držeći se za noge klupe ili stati pod nosivi zid, ako je u blizini. Na tome mjestu treba i ostati dok potres ne prestane. Kada prestane podrhtavanje tla, organizirano se izlazi izvan škole na prethodno dogovorene izlaze, ovisno o lokaciji učionice. Mirno, bez trčanja i panike  izlazi se sa sigurnih mjesta, oblače jakne, odlazi ispred učionice i slaže u red kao da se ide na TZK ili šetnju. Učitelj pričeka da se učenici skupe i slože u kolonu te provjerava jesu li svi izašli van. Nakon toga ih bez panike izvodi na najbliži izlaz škole van na cestu, što dalje od zgrada i drveća. Čekaju se daljnje upute  o postupanju. Učiteljica obavještava roditelje.

Za vrijeme vježbe evakuacije svi su se pridržavali protokola i dogovorenih postupaka u tome slučaju, uz nadzor vatrogasaca i ravnateljice škole koji su promatrali odvija li se sve prema planu spašavanja. Kada se učenici predmetne nastave vrate u školske klupe i škola bude puna djece i učitelja, održat će se još dvije vježbe evakuacije (za svaku smjenu po jedna), kako bi svi bili upućeni u postupke u slučaju potresa.

 

Tekst: Melisanda Masnica

Fotografije: Emira Navijalić i Nikolina Matković

Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 13:51

Evakuacijska vježba

Napisao/la

 

Danas, 18. siječnja 2021. godine, održan je sastanak djelatnika OŠ Novska s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe Novska zbog organiziranja evakuacijske vježbe u slučaju potresa. Zbog neprestanih podrhtavanja tla, bitno je educirati učenike i djelatnike o ponašanju za vrijeme potresa te sigurne evakuacije iz zgrade škole. Nakon dogovorenih pravila postupanja u slučaju potresa, evakuacijska vježba održat će se u srijedu, 20. siječnja 2021. godine u 11:30 sati za učenike "B" smjene, a u 14:30 sati za učenike "A" smjene. Vježba će se istovremeno održati i u područnim školama. Predstavnici JVP Novska pratit će tijek evakuacije te nas usmjeravati kako bi, u slučaju potrebe, svi učenici bili na sigurnom. 

Zahvaljujemo JVP Novska na suradnji! 

Nedjelja, 17 Siječanj 2021 11:21

Jelovnik za mjesec siječanj

Napisao/la

jelovnik siječanj 2021 page0001

Četvrtak, 14 Siječanj 2021 16:49

Početak 2. polugodišta

Napisao/la

 

Dragi učenici i roditelji, 

nakon zimskih praznika, u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine, počinje 2. polugodište. Učenici od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati u školskim klupama, dok će za učenike od 5. do 8. razreda nastava biti organizirana online. Današnjim pregledom, matične zgrade škole i područnih škola, statičari su utvrdili  minimalna oštećenja nastala zbog potresa te je zgradama dodijeljena zelena naljepnica. 

Učenicima "B" smjene nastava počinje UJUTRO, a učenicima "A" smjene POSLIJEPODNE. 

Prehrana učenika bit će organizirana kao i u 1. polugodištu. 

U nastavku se nalazi raspored učionica u kojima će biti smješteni učenici razredne nastave u novom polugodištu: 

A smjena

Ulaz kod kuhinje!

Učionica Likovne kulture- 2.a

Učionica Tehničke kulture- 2.b

Učionica Kemije- 3.a

Učionica Biologije- 3.b

 

Mali ulaz!

Učionica produženog boravka- 1.a

Učionica produženog boravka- 1.b

 

Ulaz na glavni hol!

Učionica Glazbene kulture- Posebna skupina- Ivana Čelar

Učionica Povijesti- 4.a

Učionica razredne nastave-  4.b

 

 

B smjena

Ulaz kod kuhinje!

Učionica Likovne kulture- 2.c

Učionica Tehničke kulture- 3.d

Učionica Kemije- 3.c

Učionica Biologije- 4.c

 

Mali ulaz!

Učionica produženog boravka- 1.a

Učionica produženog boravka- 1.b

 

Ulaz na glavni hol!

Učionica Glazbene kulture- Posebna skupina- Marija Šugić

Učionica Povijesti- 1.c

 

S poštovanjem, 

Ravnateljica Antonija Mirosavljević 

 

Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021 09:37

Pomoć stradalima u potresu

Napisao/la

 

Prošli tjedan proveli smo obilazeći područja pogođena potresom- Petrinju, Sisak, Glinu, Majur, Donje Kukuruzare, Križ Hrastovački, Goru, Gornju Gradušu, Donju Gradušu, Veliku Gradušu, Malu Gradušu, Sjeverovac, Ravno Rašće, Vračicu, Maju, Dabrinu, Dolnjaci, Staru Drenčinu, Hrastovicu, Vlahović, Taborište, Vrh Letovanički, Brnjeušku itd. Zahvaljujemo svim našim sugrađanima koji neprestano donose pomoć za stanovnike kojima je potres uništio kuće. U ovim teškim trenutcima Novska je pokazala veliko srce i zajedništvo. Hvala Vam! 

Također, naša učiteljica Glazbene kulture, Anja Lekić, i Aljoša Đugum napisali su tekst za pjesmu "Svjetlo nade"

Pjesmu možete poslušati na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=Bph73pfeTe8&feature=share&fbclid=IwAR1SQWl5VYtusIPYmbTAzywuqCctH8qrHoawxjYKuQX_Tu63qOe-asHy_gE  

Avoid This When You're Deciding What To Say in a Thank You Note | Southern  Living

Petak, 25 Prosinac 2020 09:43

Čestitka

Napisao/la

SocialMediaPostMaker 21122020 210122

Obavijest možete preuzeti na ovoj poveznici.

Stranica 1 od 159

Autobusne linije

pri