Erasmus

PROGRAM MOGUĆNOSTI


 

Osnovna škola uključena je u Erasmus program.
Ovdje možete pratiti najnovije obavijesti vezane uz tu temu.

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u razdoblju od 14. do 16. studenog 2023. ugostila je u Zagrebu na seminaru četrdesetak sudionika iz partnerskih nacionalnih Erasmus+ agencija: Austrije, Belgije, Estonije, Finske, Malte, Rumunjske i Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o uključivanju i raznolikosti te promicanju sudjelovanja više osoba s manje mogućnosti u Erasmus+ projekte. Fokus seminara stavljen je na istraživanje različitih načina na koje je osobe s manje mogućnosti moguće uključiti u različite projektne faze. Na seminaru je sudjelovala i naša učiteljica Marijana Čevizović, kao jedina predstavnica ispred osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Prvog dana seminara sudionici su sudjelovali u panel raspravi s ciljem postizanja zajedničkog razumijevanja onih koji se mogu smatrati osobama s manje mogućnosti te uspostavljanja okvira za njihovo uključivanje u program Erasmus+. Drugoga dana sudionici su posjetili ustanove čiji su projekti istaknuti kao primjeri dobre prakse u području odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih i promiču prioritet "uključivanje i raznolikost" kroz sudjelovanje sudionika s manje mogućnosti. Trećega dana sudionici su razmjenjivali projektne ideje vodeći se principom uključivanja i raznolikosti s ciljem promicanja aktivnog sudjelovanja osoba s manje mogućnosti kroz različite faze projekata.

Nadamo se da će novostečeno znanje naše kolegice doprinijeti razvoju projekata i uspješnijoj uključivosti učenika s manjim mogućnostima.

Srijeda, 19 Listopad 2022 14:56

Dani Erasmusa 2022.

Napisao/la

 

ErasmusDays se održao šestu godinu zaredom u cijelom svijetu kako bi se obilježio uspjeh ovog programa Europske unije koji već 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima ljudi.

Dani Erasmusa su se održali 13., 14. i 15. listopada 2022. To je prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, tijekom koje korisnici programa održavaju razna događanja kako bi predstavili iskustva i rezultate projekata ili pak proveli dio projektnih aktivnosti.
Učenici Osnovne škole Novska su snimili video o svojim vlastitim iskustvima tijekom njihova Erasmus putovanja. Što su sve naučili i koliko su im se poboljšale jezične i produkcijske kompetencije engleskoga jezika, pogledajte u videu: https://youtu.be/LitjPPwo5_I

 

U Osnovnoj školi Novska 26. kolovoza 2022 god. održala se završna konferencija Erasmus+ ka 229 projekta: “Our natural heritage, food and folklore. Projekt je nastao u suradnji sa osnovnim i srednjim školama iz Španjolske, Poljske, Bugarske i Slovačke. Ciljna skupina projekta su učenici od 12 do 17 godina, koji pod vodstvom svojih učitelja koordinatora provode raznovrsne aktivnosti. Projekt je obuhvatio primarno 140 sudionika virtualnih i fizičkih mobilnosti, ali kroz širenje projekta i povezivanje s različitim institucijama, u projekt se uključilo preko 200 sudionika iz pet različitih država partnera. Institucije na razini države s kojim smo tijekom projekta ostvarili suradnju: Park prirode Lonjsko Polje, Nacionalni park Plitvička jezera, Knjižnica i čitaonica Ante Jagar, Zavičajna zbirka grada Novska (Zbirka Sajko) i Turistička zajednica Grada Novske. Koordinatorica projekta je Marijana Čevizović. Učitelji koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi aktivnosti: Vanesa Ficko Berić, Tamara Tomić, Ivana Tomić, Ljubica Bertić, Andrijana Petračić, Dragan Vlajinić, Melisanda Masnica, Sanja Lozer, Maja Šitivojević i Kristina Grdur. Projekt je trajao od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2022. godine.

 • GLAVNE TEME: - glazba i plesovi

                                   - tradicionalna umjetnost i obrt (rukotvorine)

                                   - prirodna baština

                                   - tradicije i proslave

                                   - gastronomija

 • CILJEVI PROJEKTA:

                                 - Poticati Europsko građanstvo

                                 - Očuvanje prirodne baštine i tradicija naših regija

                                  - Motiviranje učenika kroz inovativne načine poučavanja i poticati ih na cjeloživotno učenje

                                 - Razvijati komunikativni pristup jeziku

                                 - Poticati razvoj profesionalnih vještina i upoznavanje s tradicionalnim poslovima

                                 - Poticanje zdravog načina života

Učenici i učitelji su tijekom aktivnosti učenja i poučavanja radili na slijedećim elementima:

 • izrada loga projekta, rad s različitim digitalnim alatima, izrađivali časopisi, uređivali i izrađivali video zapise na teme projekta, posjećivali i provodili različite radionice i intervjue
 • promoviranje zdravog načina života, prirodan uzgoj povrća, izrada dokumentaraca, podcast-a, kooperacija s različitim gradskim i županijskim institucijama
 • REZULTATI PROJEKTA:
 • Potaknuta svjesnost o prirodnom naslijeđu, tradiciji i na taj način upoznati ciljnu skupini s mogućnostima budućih poslova.
 • Stečene vještine potiču inkluziju i prevladavanje ekonomskih prepreka
 • Promicanje Europskog građanstva i tolerancije međusobnih kultura i načina života
 • Očuvanje prirodne baštine i tradicije, te poticanje interkulturalnog i cjeloživotnog učenja
 • Motiviranje učenika na poboljšanje rezultata učenja
 • Ostvaren komunikacijski pristup učenju i uporabi stranog jezika
 • Učenje o pozitivnim učincima zdrave prehrane
 • Uspostavljena dugoročna suradnja među partnerima na projektu

Nakon svake mobilnosti i po završetku projekta, učitelji, učenici i njihovi roditelji ispunili su ankete. Prema provedenim anketama zadovoljstvo projektom, njegovom provedbom, temama i učinku na ciljanu skupinu je iskazalo 79 % ispitanika, što je zadovoljavajući učinak s obzirom na kombiniranu provedbu aktivnosti i mobilnosti (online i uživo) tijekom trajanja projekta.

Više o projektnim aktivnostima možete pogledati na slijedećim mrežnim stranicama:

https://www.facebook.com/ournaturalheritagefoodandfolklore

 

U razdoblju od 6. do 10. lipnja 2022. u Poljskoj se održala peta po redu mobilnost iz Erasmus+ ka229 projekta „Our natural heritage, food and folklore“.

Škola domaćin, Publiczna Szkola Podstawowa im. Gen. Wladyslawa Andersa u Leszczynie pripremili su prigodan program dobrodošlice za sudionike iz Španjolske, Bugarske, Slovačke i Hrvatske. Tijekom mobilnosti učenici su prezentirali tradicionalnu hranu svoje zemlje te razgovarali o različitostima u prehrani unutar pojedinih zemalja. Izrađivali su prezentacije i letke o tradicionalnoj kuhinji te o zdravoj i nezdravoj hrani. Bilo je jako zanimljivo upoznati tradicionalnu prehranu svih zemalja te uočiti sličnosti i razlike. Učenici su zaigrali i Kahoot kviz u kojemu su pokazali umijeće prepoznavanja tradicionalne hrane drugih zemalja. Najviše umijeća su pokazali učenici iz Bugarske. Da ova mobilnost ne prođe samo u upoznavanju tradicionalne kuhinje, pobrinuli su se domaćini mobilnosti. Za vrijeme mobilnosti, proveli su sudionike kroz važne znamenitosti svoga kraja. Sudionici su mogli vidjeti prekrasne plastenike u blizini škole domaćina te se upoznati s proizvodnjom. U gradu Zakopane prošetali su podnožjem planinskog lanca Tatre. Na radionici izrade tradicionalnog sira, upoznali su način nastajanja sira Oscypek, ali i ostalih vrsta sireva. Okušali su se i u samoj izradi te na kraju kušali gotov proizvod. Posjetili su veličanstven Rudnik soli Wieliczka. Rudnik je ostavio veliki utisak na sve sudionike zbog njegove unutrašnjosti, načina izgradnje, ali i činjenicom da su se sudionici u određenim trenutcima nalazili i preko stotinu metara pod zemljom. Pri kraju same mobilnosti, cijeli dan su imali priliku uživati u prekrasnom Krakowu. Vozili su se brodom rijekom Visli te obišli kraljevsko brdo Wawel. 

U ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda naše škole. Voditelji mobilnosti u Poljsku su učiteljice Tamara Tomić i Ivana Tomić. Koordinatorica projekta je Marijana Čevizović.

 

ODLUKU O IZBORU UČENIKA ZA FIZIČKU MOBILNOST U POLJSKU - 06.05. - 10.06.2022. možete preuzeti na ovoj poveznici.

 

Od 25. do 29. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Novska održavala se prva mobilnost uživo u sklopu Erasmus+ projekta „Our natural heritage, food and foklore“. U aktivnostima učenja i poučavanja uz Hrvatsku sudjelovali su još učenici i učitelji iz Španjolske, Poljske, Bugarske i Slovačke. Teme naše mobilnosti bile su „Tradicije i proslave“, a glavni ciljevi upoznati partnere s načinima življenja u prošlosti, bitnim obljetnicama, proslavama, kulturnoj baštini i tradicionalnoj prehrani.

Nakon službenog dočeka uz pjesmu i ples učenici su u ponedjeljak imali nastavni sat na temu tradicija, predstavljali su zanimljive regionalne tradicije te pronalazili sličnosti i razlike među državama sudionicama. Uslijedio je posjet Muzejskoj zavičajnoj zbirci Grada Novske i Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ u Novskoj, a na kraju su partneri uživali u tradicionalnoj večeri pripremljenoj u Osnovnoj školi Novska. U utorak su partneri imali priliku uživati u prirodnim ljepotama Parka prirode Lonjsko polje, sudjelovati u radionicama izrade tradicionalnih torbi, posjetiti karakteristične drvene kuće i upoznati tradicionalni način života. U srijedu je naša Erasmus+ grupa sudjelovala na nastavnom satu vezanom uz tradicije, kreirajući Canva postere i istražujući međusobno običaje i baštinu. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novske organizirali smo radionicu na temu tradicionalnog oblačenja i frizura. Učenici su mogli vidjeti tradicionalne nošnje našeg kraja, način oblačenja i napraviti svojim kolegama tradicionalnu folklornu frizuru. Nakon ručka upustili smo se u igranje zavičajnih igara, a naši partneri imali su mogućnost predstaviti jednu svoju tradicionalnu igru. U četvrtak su naši partneri posjetili Plitvička jezera. Zadnji dan naše mobilnosti učenici i njihovi učitelji dobili su mogućnost provjeriti svoja znanja igranjem Kahoot kvizova u kojima smo obuhvatili aktivnosti tjedna. Nakon toga slijedila je radionica o tradicionalnim plesovima u kojoj su naši partneri imali priliku naučiti plesati neke od tradicionalnih regionalnih plesova uz stručno vodstvo predstavnika KUD-a „Šubić“ i voditelja radionice Lea Pavlovića.
Koliko je tjedan bio uspješan, posvjedočile su suze pri rastanku naše grupe. Sljedeća mobilnost našeg projekta planirana je u lipnju, tad će domaćini biti učenici i učitelji iz Poljske.
Djelatnici koji su sudjelovali u pripremi i provođenju aktivnosti su: Vanesa Ficko Berić, Andrijana Petračić, Tamara Tomić, Kristina Grdur, Ljubica Rašo Belši, Dragan Vlajinić, Anja Lekić, Melisanda Masnica, Sanja Lozer. Voditeljica projekta je Marijana Čevizović.
O aktivnostima možete pogledati i na stranici. https://www.facebook.com/ournaturalheritagefoodandfolklore
Srijeda, 16 Veljača 2022 09:40

Virtualna mobilnost u Španjolsku

Napisao/la

 

Od 7. do 11. veljače 2022. u našoj školi je održana virtualna mobilnost učenika u Španjolsku u sklopu Erasmus+ ka 229 projekta “Our natural heritage, food and folklore”. U mobilnosti su sudjelovali učenici: Marija Domitrović, Fabijan Šimunović, Lucija Hajdinović, Jakov Adžam, Gabriela Bjelanović, Domagoj Potočki, Nela Ficko Berić, Lucija Gračaković, Elena Pirc, Ana Cikojević i Matea Ćosić. Pod mentorstvom svojih nastavnica Vanese Ficko Berić i Marijane Čevizović, učenici su obradili temu “Prirodno naslijeđe”. Virtualno smo prošli kroz prirodne ljepote Španjolske, Bugarske, Slovačke, Hrvatske i Poljske. Svoje znanje smo provjerili kroz kvizove na platformama Kahoot i Quizzes.com. Kroz radionice su učenici izrađivali instrumente i odjeću od ekološki prihvatljivih materijala. Na kraju su učenici kreirali promotivnu reklamu o ljepotama partnerskog prirodnog naslijeđa, a učitelji su održali sastanak koordinatorima i dogovorili slijedeću mobilnost. Više o aktivnostima projekta i radovima učenika možete vidjeti na stranici projekta:

Our natural Heritage,food and Folklore | Facebook

 

Učenici 7. i 8. razreda 14. prosinca 2021. sudjelovali su u zoom konferenciji s našim bivšim Erasmus partnerima iz Heinrich Böll škole u Rodgau, Njemačka. Učenici su na jedan novi i zanimljiv način prezentirali Advent, božićne tradicije, jela i običaje. Konferencija se održavala paralelno na dva jezika, engleskom i njemačkom. Navedene sadržaje su na engleskom jeziku prezentirali učenici: Elena Pirc, Domagoj Potočki, Fabijan Šimunović, Ana Cikojević, Marija Domitrović, Lucija Hajdinović, a na njemačkom jeziku: Lana Domitrović, Lucija Erjavec, Marija Veble, Korina Rijetković, Laura Pezer i Viktorija Koran. Svi su se odlično zabavljali, upoznali smo sličnosti i razlike u božićnim običajima te vježbali govornu produkciju jezika u realnom vremenu i s izvornim govornicima. Učiteljice koje su sudjelovale u konferenciji su: Marijana Čevizović, Vanesa Ficko Berić i Steffanie Erler Perera sa svojim učenicima.

Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 20:43

Virtualna mobilnost u Bugarsku

Napisao/la

 

U razdoblju od 29. studenoga 2021. do 3. prosinca 2021. u Osnovnoj školi Novska održala se druga po redu mobilnost iz Erasmus+ ka229 projekta „Our natural heritage, food and folklore“. Naši virtualni domaćini, učenici i učitelji iz Bugarske pripremili su prigodan program dobrodošlice za sudionike iz Španjolske, Poljske, Slovačke i Hrvatske. Tijekom ove mobilnosti učenici su prezentirali tradicionalna zanimanja te razgovarali o njihovoj poziciji u suvremenom društvu. Izrađivali su prezentacije o tradicijama vezanim za regionalne proslave i nacionalne blagdane. Bilo je jako zanimljivo naučiti o tradicijama proslava i šarolikoj lepezi raznovrsnih tradicionalnih zanimanja, koja su još uvijek zastupljena u modernom društvu. Učenici su i zaigrali nekoliko Kahoot kvizova te odgovarali na pitanja vezana uz temu. Na kraju mobilnosti svaka je zemlja u programu Canva izrađivala virtualne postere o najimpresivnijim dijelovima mobilnosti i svojim dojmovima o naučenim sadržajima. U virtualnoj mobilnosti u Bugarsku sudjelovali su sljedeći učenici naše škole: Domagoj Potočki, Lucija Hajdinović, Ana Cikojević, Marija Domitrović, Fabijan Šimunović, Elena Pirc, Nela Ficko Berić, Jakov Adžam. Učitelji, koordinatori virtualne mobilnosti u Bugarsku bili su Marijana Čevizović, Vanesa Ficko Berić i Dragan Vlajinić.

Više o projektu, kao i aktivnostima možete saznati na sljedećem linku:
https://www.facebook.com/ournaturalheritagefoodandfolklore/

Petak, 22 Listopad 2021 14:00

Virtualna mobilnost u Slovačku

Napisao/la

 

U razdoblju od 11.- 15. listopada u Osnovnoj školi Novska provodila se virtualna mobilnost u Slovačku u sklopu Erasmus+ ka229 projekta “Our natural heritage, food and folklore”. U mobilnosti su sudjelovale učenice: Gabriela Bjelanović, Matea Ćosić, Lucija Erjavec, Lucija Gračaković i Melanija Tomasović te učiteljice Marijana Čevizović i Vanesa Ficko Berić. Svojim plesačkim sposobnostima oduševili su nas Iva Mirković, Lana Domitrović, Andrea Tobijaš, Korina Rijetković, Laura Pezer, Mihaela Buha, Sara Plažanin i Anamarija Kozić. S obzirom da nismo imali mogućnosti upoznati se uživo tijekom projekta, učenici su za vrijeme mobilnosti predstavili svoju zemlju, grad, školu i običaje. Fokus mobilnost je bio na tradicionalnim plesovima i glazbi te su učenici izvodili tradicionalne plesove, predstavljali povijest glazbe i najdraže pjevače. Također smo učili pjevati slovačke pjesme i plesati njihove plesove. Učenici su sudjelovali i u glazbeno-sportskom natjecanju, gdje je učenica Marija Veble oduševila partnere svojom izvedbom na gitari. Na kraju mobilnosti su učenici rješavali kviz znanja o temama mobilnosti i izradili digitalni poster o dojmovima tijekom mobilnosti, a učitelji su imali mogućnost dogovarati slijedeće korake u projektu. Po završetku mobilnosti su sudionici ispunili anketu o zadovoljstvu sudjelovanjem u mobilnosti.

Utorak, 19 Listopad 2021 12:01

Erasmus dani 14.- 16. listopada u OŠ Novska

Napisao/la

 

Osnovna škola Novska obilježila je dane Erasmusa od 14. do 16. listopada. Projekt Erasmus+ ka229 “Our natural heritage, food and folklore”, provodi se u našoj školi od 2019. godine. Dio naših partnera nismo uspjeli upoznati uživo zbog epidemiološke situacije pa smo odlučili, osim provođenja virtualne mobilnosti partnerima prezentirati naš grad, školu i tradicionalne plesove. Kako ovih dana slavimo Dan Grada i obilježavamo Lukovo, naši partneri mogli su dobiti uvid u povijest našeg kraja. Podijelili smo svoja Erasmus iskustva, upoznali se bolje i razmijenili mišljenja o sličnostima i razlikama u prirodnom i kulturnom naslijeđu.

Utorak, 27 Listopad 2020 21:29

Dani Erasmus-a 2020

Napisao/la

Svake godine se između 15. i 17. listopada  diljem Europe obilježavaju Dani Erasmus-a. Učenici i učitelji iznose svoja iskustva, promiču stečene vještine i znanja te potiču na uključivanje u projektne aktivnosti. Osnovna škola Novska je sudjelovala u ka219 projektu „My skills, my future“ od 2017. do 2019. godine, u kojem su učenici radili na poboljšanju vještina te učili raditi s različitim alatima i aplikacijama prema zadanim temama.

Trenutno sudjelujemo u ka229 projektu „Our natural heritage, food and folklore." Istražujemo prirodna i kulturna naslijeđa, učimo o tradiciji, plesovima i lokalnoj kuhinji. Učenici 7. e i 8. d Osnovne škole Novska su povodom obilježavanja Dana Erasmusa izradili plakat i iznijeli svoja iskustva, motive i razmišljanja o sudjelovanju u projektu. S učiteljicama Ljubicom Bertić i Andrijanom Petračić ukrasili su hol škole i motivirali  druge učenike dijeleći svoja iskustva. Također, smo sa projektnim partnerima Španjolskom, Poljskom, Bugarskom i Slovačkom te prethodnim partnerima Italijom i Njmečakom izradili i padlet, gdje su učenici i učitelji podijelili najljepše trenutke i dojmove.

 

Padlet i iskustva možete pogledati na slijedećem linku: https://padlet.com/projectsandcooperation/qswihka24tfyvuho

 

Dojmove učenika, koji su sudjelovali u projektu „My skills, my future“ i sve dosadašnje aktivnosti projekta „Our natural heritage, food and folklore“  možete pronaći na Facebook stranicima:

https://www.facebook.com/myskillsmyfuture/

https://www.facebook.com/ournaturalheritagefoodandfolklore

 

Učenici su svoje aktivnosti dokumentirali, a uratke možete pogledati na youtube kanalu:

https://www.youtube.com/channel/UCs7TVg1FnQSQ40rOisKhkZw

Srijeda, 04 Prosinac 2019 16:10

Proglašenje pobjednika

Napisao/la

 

Pobjednica natjecanja za izbor loga unutar Erasmus+ projekta "Our natural heritage, food and folclore" je učenica Iva Vidiček. Njezin logo ide u daljnje natjecanje s ostalim partnerom za izbor dvogodišnjeg loga projekta. 

 

IMG 9d982ebe4afb670c76655b6bb90c4d89 V

 

Čestitamo!

Slikovni rezultat za party emoji

 

Dragi učenici, 

na poveznici 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5PUSoY0mD2qlXVRNiJZ6uls6iF34N_4lYp0q2Nqdpo4OieQ/viewform?usp=sf_link 

možete glasati za logo projekta. Logo s najvećim brojem glasova, ide u drugi krug natjecanja u kojemu sudjeluju učenici iz ostalih država partnera u projektu.

Glasanje se zatvara u četvrtak, 21. 11. 2019., u 12:00h.

 

Klikom do pobjedničkog loga! Sretno svima!

 

U srijedu, 4. rujna 2019. godine, u Osnovnoj školi Novska održalo se predstavljanje novog Erasmus+  KA 229 projekta, pod nazivom „Our natural heritage, food and folclore“ (Naše prirodno naslijeđe, hrana i plesovi). Trajanje projekta obuhvaća vremensko razdoblje od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2021. godine. Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Osnovna škola Novska u projektu sudjeluje kao partnerska instituacija, a glavni koordinator je IES Alcrebite škola iz Španjolske. Ostali partneri na projektu su škole iz Slovačke, Poljske i Bugarske. Glavni cilj projekta je poticati razvoj vještina učenika i njihovih nastavnika kroz obradu tema glazbe, gastronomije, prirodne ostavštine, rukotvorina i tradicionalnih zanimanja. Uporabom novih materijala i oblika rada učenici će usvajati vještine bitne za stvaranje novih mogućnosti svadavanja ekonomskih prepreka. Projekt će pobuditi interes kod učenika za tradicionalne vještine i zanimanja, kako bi doprinijeli očuvanju tradicionalnih i prirodnih elemenata u našim zajednicama. Prema kriterijima, koje su odredile zemlje partneri, u projektnim mobilnostima i aktivnostima će sudjelovati učenici  7. i 8. razreda naše škole. Kriteriji odabira učenika i učitelja- pratitelja će sukladno tome biti objavljeni na web stranici škole. Glavni koordinatorica ovog projekta je Marijana Čevizović, koja je zajedno s partnerima aplicirala projekt. Projektne aktivnosti pozdravljaju sve relevantne institucije Grada Novske, kao i Učiteljsko vijeće Osnovne škole Novska, što učiteljima i učenicima daje dodatnu motivaciju za sudjelovanje u realizaciji i razradi novih projektnih ideja.

 

U razdoblju od 1. 9. 2017. do 31. 8. 2019. u Osnovnoj školi Novska provodio se Erasmus + ka219 projekt s ciljem poticanja jezičnih i digitalnih kompetencija učenika sedmih i osmih razreda. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja u mobilnostima u strane zemlje je sudjelovalo 16 učenika, koji su zadovoljili kriterije izbora, koordinatorica projekta Marijana Čevizović i knjižničarka Melisanda Masnica, dok je u provođenju aktivnosti projekta i pripremi završne mobilnosti u Novskoj sudjelovalo preko 100 učenika, njihovih roditelja i učitelja naše škole. Dio aktivnosti projekta su sa svojim učenicima provodile i učiteljice Vanesa Ficko Berić te Ivona Šarić. Tako su nastali razni video isječci, stripovi, osvrti na filmove, časopisi, igre, turistički vodići, prezentacije i uvidi u nove tehnologije, metodologije i rad s aplikacijama. Učitelji su imali priliku obogatiti vještine učenika novonastalim radnim materijalima, kreirati CLIL didaktičke cjeline, koje se mogu integrirati i u druge nastavne predmete, povezujući ih kroz međupredmetne teme. Učenici su također učili o različitim kulturama, načinima življenja, posvijesti, turističkim mjestima, aktivnom građanstvu i ekologiji. Cilj projekta je stvoriti pozitivne učinke i potaknuti učenike na aktivnu uporabu jezika u svakodnevnoj međusobnoj komunikaciji o temama 21. stoljeća. Zadovoljstvo učenika, roditelja i djelatnika učincima projekta na učenike i zajednicu je potvđeno kroz anketu nakon završne mobilnosti u Hrvatskoj. Projektni rezultati su predstavljeni kolektivu na sjednici Učiteljskog vijeća krajem kolovoza.

 

U razdoblju od 6. svibnja 2019. do 10. svibnja 2019. Osnovnu školu Novska je posjetilo 33 učenika i učitelja iz Poljske, Španjolske, Njemačke i Italije u sklopu Erasmus+ projektne mobilnosti učenika. Kako je tema mobilnosti bila „Europsko članstvo i ljudska prava“, učenici su sudjelovali u prigodnim radionicama, koje su proveli učitelji i učenici naše škole, učili o Europskoj Uniji, posjetili Hrvatski Sabor te imali priliku postaviti pitanja gradonačelniku grada Novske o beneficijama članstva i raznovrsnim projektima. Partneri su tijekom mobilnosti također posjetili i JUSP Jasenovac te su nakon stručnog vodstva i posjeta muzeju ispisati svoje poruke mira i solidarnosti te na taj način dali jedno pozitivno značenje i doprinos čitavoj mobilnosti. Također, posjetili smo ljepote Plitvica i pokazali ljepotu naše zemlje partnerima. Erasmus+ završna priredba sažela je dvogodišnje putovanje učenika i učitelja, novonastala prijateljstva i jezične vještine, a ponajviše smisao čitavog Erasmus programa- poticanje budućih naraštaja na odgovorno i humano djelovanje i aktivno sudjelovanje u sferama koje su izrazito bitne za njihovu budućnost.

Nedjelja, 17 Veljača 2019 17:16

My skills, my future

Napisao/la

 

Učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Novska posjetili su Njemačku, točnije Rodgau u sklopu Eramus + ka219 projekta „My skills, my future“. Tema ove mobilnosti je bila okoliš i zdrav život. Učenici su u Njemačkoj boravili od 11. 02. 2019. do 16. 02. 2019. te u sklopu svoje mobilnosti imali raznovrsne i zanimljive aktivnosti. Naučili su složiti solarni automobil, kuhali su zdrave namirnice, posjetili Frankfurt i Selingenstadt, išli na klizanje,  te odgovarali na zanimljiva povijesna pitanja na postajama kroz šumu. Također su izrađivali raznovrsne plakate i brošure o očuvanju prirode i životinjskog svijeta. Izrađivali su i odjevne predmete od recikliranih materijala. U mobilnosti su sudjelovali učenici Miriam Bjelanović, Velentina Jelenić, Martina Kraljić, Marijan Marijan, Laura Tvorek i učiteljica Marijana Čevizović. Zadnja mobilnost će se odvijati u Novskoj, gdje će Osnovna škola Novska u svibnju 2019 ugostiti 34 učenika i učitelja iz Španjolske, Poljske, Njemačke i Italije.

U razdoblju od 12. rujna do 15. rujna 2018. godine održao se transnacionalni sastanak koordinatora projekta „My skills, my future“ u Bitontu u Italiji. Učiteljica Marijana Čevizović kao koordinatorica iz Hrvatske, uz učiteljice iz Španjolske, Poljske i Italije sudjelovala je u aktivnostima. Razgovaralo se o dosadašnjim provedenim aktivnostima, njihovim utjecajima na učenike, postignutim rezultatima za vrijeme trajanja projekta te eventualnim teškoćama s kojima su se susreli tijekom izvođenja aktivnosti. Glavna koordinatorica iz Španjolske drugim je učiteljima pokazala pregršt mogućnosti uporabe novih tehnologija i aplikacija za potrebe provedbe projekta. Također su dogovoreni datumi posjeta Njemačkoj, kao i posjet Hrvatskoj, koja će ujedno biti i zadnji domaćin. U svibnju 2019. godine će se održati završnica projekta u Novskoj, za koju učenici vrijedno rade sa svojim učiteljima i kreiraju aktivnosti, plesne i dramske točke kojima će uveličati tjedan posvećen temi: Građanstvo i Ljudska prava.

Učenice osmih razreda, Maja Mikeloti, Dijana Kalanja, Maja Svjantko, Jana Stanivuković i Ema Vukašinović su u pratnji nastavnice Marijane Čevizović posjetile partnersku školu IES Alcrebite, Baza, u sklopu Erasmus+ projekta „My skills, my future“.

Četvrtak, 08 Ožujak 2018 14:05

Naši učenici u Poljskoj

Napisao/la

Učenici osmih razreda Osnovne škole Novska su u sklopu Erasmus +ka219 projekta „My skills, my future“ otišli na svoju prvu mobilnost u Poljsku. Terenska nastava se odvijala u razdoblju od 26. 02. do 02.03. 2018. u gradu Leszczyna. U projektu sudjeluju Španjolska, Italija, Poljska, Hrvatska i Njemačka, a cilj je poboljšati učeničke kompetencije čitanja, pisanja, slušanja i govorenja unutar engleskog jezika.

Kriterije za izbor učenika za Erasmus+ projekt "My skills, my future" za putovanje u Poljsku (7 učenika) i Španjolsku (4 učenika).

Izbor se odnosi na učenike 8. razreda A smjene, čije su učiteljice uključene u provedbu projektnih aktivnosti i sudjeluju s učenicima i voditeljem projektnih aktivnosti u kreiranju aktivnosti. Najaktivniji učenici, prema rangu su izabrani da putuju u Poljsku (25. 02- 02. 03) i u Španjolsku (06. 05- 13. 05.).

KRITERIJI ZA IZBOR UČENIKA - ERASMUS+ PROJEKT "MY SKILLS, MY FUTURE"

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001