Stari Grabovac

PODRUČNA ŠKOLA


 

U PRO Stari Grabovac nastava je organizirana u četiri čista razredna odjela. Pro Stari Grabovac pohađa 31 učenik.

Subota, 24 Listopad 2015 05:57

Dvadeset godina novog života škole

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Područna škola u Starom Grabovcu pretrpjela je strahovita razaranja tijekom Domovinskog rata. Pogođena je s 12 različitih projektila. Prije rata škola je imala 41 učenika razredne nastave.

Suradnja mještana i djelatnika škole oduvijek je bila jako dobra. Tako su i nakon rata znali da će se istinski život u selo vratiti tek kad škola bude obnovljena. Prionuli su poslu. Zajedničkim snagama mještana, djelatnika škole, pripadnika 125. domobranske pukovnije Hrvatske vojske, novljanskih obrtnika, Ministarstva razvitka i obnove Republike Hrvatske i Caritasa talijanskog grada Civita Castellana škola je 1995. godine ponovno otvorena za najmlađe Grabovljane. Ponovno postaje duša sela, žila kucavica.

Od ovih događaja prošlo je dvadeset godina. Danas je grabovljanska škola mjesto učenja i igre 25 učenika. Kreativni učenici i učiteljice zajedno uređuju školski voćnjak, rado provode vrijeme u školskom dvorištu s igralištem i žive sretnim i ispunjenim životom u svom rodnom selu.

Povodom obilježavanja ove obljetnice izuzetno važne za selo održana je svečanost Dvadeset godina novog života škole u kojoj su se učenici, učitelji, roditelji i seljani prisjetili slavnog, ali i tužnog razdoblja Domovinskog rata. U programu su sudjelovali svi učenici Područne škole Stari Grabovac, KUD "Kolo" iz Starog Grabovca, ali i nekoliko učenika iz Osnovne škole Novska. Oni su pjesmom, plesom,stihom, igrom i osmijehom pokazali koliko im znači selo i grabovljanska škola.

Mnogobrojni gledatelji nagradili su izvođače gromoglasnim pljeskom, a ravnateljic je pohvalila učenike i učitelje na uloženom trudu. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je nazočne pozdravio prigodnim riječima.

Pročitano 1172 puta
Više u ovoj kategoriji: « Dan jabuka Sjećanje na Vukovar »

Autobusne linije

Prijevoz novi 1